Líders en Pilotes d’Or

Líders en Pilotes d’Or

El FC Barcelona suma un total de 14 guardons (12 masculins i 2 femenins) i és el Club amb més premiats al llarg de la història

El Teatre Chatelet de París es va tornar a vestir de gala per acollir una cerimònia que va tenir un clar guanyador: el FC Barcelona. El conjunt blaugrana va ser el Club més premiat, enduent-se fins a tres guardons: la Pilota d’Or femenina per a Alexia Putellas, el Trofeu Kopa per a Gavi i el Trofeu Gerd Müller per a Robert Lewandowski.  
 
La resta de premis van ser per al Reial Madrid, que va sumar-ne dos (Pilota d’Or masculina per a Karim Benzema i Trofeu Yashin per a Thibaut Courtois), per al Manchester City (Premi al millor equip) i per a Sadio Mané, actual jugador del Bayern Munic, que va endur-se el Trofeu Sòcrates a l’acció solidària més destacada.

Des de Luis Suárez fins a Alexia Putellas

D’aquesta manera, Alexia Putellas va vestir-se d’or per segona vegada consecutiva, convertint-se en la primera dona en assolir dues Pilotes d’Or. Amb els seus dos guardons, el FC Barcelona ja reuneix fins a 14 Pilotes d’Or, mantenint-se com el Club amb més premiats per part de France Football.  

 Tot va començar el 1960, en la cinquena edició dels premis. Un jove Luis Suárez, de 25 anys, es convertia en el primer futbolista blaugrana en aixecar el trofeu daurat, llavors encara de dimensions més reduïdes. Van passar 13 anys perquè un altre jugador del Barça guanyés la Pilota d’Or. En aquest cas seria Johan Cruyff, que guanyaria el premi tant el 1973 -pels seus mèrits a l’Ajax i al Barça- com el 1974, sent el primer jugador del Barça que guanyava el premi de manera consecutiva. 
 
Caldria esperar exactament dues dècades per la quarta Pilota d’Or del Barça, que seria per a Hristo Stoitxkov. El seu paper sota les ordres de Johan Cruyff, i també al Mundial dels Estats Units, van fer que fos coronat com el millor futbolista del planeta. 
 
Cinc anys més tard arribava el torn de Rivaldo, que va quedar per davant de David Beckham i Andriy Shevchenko, precisament qui va fer-li entrega del trofeu a Alexia Putellas aquest dilluns. I el 2005 un altre brasiler, Ronaldinho, assolia l’anhelat guardó mesos abans de guanyar la Champions amb el FC Barcelona. 

 
Messi, el rei de la Pilota d’Or

A partir d’aquí, l’era Messi. Si els sis primers Pilotes d’Or culers havien estat assolits per cinc jugadors diferents, els sis següents durien el mateix nom: el de Leo Messi. El crac argentí guanyaria el premi el 2009, el 2010, el 2011 i el 2012 de manera consecutiva, repetiria el 2015 i també el 2019. Sis Pilotes d’Or guanyades amb la samarreta del FC Barcelona. 
 
El crac argentí sumaria una setè reconeixement el 2021, però ja com a jugador del PSG. És la mateixa situació en la qual s’havien trobat abans Ronaldo el 1997 (ja era jugador de l’Inter) i Luis Figo el 2000 (ja era jugador del Reial Madrid). 
 
Els dos darrers guardons en clau culer duen la signatura d’Alexia Putellas, que amb 28 anys promet seguir donant alegries al FC Barcelona un cop es recuperi de la seva lesió. 
 


El Reial Madrid, principal perseguidor
 

Les 14 Pilotes d’Or del FC Barcelona no tenen comparació arreu del món. Només el Reial Madrid, amb 12 Pilotes d’Or masculines -les mateixes que el Barça- s’acosta als registres culers. En el seu cas, Alfredo Di Stèfano (1957 i 1959), Raymond Kopa (1958), Luis Figo (2000), Ronaldo Nazario (2002), Fabio Cannavaro (2006), Cristiano Ronaldo (2013, 2014, 2016 i 2017), Luka Modric (2018) i Karim Benzema (2022) van ser els guanyadors. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut