1988-96. L'era del Dream Team

1988-96. L'era del Dream Team

El FC Barcelona guanya la seva primera Copa d’Europa l'any 1992

A partir del 1988, amb Johan Cruyff com a entrenador, van tornar el bon futbol i els èxits esportius. La directiva que presidia Josep Lluís Núñez va apostar per un seguit de futbolistes que van aportar il·lusió i espectacle i que van tornar a omplir el Camp Nou.

l el FC Barcelona va aconseguir encarrilar quatre campionats de Lliga consecutius entre el 1990 i el 1994. La conquesta de la Copa d’Europa el 1992 va marcar el punt culminant d’aquesta etapa, recordada pel joc de toc, l’afany ofensiu i l’esperit guanyador dels jugadors de Cruyff.

Batejat com el Dream Team del futbol europeu, va ser un equip amb noms inoblidables, noms que han fet història: Zubizarreta, Bakero, Begiristain, Laudrup, Koeman, Stóitxkov, Romário, Eusebio, Nadal, Guardiola, Amor, Juan Carlos, Ferrer, Nando, Julio Salinas, Serna, Alexanco i Goikoetxea.

Tots, amb el duet Cruyff-Rexach a la banqueta, van fer esvair vells fantasmes del passat i van aconseguir que el Barça es convertís en una referència mundial.

EL RETORN DE CRUYFF

“Conec el Club i no vull que la història es repeteixi. Si volem canviar les coses, cal canviar la història”. Amb aquestes paraules arrencava l’era Cruyff, marcada per un canvi de filosofia, tant en el joc de l’equip, que recuperava el futbol total de l’Holanda de Rinus Michels, com en la gestió del vestidor, que requeia exclusivament en l’entrenador. Amb Cruyff, el futbol blaugrana va viure una època gloriosa. Una Copa d’Europa, quatre campionats de Lliga, una Recopa, una Supercopa d’Espanya, una Copa i tres Supercopes d’Espanya és l’impressionant palmarès de l’entrenador que va importar els rondos als entrenaments.

ARRIBA LA TERCERA RECOPA D’EUROPA

Berna, escenari de la fatídica final de la Copa d’Europa del 1961, portaria, ara sí, sort al barcelonisme. El 10 de maig del 1989, acompanyats de 25.000 aficionats desplaçats a Suïssa, Salinas i López Rekarte rubricaven un 2-0 davant el Sampdoria de Gènova. El nou Barça de Cruyff aixecava la tercera Recopa de l’Entitat. Després de molts anys de desencisos, l’afició va tornar a Canaletes i a la plaça de Sant Jaume per festejar un èxit del primer equip de futbol.

EL COMIAT DE MIGUELI

Migueli ocupa un lloc de privilegi a la història del Club per haver estat un dels homes que més vegades (668) han defensat la samarreta blaugrana. També és recordat per ser un dels millors defenses centrals que han passat pel FC Barcelona. El seu comiat va ser el 5 de setembre del 1989, en un partit en què el Barça va derrotar la selecció de Bulgària. Migueli va vestir per darrera vegada els colors que havia defensat durant 16 temporades al costat de dues llegendes com Cruyff –que va marcar un gol– i Rexach.

LA PRIMERA COPA D’EUROPA D’HANDBOL...

El Barça d’handbol, entrenat per Valero Rivera, va guanyar la primera Copa d’Europa el 19 de maig del 1991 davant el Proleter serbi, que va caure per 20-17 en un Palau ple de gom a gom, eixugant-se així el desavantatge de dos gols que es portava del partit d’anada. La combinació de veterans com Rico, Grau Sagalés i Serrano; de joves promeses com Masip i Barrufet, i el millor jugador del món, Vesselin Vujovic, va obtenir el resultat més desitjat. Començava així el domini europeu del conjunt blaugrana, un equip que any rere any figura entre els màxims favorits a guanyar-ho tot.

...I TAMBÉ LA DE FUTBOL

El somni es feia realitat el 20 de maig del 1992 a Londres, a l’estadi de Wembley, davant la Sampdoria de Gènova. I el rumb de la història del FC Barcelona canviaria definitivament. Instants abans de saltar a la gespa Johan Cruyff va donar les darreres instruccions als seus homes: “Sortiu i gaudiu”. Es va arribar a la pròrroga amb empat a zero. Al minut 111 de partit un xut potentíssim de Ronald Koeman de falta directa donava la primera Copa d’Europa. 25.000 aficionats van acompanyar l’equip a Wembley. Un milió de persones van sortir als carrers de Barcelona a rebre els campions d’Europa.

QUATRE LLIGUES CONSECUTIVES

La Lliga era l’assignatura pendent de l’equip de Cruyff, que ja havia guanyat una Recopa d’Europa (1989) i una Copa del Rei (1990). I el Barça va complir. No només va arribar una Lliga, sinó que en va encadenar quatre de seguides (1991,1992, 1993 i 1994), les tres últimes guanyades en el darrer partit. Les imatges dels futbolistes damunt la gespa esperant el desenllaç dels partits dels seus rivals directes formen part de l’àlbum d’or del Dream Team. Malauradament, el cicle triomfant es va trencar les dues temporades següents.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut