17 de març de 1901: Un partit de 18 gols

17 de març de 1901: Un partit de 18 gols

Abans de l'amistós contra el Nàstic, repassem una de les victòries més àmplies del Barça a Tarragona... i de les que més controvèrsia va aixecar per les reaccions que va provocar

El Nàstic serà el primer rival del Barça en aquesta pretemporada. El partit es jugarà el proper dissabte 12 de setembre, a les 19 hores, a l'Estadi Johan Cruyff (en directe per BarçaTV+). En motiu d'aquest amistós, retrocedim 120 anys, concretament al 1901, per explicar què va passar la primera vegada que el Barça va sortir de la ciutat per jugar un partit... I, precisament, va ser a Tarragona.

Participant sorpresa

La Copa Macaya de 1901 va ser la primera competició de futbol a Espanya. Va comptar amb el FC Barcelona i tres equips més de la ciutat, a més del sorprenent Aficionados Unionistas de Football de Tarragona. L’equip de Tarragona era un misteri. De fet, malgrat el seu entusiasme per dedicar-se a aquest nou esport, cap dels integrats de l'equip no havia vist un partit de futbol en directe i va començar a viatjar a Barcelona per veure'ls i conèixer com funcionava.

El partit que mai acaba

El FC Barcelona havia de jugar contra els tarragonins el 17 de febrer. La resta de partits es van cancel·lar, ja que tothom volia veure en acció l'intrigant nou equip. Malauradament, l'equip visitant va enviar un telegrama dient que estaven malalts i que el partit s'havia de posposar fins al 3 de març.

Arribats al dia, i malgrat que es van enviar carruatges de cavalls per anar a buscar-los a l'estació, una orquestra els esperava al camp per donar-los la benvinguda i ja estava a punt un sopar posterior al partit, el Aficionados Unionistas de Football de Tarragona no es va presentar. I el Barça va guanyar el partit per defecte.

18 gols!

El 17 de març, els jugadors del FC Barcelona van agafar el tren direcció Tarragona per jugar el partit de tornada. El partit va estar molt desequilibrat i la victòria per 0-18 va suposar el triomf més gran del Barça fins que, l'any 1992, es va derrotar l'Smilde holandès per 20-1 en un amistós.

El president del Barça Hans Gamper va marcar nou gols en aquell partit, però el resultat final no va agradar gaire els de Tarragona. Més que una meravellosa oportunitat per difondre el futbol, es va convertir en un desastre diplomàtic.

La reacció

En un escrit al diari local La Opinión, el president de l'equip tarragoní William Tarín, que també era suís, va criticar el Barça per estar format per "estrangers que porten jugant a futbol des de ben petits i, per tant, tenen molta experiència".

Va dir, també, que l'objectiu del FC Barcelona era el de marcar tants gols com fos possible, una actitud que va catalogar "d'antiesportiva", i va comparar el partit contra el Barça amb el que van disputar dies enrere contra un altre rival, l'Hispania. Perquè va explicar que, quan l'Hispania ja portava cinc gols, va decidir parar i, llavors, barrejar els equips per posar-se a jugar un amistós.

La resposta

Pocs dies després, el Barça va publicar la seva defensa a la revista Los Deportes. Es va mostrar crític amb el fet que els tarragonins no assistissin repetidament als partits previstos a Barcelona, malgrat els esforços del Club, així com la rebuda "glacial" que van tenir en el seu viatge al sud de Catalunya.

I és que, a diferència de l'Hispania (un dels forts rivals de l'època del Barça), no se'ls va acompanyar al camp. De fet expliquen que un parell de jugadors havia d'anar a rebre'ls a l'estació, però cap dels dos va aparèixer i el Barça va haver de visitar sol la ciutat i buscar el camí cap al camp. 

També diuen que, de fet, al Barça li hauria encantat poder parar, però que les normes de la competició ho prohibien. En lloc d’això, van intentar baixar el ritme, però igualment van acabar guanyar el partit per 18-0.

Es tornen a trobar?

Aquell equip tarragoní només va jugar un partit més abans de desaparèixer dels registres de l'època. Però, per sort, el futbol va acabar prosperant a la ciutat de la mà del Nàstic de Tarragona, el rival del Barça aquest proper dissabte.

Els arxius històrics no deixen clara la relació directa entre els dos equips de forma oficial. Sota el nom de Club Gimnástico, l'actual Nàstic es va fundar el 1886, però no va començar a jugar a futbol com a tal fins al 1914. Tot i que no hi ha res oficial, sí que sembla clar que existia algun vincle entre els dos equips, ja que William Tarin, president aquell 1901 del Aficionados Unionistas de Football de Tarragona, també va ser president del Club Gimnástico.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut