fcb.portal.reset.password

FOTO: ARXIU FCB

Guillermo Amor ha valorat, en una entrevista a Barça TV i fcbarcelona.cat, el treball realitzat en el futbol base durant els darrers mesos i el funcionament de la nova Masia. El director tècnic del futbol formatiu ha explicat també el funcionament i la relació entre tots els responsables de l'Àrea de Futbol i ha parlat sobre la renovació de Guardiola. Amor està segur de la continuïtat del tècnic de Santpedor perquè, diu, "serà bo per a tothom".

Una de les coses que va destacar el president Rosell en el balanç de l'any va ser la feina que s'està fent al futbol formatiu, la feina dels entrenadors i tècnics. Quina valoració en faria?

"La valoració és molt positiva. Tenim molta sort perquè fem allò que ens agrada i a més som al Barça. Per tot això hem de donar gràcies. Hi ha moltíssima gent a qui li agradaria ser aquí i no pot. Nosaltres hi som i per això hem d'estar-hi el temps que faci falta. Els entrenadors dediquen totes les hores que dediquen perquè és la seva feina, però també perquè els agrada moltíssim. A vegades no han de venir i vénen, arriben al matí i es queden fins a la nit, fan moltes hores, són molt professionals".

En aquest treball amb els jugadors del futbol base, quins aspectes es poden controlar millor? Aspectes tècnics dels nens, de comportament o bé aspectes globals de l'equip? En què s'intenta aprofundir més?

"Estant aquí tot el dia parlem de tot: del partit que es va jugar, del proper partit, de l'entrenament de la setmana, de la situació personal de cadascun dels jugadors... A més, treballem amb l'Àrea de Metodologia, recentment creada, amb en Joan Vilà i en Víctor Sánchez col·laborant amb els místers per millorar constantment a nivell tàctic i individual. Tenim molts recursos i les instal·lacions són magnífiques per poder treballar tots junts. Tots els que pertanyem a l'Àrea de Futbol compartim espai i tenim una comunicació de minut a minut".

Fa mig any hi va haver un petit canvi en l'organigrama. Andoni Zubizarreta va passar a ser el nou director de tota l'Àrea de Futbol englobant el futbol formatiu, tot i que l'Albert Puig i tu continueu sent les persones encarregades del futbol base. Com és la relació amb l'Andoni?

"Amb l'Andoni no hi cap problema, és un grandíssim professional i estem aquí junts. Ell s'encarrega més del futbol professional, el que és primer equip, Barça B i Juvenil A, però hi ha molta comunicació. A nivell personal, hem jugat junts, hem estat molt de temps al primer equip i puc dir que la relació amb ell és molt bona, hi ha molta confiança i crec que remem en la mateixa direcció".

L'entrenador del primer equip és Pep Guardiola, Eusebio ho és del del Barça B, Òscar Garcia està al Juvenil A, Andoni Zubizarreta és el director del futbol professional i tu el del futbol formatiu. Tots heu jugats junts i ara sou els que porteu la responsabilitat tècnica del Barça. Es nota aquest vincle a l'hora de treballar?

"Sí. Sempre diuen que has de treballar envoltat de gent de confiança i més si tens un càrrec de responsabilitat. Nosaltres hem jugat junts, tenim una gran amistat, molta confiança i hi ha molta relació. A vegades és més difícil, potser, el tema d'en Pep, perquè ell porta un ritme diferent, és l'entrenador del primer equip, han de viatjar, jugar dimecres, diumenge i no paren. Però bé, l'Andoni sí que té relació amb ells. Cadascú té la seva funció, però el més important és el Barça, l'Entitat, i per això hem de remar tots a l'una, tenir bon ambient i treballar en la mateixa direcció".

Suposo que, com tots els aficionats del Barça, està esperant que qualsevol dia Guardiola comuniqui que vol seguir un any més, perquè és, en part, la garantia perquè l'aposta pels jugadors del futbol base i que aquesta filosofia continuï amb ell, i que no es pari.

