Koeman, cinquè entrenador holandès del FC Barcelona

Koeman, cinquè entrenador holandès del FC Barcelona

Repassem la trajectòria dels neerlandesos que han ocupat la banqueta culer

Rinus Michels, Johan Cruyff, Louis Van Gaal, Frank Rijkaard i, des d’aquest dimarts, Ronald Koeman. D’aquesta manera, el de Zaandam es converteix en el cinquè neerlandès en dirigir la banqueta del FC Barcelona. Els seus predecessors ja han fet història ocupant la banqueta blaugrana. Ara, és el torn de la llegenda de Wembley.
 
L’origen de l’estreta relació entre Holanda i el Barça el trobem en Marinus Michels. Un tècnic que va crear escola. Perquè la seva idea futbolística ha tingut continuïtat en el model blaugrana. Creador del futbol total, Cruyff, Van Gaal, Rijkaard i Koeman són precursors i adeptes a la seva filosofia.

1. Rinus Michels

El 1971, amb el sobrenom de Míster Marbre va aterrar a la banqueta culer procedent de l’Ajax. Tot i el joc melòdic, els èxits amb el conjunt barcelonista es farien esperar fins al curs 1973/74. Quan l’arribada d’un excel·lent futbolista al Club, Johan Cruyff, va fer que l’engranatge de Michels funciones a la perfecció. D’aquesta manera, l’aficionat blaugrana va celebrar una merescudíssima Lliga després de catorze anys de sequera.
 
Amb el confeti blaugrana, Michels va plantar-se a la final del Mundial de 1974 amb la “taronja mecànica”. Un equip per al rècord que no aixecaria el títol mundial. Una decepció que es va traslladar a Barcelona. Perquè en el curs 1974/75, l’amargor d’un any sense obrir les vitrines del Club acabarien amb la primera etapa del d’Amsterdam a l’àrea tècnica del Barça. Una campanya després, la 1976/77, Rinus Michels esdevindria, de nou, entrenador blaugrana. Un periple que conclouria el curs 1977/78 amb la consecució de la Copa del Rei.

2. Johan Cruyff

El somriure blaugrana amb el Cruyff entrenador es va engrandir i postergar. Perquè amb el d’Amsterdam a la banqueta barcelonista es va encetar una de les millors etapes de les memòries del Barça. Amb un futbol renaixentista, el Museu del Barça va haver de crear espai pels títols: 4 Lligues, una Copa d’Europa, una Copa del Rei, 3 Supercopes d’Espanya, una Supercopa d’Europa i una Recopa durant vuit anys. De 1988/89 al 1995/96.
 
Més enllà dels trofeus, El Flaco va deixar una marca indeleble al FC Barcelona. El seu elenc va ser batejat com el ‘Dream Team’. Els culers van assistir a un grup de jugadors fantàstics, Koeman, Guardiola, Stóitxkov, Eusebio, etc., que projectava un futbol quasi impossible. Una manera de cuidar la pilota que també es practicava en les categories inferiors. Un fet que facilitava l’accés al primer equip. Sens dubte, la potenciació del futbol base va ser un dels altres arguments d’èxits de Cruyff.

3. Louis Van Gaal

L’esplendor dels Països Baixos va continuar amb Van Gaal. Va ser arribar i moldre. En la seva primera campanya, la 1997/98, va assolir Lliga i Copa. A aquest doblet, una conjunció que no era blaugrana des de feia 39 anys, se li va afegir la Supercopa d’Europa.  En el seu segon any va conduir l’equip a una nova Lliga. Ara bé, la tercera temporada no va ser tan reeixida: segon al campionat lliguer i semifinalista de la Champions i la Copa.
 
Així doncs, tancava la seva primera etapa dirigint la plantilla culer. Però el seu llegat al Barça tindria un segon capítol. Més curt. La mala trajectòria en Lliga li van fer perdre el poder de la banqueta 19 jornades després de l’inici del torneig regular 2002/03. Tot i la brevetat, Van Gaal va deixar una petjada que acabaria sent història del barcelonisme: Andrés Iniesta. Una futura llegenda més que presentava el tècnic ‘oranje’. Perquè anys abans havia fet debutar amb el primer equip Víctor Valdés, Carles Puyol i Xavi Hernández.

4. Frank Rijkaard

Un lustre de contrastos a Can Barça (2003/04-2007/08). La pompositat dels títols guanyats va contrarestar amb la senzillesa de Rijkaard. Un entrenador de filosofia holandesa: gust pel futbol ofensiu i fal·lera per la pressió. Unes característiques que, juntament amb Ronaldinho, van tornar a inundar el barcelonisme de positivitat. Dues Lligues, la primera després de cinc temporades en blanc, i una Champions, la segona de la història del Barça.
 
Però aquesta glòria va xocar amb les dues darreres temporades; la 2006/07 i la 2007/08. La Supercopa d’Espanya 2006/07 va ser l’únic guardó de l’elenc dirigit per l’exjugador ajacied.
 
Dotze anys després, el Barça aposta per un altre tècnic holandès. El cinquè. Ronald Koeman.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut