Deu curiositats sobre el partit a Vitòria

La Lliga de Van Gaal, els inicis de Zubizarreta i els comptes pendents de Luis Suárez i Leo Messi formen part d’algunes de les deu curiositats blaugrana a Mendizorrotza
  • Set victòries en 16 partits. El FC Barcelona ha visitat en 16 ocasions Mendizorrotza i hi ha assolit set victòries, quatre empats i cinc derrotes. Els registres a la Lliga són de quatre victòries, quatre empats i tres derrotes, mentre que a la Copa els blaugranes sumen tres victòries i dues derrotes.
  • Una Lliga guanyada a Mendizorrotza. El Barça de Van Gaal va ser campió de Lliga a Vitòria el 22 de maig del 1999. Els blaugranes es van imposar per 1-4 en una nit plena de curiositats: Luis Enrique –autor del quart gol blaugrana– i Pellegrino –actual tècnic de l’Alabès– van formar part de la victòria culer d’aquella nit, mentre que el conjunt vitorià comptava amb Gerard López –ara al Barça B– i Julio Salinas –que també va marcar– a l’alineació inicial.
  • Overmars va donar els tres punts la temporada 2000/01. L’extrem holandès va estar al Club durant quatre temporades –del curs 2000/01 al 2003/04–, i va aconseguir 15 gols en 97 partits de Lliga. D’aquests 15 gols, l’únic que va donar els tres punts a la Lliga el va anotar a Mendizorrotza la nit del 19 de maig del 2001 (0-1).
  • Bonano va ser un mur per als blaugranes el 2005. Ronaldinho, Eto’o i Iniesta –entre d’altres– es van topar amb l’actuació de Bonano, i van empatar a zero en l’últim desplaçament dels culers a Vitòria a la competició domèstica.
  • Doblet de Saviola a la Copa. Els blaugranes van encarrilar els vuitens de final del curs 2006/07 després de guanyar de manera convincent (0-2) al partit d’anada, gràcies a dos gols de Javier Saviola. El davanter argentí va ser el màxim golejador culer d’aquella edició, amb un total de set gols.
  • Gran gol d’Iniesta a l’últim desplaçament. El darrer precedent a Mendizorrotza data del curs 2012/13, als setzens de final de la Copa del Rei. Els homes de Tito Vilanova van imposar-se per 0-3 amb gols de Villa, Cesc i Andrés Iniesta, que va aconseguir un gol per emmarcar. D’aquell partit només segueixen als seus equips cinc jugadors: Manu Garcia –a l’Alabès– i Mascherano, Sergi Roberto, Busquets i el mateix Iniesta per part culer.
  • Jugadors que no sabies que havien format part dels dos equips. El 1978, un juvenil Andoni Zubizarreta es va començar a fer un nom a l’Alabès Aficionats –de la Tercera Divisió. Kodro va aconseguir cinc gols en l’únic curs en què hi va jugar (1999/00); Richard Witschge va pertànyer a la plantilla de la temporada 2001/02; Abelardo formava part de l’equip que va baixar a segona l’any 2003, i Nano –el jugador més jove, en aquell moment, que vestia la samarreta del primer equip blaugrana– hi va jugar durant el curs 2013/14.
  • Pellegrino, Kiko Femenía i Ortolà, amb passat blaugrana. El tècnic argentí Mauricio Pellegrino va formar part de la plantilla de Louis van Gaal guanyadora de la Lliga 1998/99, coincidint amb Luis Enrique. Kiko Femenía va jugar al Barça B durant dues temporades –2011/13–, mentre que Ortolà va formar-ne part un curs  més –del 2013 al 2016.
  • Suárez ha marcat a 22 dels 24 equips amb els quals s’ha vist les cares a la Lliga. L’Alabès i el Màlaga son els únics conjunts amb què el davanter uruguaià no ha vist porteria. València, Athletic Club i Betis –amb set gols– lideren aquest rànquing particular de les víctimes del ‘9’ blaugrana.
  • Leo Messi no ha jugat mai a Mendizorrotza. L’astre argentí només ha disputat dos partits contra el conjunt vitorià i els dos han estat al Camp Nou, on ha aconseguit el seu únic gol contra l’Alabès, la temporada 2005/06.