Recordes els últims Gampers?

Recordes els últims Gampers?

El 7 d’agost, es disputarà la 57ena edició del Trofeu Joan Gamper que servirà de presentació del nou Barça de Xavi davant de l’afició del Spotify Camp Nou

El pròxim 7 d’agost es disputarà, al Spotify Camp Nou, la 57ena edició del Trofeu Joan Gamper, el títol d’estiu barcelonista que cada temporada serveix per presentar la plantilla i donar el tret de sortida d’un nou curs que inicia amb energies i il·lusions renovades.

Aquesta temporada el rival del primer equip masculí serà el Pumas UNAM mexicà, en la que serà la segona participació d’un equip del país centreamericà des de la creació del trofeu. A més, aquest partit serà el retorn del Gamper al Spotify Camp Nou després de dos anys d'absència per la pandèmia. Repassem alguns antecedents d’aquest matx:

Com ja hem comentat, serà la segona edició del trofeu que compti amb presència mexicana. La primera la va fer el Club León. Aquell partit, el primer de Luis Enrique com a entrenador al Camp Nou, va ser l’estrena d’un equip que acabaria guanyant el triplet a final de temporada. El resultat final va ser de 6-0 i Messi, Neymar i Munir per partida doble i Sandro, en van ser els golejadors. Rafa Màrquez, el recentment nomenat tècnic del Barça Atlètic, era el gran referent i capità del Club León en aquella tarda d’agost de 2014.

De les 56 edicions del trofeu disputades fins a dia d’avui, el Barça ha estat campió de la seva competició en 44 ocasions, de fet, aquest any, l’equip de Xavi Hernández, té l'oportunitat de revalidar el trofeu per 10a vegada consecutiva, empatant així la millor ratxa de l’equip en aquesta competició, quan es va alçar amb el títol des de 1995 fins al 2004 de forma successiva, finalment, al 2005, la derrota als penals de l’equip de Rijkaard davant la Juventus, va trencar la ratxa en un partit més recordat per l’exhibició d’un jove i desconegut davanter argentí anomenat Lionel Messi.

Messi during the Gamper 2005 / FCB

L’última derrota dels blaugranes es va donar el 2012, quan la Sampdoria, en la celebració dels 20 anys de la final de la Lliga de Campions a Wembley, va superar al Barça de Tito Vilanova amb un gol de Roberto Soriano.

Des d’aquella derrota, el Santos (8-0), el mencionat Club León (6-0), l’AS Roma (3-0), la Sampdoria una altre vegada (3-2), el Chapecoense (5-0), Boca Juniors (3-0), l’Arsenal (2-1), l’Elx (1-0) i la Juventus (3-0) han estat les víctimes dels blaugranes.

Els trofeus Gamper serveixen com a jornada de festivitat per a celebrar el barcelonisme, i, en ocasions ens deixa retrobaments únics. Va ser el cas, per exemple, del recordat Gamper de 2010 contra l’AC Milan, amb el retorn de Ronaldinho a l’Estadi. Els culers van rebre al crack brasiler amb una gran ovació i van viure un partit vibrant que es va resoldre a la tànda de penals. Una gran actuació del porter José Manuel Pinto va acabar donant als culers el seu 34é trofeu. Carles Puyol va apadrinar a Ronaldinho a la foto de campions i el va fer anar a recollir el premi.

ronaldinho gamper

Un altre dels partits més emotius disputats va ser la participació del Chapecoense brasiler. Un any després de la tragèdia aèria que va colpejar l’equip, blaugranes i brasilers van retre homenatge als afectats per l’accident. Els tres futbolistes supervivents de la tragèdia, Jakson Ragnar Follmann, Neto i Alan Ruschel, van ser-hi presents i van protagonitzar un emotiu servei d’honor. L’últim va poder disputar el partit com a capità de l’equip visitant.

FC Barcelona - Chapecoense (5-0)

El Trofeu Joan Gamper existeix tal i com el coneixem des de 1996. Abans es disputava un mini torneig amb 4 participants amb dues semifinals. Des de la implementació del nou sistema de final a partit únic, només tres equips han estat capaços de superar el Barça: la Juventus de Torí al 2005, el Manchester City al 2009 i, finalment, la Sampdoria al 2012. En cas de mantenir el bon moment als Gampers, l’equip de Xavi Hernández aixecaria el 45é títol de la història del club davant de Pumas UNAM.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut