Història

Història

Història de la secció d'hoquei patins

Fundada el 1942 i reapareguda el 1948, la secció d’hoquei patins és la que més Copes d’Europa ha aportat a les vitrines del Museu del Club

La secció d’hoquei patins del FC Barcelona es va fundar de manera oficial el dia 1 de juny de 1942, tot i que un any després va desaparèixer a causa dels problemes per aconseguir una pista pròpia.

No va ser fins al 1948 quan va reaparèixer, just en el moment en què es va llogar la Pista Gran Via. Al llarg dels anys següents, i fins al principi de la dècada dels 60, l’equip d’hoquei patins blaugrana va aconseguir mantenir-se en la lluita per la primacia estatal. L’any 1963, però, la secció va entrar en una crisi que es prolongaria fins a set anys a causa d’una retallada del pressupost que el club destinava a les seccions.

UNA ÈPOCA EXCEPCIONAL

L’any 1970, Josep Lorente, exjugador blaugrana, es va fer càrrec de la direcció tècnica del FC Barcelona. Amb Lorente al capdavant de la banqueta barcelonista, es va fer una renovació profunda de la plantilla, que ben aviat va donar els resultats desitjats. Des del 1972 i fins al 1987, la secció d’hoquei patins va aconseguir aixecar, com a mínim, un títol cada temporada, amb l’excepció de l'exercici 1975/76. Això seria només l’inici d’una època excepcional que va tenir el seu màxim esplendor a la campanya 1977/78, quan el conjunt barcelonista s’imposava a pràcticament totes les competicions que disputava, tant a nivell estatal com europeu. Prova d’aquests bons resultats són les 10 Copes d’Europa que va sumar la secció, vuit d’aquestes guanyades entre el 1978 i el 1985. 

CANVIS I SEQUERA DE TÍTOLS

Aquesta ratxa de bons resultats es va veure frenada l’any 1987, a causa en bona part de la manca de relleu generacional dels jugadors més determinants de la plantilla i, al mateix temps, de la política de reforços dels conjunts rivals. Davant d’aquesta situació, ja a les acaballes de la temporada 1987/88, Josep Lorente va abandonar la direcció tècnica de l’equip. El balanç n’era molt positiu: 39 títols en 17 anys. Amb ell van marxar també alguns jugadors. Jordi Vila-Puig es va retirar, Josep E.Torner i Joan Torner van fitxar pel Noia i Joan Carles ho va fer per l’Igualada. Aquell any va començar la sequera de títols del FC Barcelona, que va durar 5 anys, fins a la temporada 1993/94, quan el Barça va guanyar la Copa del Rei davant el Liceo de la Corunya.

AMB CARLOS FIGUEROA, A PRIMERA LÍNIA

Un any després, José Luis Páez i Roberto Roldán van arribar al club blaugrana. Al finalitzar la temporada, Carlos Figueroa com a entrenador i els jugadors David Gabaldón i Carlos Folguera van completar la plantilla i l’equip va esdevenir el màxim favorit de totes les competicions. D’aquesta manera el Barça va complir les expectatives i va guanyar la Lliga 1995/96. La temporada següent, la ratxa de bons resultats va continuar i els blaugranes van guanyar la Lliga Europea. A la campanya 1997/98 es van conquerir tant la Lliga com la Supercopa d’Europa i la primera edició de la Intercontinental Cup, disputada contra l’UVT, campió de Sud-amèrica.

La temporada 1998/99, l’any del centenari del Club blaugrana, tots els equips de les seccions professionals, inclosa la d’hoquei patins, van guanyar les seves lligues respectives. També es van mantenir els bons resultats l’any següent -quan van guanyar la primera Copa Ibèrica, la Copa del Rei, la Lliga i la Lliga Europea- i la 2000/01, que es va tancar amb un balanç també molt positiu, amb victòries a la Lliga, Lliga Europea, Supercopa d’Europa i Copa Ibèrica.

QUIM PAÜLS PREN EL RELLEU

En aquest punt àlgid de l’hoquei, a la temporada 2003/04, Gaby Cairo va abandonar l’hoquei patins. El va seguir aviat Carlos Figueroa, que en l’últim any com a entrenador va aconseguir tots els títols que hi havia en joc. El seu relleu, la temporada 2005/2006, a la banqueta barcelonista va ser Quim Paüls, exjugador i fins llavors sempre vinculat a la secció. Amb ell, l’equip va continuar abonat a les victòries. I és que al llarg de quatre temporades durant les quals va dirigir la banqueta barcelonista, la secció d’hoquei patins va assolir un palmarès excepcional: 4 OK Lligues; 2 Lligues Europees; 2 Copes Intercontinentals; 3 Supercopes d’Espanya; 4 Copes Continentals; 1 Copa del Rei i 1 Copa CERS.

En el curs 2009/10, Quim Paüls tornava a la secretaria tècnica de la secció, un càrrec que ja havia exercit amb anterioritat, i deixava el seu lloc a Ferran Pujalte, amb qui arribaria la 19a Lliga Europa de la història de la secció.

SE SUPEREN LES 20 LLIGUES EUROPEES

L’exjugador Gaby Cairo es faria càrrec de l’equip l’any 2011. Amb ell s’assolirien una Supercopa d’Espanya, una Copa i una Lliga, abans que s’assegués a la banqueta el març del 2013 qui era fins llavors el segon entrenador de l’equip, Ricard Muñoz. Amb el barceloní al capdavant de l’hoquei blaugrana se superarien les vint Lligues Europees. La 20a i la 21a arribarien de forma consecutives el 2014 i el 2015, acompanyades sempre pels títols de Lliga. Al curs 2017/18, i ja sota les ordres d'Edu Castro, els culers van tornar a proclamar-se campions d'Europa, aconseguint la 22a Lliga Europea de la història. Un títol que va suposar el 9è triplet de la història de la secció, després d'11 anys sense aconseguir-ho. A més, la Lliga Europea guanyada a Portugal es va convertir en la 40a Copa d'Europa de la història del Club.

 

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut