fcb.portal.reset.password

Ronaldinho s'abraça a Messi / Foto: Arxiu FCB

10 anys del ‘10’ màgic. Aquest diumenge fa una dècada que Ronaldo de Assis Moreira ‘Ronaldinho’ va fitxar pel FC Barcelona. L’astre de Porto Alegre va arribar en una època gris de la història del Club per il·luminar l’estadi barcelonista. Amb el seu somriure contagiós i els seus malabarismes va captivar el món sencer, i va ser el líder d’un equip que va guanyar dues lligues consecutives i la Champions de París.

En homenatge al crac brasiler, Barça TV estrena el documental ‘Quan el Barça va recuperar el somriure’. El reportatge inclou testimonis del president del Barça, Sandro Rosell; companys de vestidor com Messi, Carles Puyol, Deco i Sylvinho; Eusebio Sacristán, com a membre del cos tècnic de Frank Rijkaard, i el cap d’Esports d’'El País’, Ramon Besa.

C
anvi en positiu

Sandro Rosell destaca el gir exponencial que va patir el Club amb el fitxatge del màgic brasiler: “És la persona que va canviar aquesta roda negativa a que fos positiva, i que fins avui s’aguanta”, explica l’actual president, vicepresident esportiu el 2003. “Amb l’arribada de Ronaldinho va canviar la situació del Club, no només en l’àmbit esportiu, sinó en tot”, recorda Messi.

Puyol confessa el pessimisme que es vivia previ a l’arribada del ‘10’ blaugrana: “Veníem d’una època molt complicada. No solament no guanyàvem títols, sinó que ni els lluitàvem”, diu el de La Pobla. “Ronaldinho recupera el gran Barcelona. Espectacular, brillant. El Barcelona va viure el millor de Ronnie”, afirma Sylvinho.

Ronaldinho va canviar la dinàmica més difícil que hi ha. ‘Ronnie’ va treure el club del moment més trist de la seva història”, expressa Ramon Besa, que afegeix: “Quan va arribar al Barça no era encara una figura consolidada però tenia tota una litúrgia. Hi havia una certa expectativa. Tothom va ser còmplice de que podia passar alguna cosa”, diu el periodista.

Revulsiu a ritme de ‘jogo bonito’

Messi destaca la figura del brasiler com a revulsiu d’un equip en hores baixes: “Crec que va ser el resultat del canvi d’aquest Club. La gent es va enamorar d’ell. Amb els títols, la felicitat va arribar”. “Cada dia intentava superar-se, no només en els ‘malabars’, sinó en tot el joc en si”, afegeix l’argentí.

El cap d’Esports d’'El País’, Ramon Besa, aprofundeix en la màgia que el crack brasiler va aportar a l’equip: “Era com un mag que creava escenografies que no es veurien mai més. Amb Ronaldinho la gent va tornar a anar al camp”, remarca el periodista. En aquest mateix sentit es pronuncia Leo Messi: “Recordo uns gols i unes jugades seves espectaculars”, destaca l’astre argentí. 

Espectacle, títols i felicitat

L’arribada del brasiler va fer tornar l’espectacle al Camp Nou, va significar títols pel club, però també va suposar una dosi de felicitat a la plantilla i a l’entorn que va ser clau per l’èxit del seu rendiment. “Alegre, divertit, sempre content. Allò contagiava. No només al vestuari, també al camp. La gent va tornar a tenir la il·lusió d’anar al camp”, resumeix el portuguès Deco.

El capità blaugrana, Carles Puyol, també destaca les bones vibracions que contagiava l’astre brasiler: “Ell no feia res forçat, tot era alegria. Gaudia jugant a futbol, sempre somrient, mai un mal gest. A nosaltres ens transmetia molt. Era un jugador que enganxava”. Ramon Besa és clar i directe: “Va portar humilitat, joc i felicitat”, afegeix.

Història del club

El seu pas pel club deixarà petjada. El president Sandro Rossell, ho té clar: “Poques persones poden fer el que ell va fer. Crec que li estem molt agraïts, però no suficientment agraïts”, expressa el president, que afegeix: “Aquests últims quatre anys li devem molt a Ronnie”. “Per a mi ha estat un dels jugadors més importants de la història del Barça”, conclou el capità Puyol.

Tornar a dalt