"Seguríssim. A nosaltres ens interessa molt. Crec que continuarà perquè serà bo per a tothom. Sobretot per a ell, perquè crec que ara és molt feliç, la situació del primer equip és molt bona, té possibilitats de guanyar-ho tot a finals de temporada i està molt a gust. És a casa i és molt estimat. En Pep té una aposta claríssima, creu molt en els nois de la casa, i sempre mira qui pot agafar, cosa que ens dóna molta confiança de continuar treballant. Tant de bo continuï moltíssims anys. A part de l'estima personal, penso que en sap moltíssim, de futbol, és un grandíssim professional i a més és barcelonista. Ho té tot".

El dia del partit de Champions contra el BATE Borissov, en què van participar molts jugadors del Barça B, vam veure Martí Riverola. El mateix Pep va dir que li feia especial il·lusió aquell debut perquè és un noi que és al Barça des dels cinc anys. Tenir una persona a la banqueta del primer equip que se sap la història de qualsevol jugador no té preu, oi?

"És clau. No és fàcil començar a l'Escola i acabar al primer equip. La confiança que té el Pep en el planter i la seva importància no només es va veure el dia del BATE Borissov, sinó també en el partit de Copa contra L'Hospitalet o a la mateixa final del Mundial de Clubs. Aquesta és la feina que ens agrada fer, treballar durant anys i veure després els resultats".

S'acosta el lliurament de la Pilota d'Or, amb dos dels tres finalistes de la casa, Xavi i Messi. Vostè era al Club quan Messi començava a progressar des del Juvenil. Va arribar a imaginar que ell o Xavi estarien entre els millors del món?

"Em passava pel cap la possibilitat que Messi arribés al primer equip. El més difícil és pensar que faria el que està fent, que seria capaç de marcar les diferències que marcava en les categories inferiors al primer equip i mostrar la mateixa superioritat que mostrava llavors. Això és molt difícil i s'ha de ser molt bo per fer-ho. Messi ha demostrat i segueix demostrant que és el número u i sembla que pot guanyar una altra vegada la Pilota d'Or. Xavi també té possibilitats. El més destacable és que hi ha dos jugadors de la casa entre els finalistes, però en podrien ser més, com Iniesta l'any passat. Tant de bo l'any que ve, l'altre o d'aquí uns quants anys surti un grup com el que tenim ara, perquè són boníssims. Tant els que ja són del primer equip com els que estan pujant".

Ara, a més, la nova Masia ja està en marxa. Quins beneficis creu que està donant? Estan contents del seu funcionament?

"De moment funciona perfectament. No hi ha cap problema i és un benefici per a tots. Crec que la majoria de nens que hi vénen se senten com a casa. Tots es troben molt a gust, no hi ha queixa, són molt feliços. A més, a la Ciutat Esportiva hi tenen de tot. Tot són coses positives".

Hi ha molta proximitat física, sembla que el funcionament de la Ciutat Esportiva ha arribat al seu punt màxim.

"Sempre s'ha dit que el Barça és un club molt familiar i cada vegada estem més units. Ho tenim tot a mà i això és clau".

Finalment, una pregunta sobre els més petits. Per exemple, en l'últim torneig de futbol infantil d'Arona, celebrat aquestes festes de Nadal, el Barça va quedar eliminat en el primer partit i molta gent es va estranyar. Fins a quin punt a vegades és perillosa la pressió mediàtica per als més petits?

"Jugar en un equip com el Barça t'obliga, inconscientment, a haver de guanyar sempre. Però nosaltres volem treure aquesta pressió, no volem que s'hagi d'anar a guanyar sigui com sigui i a qualsevol preu. Nosaltres anem allà a competir, perquè el més important és saber competir i els nanos ho fan bé. A vegades pots guanyar i d'altres no. Sabem el que volem i en cap moment són prioritaris els resultats. Volem que el nano millori, millori competint i a base d'errades. Que de mica en mica vagi corregint i quan arribi al primer equip ja no tingui errades, com els que hi ha ara, que ho fan gairebé tot perfecte. Aquesta és la tasca".

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();