Johan Cruyff (1988-96)

Johan Cruyff (1988-96)

Després de la seva etapa com a jugador, el Flaco va tornar al FC Barcelona la temporada 1988/89 com a màxim responsable tècnic del primer equip de futbol

Abans de tornar a la Ciutat Comtal, però, Cruyff va fer els seus primers passos com a tècnic a Holanda. Va debutar a la banqueta amb l’Ajax, un dels dos equips de la seva vida conjuntament amb el Barcelona. Amb el conjunt holandès va aconseguir ser campió de Copa l’any 1986 i de la Recopa d’Europa l’any següent. A Holanda va destacar com un entrenador amb una gran visió del joc d’atac i també com un gran descobridor de talents, com per exemple Marco Van Basten i Dennis Bergkamp.

Amb el Barça, Cruyff va començar a treballar amb un equip totalment remodelat després de l’escàndol de la temporada anterior amb el cas del Motí de l’Hesperia. El seu segon va ser Charly Rexach, que ja feia una temporada que estava al Club exercint aquesta funció. El Barça de Cruyff va començar a oferir espectacle i els resultats no van trigar a arribar. A més, les categories inferiors també practicaven el mateix sistema de joc, fet que facilitava als jugadors del planter l’accés al primer equip. Sens dubte, la potenciació del futbol base va ser un dels fets que expliquen l’èxit esportiu de Cruyff.

Amb l’holandès a la banqueta blaugrana es va encetar la millor etapa viscuda al Barça en la seva història, ja que va encadenar quatre títols de Lliga (una fita mai aconseguida al Club) els anys 1990-94, i, entre altres competicions, va conquerir la somiada Copa d’Europa, al maig del 1992 al mític estadi de Wembley. Era l’època del llegendari Dream Team, un equip que va meravellar tothom amb un futbol extraordinari. Aquest equip, a part de comptar amb la millor tripleta d’estrangers del món (Stóitxkov, Laudrup i Koeman i, més tard, Romário), tenia una bona base nacional, integrada bàsicament per jugadors bascos i catalans (Bakero, Txiqui, Salinas, Guardiola, Ferrer, Sergi...) que formaven una veritable pinya amb altres grans jugadors com Amor, Nadal i Eusebio.

Tanmateix, en els vuit anys que va dirigir l’equip Johan també va passar èpoques difícils. Cal no oblidar que el 27 de febrer del 1991 se li va practicar una intervenció quirúrgica a cor obert, a causa d’una insuficiència provocada pel consum de tabac.
Les dues darreres temporades de l’holandès a l’equip no van ser reeixides i no es va aconseguir cap títol. Com a conseqüència de les discrepàncies públiques amb el president Josep Lluís Núñez, l’any 1996 Cruyff va sortir per la porta del darrere. Posteriorment, però, tant el Club com l’holandès van arribar a un acord per celebrar un parell d’emotius partits d’homenatge al Camp Nou i a l’Amsterdam Arena.

Cruyff va morir el 24 de març del 2016 a Barcelona després de no haver pogut superar el càncer que se li va diagnosticar al pulmó.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut