fcb.portal.reset.password

Pelé / FOTO: ARXIU FCB

Aquest diumenge el Barça s'enfronta al Santos a la final del Mundial de Clubs. Catalans i brasilers es disputen ser considerats oficialment com a millor equip del món. No obstant això, a principis dels seixanta el Santos dominava el panorama futbolístic.

El 1962 havia guanyat la Copa Brasil, el Campionat Paulista, la Copa Libertadores i la Copa Intercontinental. A més a més, la selecció brasilera havia guanyat l’any 62 el campionat del món de futbol, i l’any següent repetia la Copa Brasil, la Libertadores i la Intercontinental.

Així, el Santos de Pelé era considerat, sense cap mena de dubte, el millor equip del món i no era estrany trobar-lo jugant en diversos amistosos en territori europeu. Així, l’equip brasiler va ser convidat pel FC Barcelona per disputar un amistós el 12 de juny del 1963. En els sis anys precedents havia jugat 150 amistosos, dels quals n’havia guanyat 122, n’havia empatat 18 i només d’havia perdut 10. Una d’aquestes derrotes s’havia produït precisament al Camp Nou, el juliol del 1960, quan els blaugranes van vèncer per 4-3 els brasilers. En aquell partit, Pelé va aconseguir un gol.

Victòria blaugrana

Així doncs, tres anys més tard, el Camp Nou es va omplir amb 85.000 persones per veure jugar l’equip brasiler i el seu jove davanter de només 22 anys, Edson Arantes do Nascimento, ‘Pelé’. A l’hora de la veritat, però, Pelé no va tenir una actuació brillant i el Barça va doblegar els brasilers per 2-0 amb gols de Pereda i Zaballa. I és que el Santos va fer un joc més tècnic, però els jugadors blaugrana van treballar al màxim de les seves possibilitats. Al final del partit, Pelé va declarar que el Camp Nou, que era magnífic, no li era propici.

Però en total van ser quatre les ocasions que el Santos amb 'Pelé' es va veure les cares amb el conjunt blaugrana. Van ser els anys 1959, 1960, 1963 i 1974.

Aquest diumenge, quan els blaugranes saltin al Yokohama Stadium tindran la possibilitat de repetir la gesta del Barça dels seixanta, ara davant de jugadors com Neymar o Ganso. Serà el sisè enfrontament amb els brasilers. L'últim data del 25 d'agost de 1998, coincidint amb el Trofeu Joan Gamper.

L' home de les “cames d’or i cor de nen”

L’estada del Santos a la ciutat es va convertir en un fet social, i Pelé en l’ídol assetjat per la premsa, que el tractava com un fenomen de la naturalesa. A les entrevistes li preguntaven pel seu do futbolístic, per les seves qualitats, però sobretot per la seva condició humana: el tipus de vida que duia, els problemes amb la fama i la popularitat, si tenia xicota, quin tipus de dones li agradaven, si fumava, etc. El retrat humà posava l’accent en aquestes consideracions, per això un periodista el qualificava com un home de “piernas de oro y corazón de niño”. Va passar pel Camp Nou i aquella nit no va marcar cap gol, però després va tornar-hi per veure el camp buit i sentir-ne tota la majestuositat. No va tenir cap inconvenient, tampoc, a deixar-se retratar amb l’àlbum de cromos que havia fet Kubala per ensenyar a jugar a futbol. Un mite del futbol que reconeixia sense problemes el valor futbolístic d’un altre mite.

Tornar a dalt