Nàpols, un visitant imbatut a Europa

Nàpols, un visitant imbatut a Europa

Repasem com arriba el conjunt italià al partit de tornada dels vuitens de final de la Lliga de Campions al Camp Nou

De nou, la Champions coparà l’activitat blaugrana. El 8 d’agost, després de 165 dies d’absència, la pilota de les estelleres es retrobarà amb les botes culers. Ho farà en la tornada dels vuitens de final del Barça-Nàpols. Un partit que arrossega l’1-1 de San Paolo i que tindrà el Camp Nou com a escenari dictador.

A la fase de grups, cinc punts d’or com a forà

En la fase de grups de l’actual competició continental, l’elenc partenopeu no ha cedit cap derrota com a forà. El seu balanç és de dos empats, davant Liverpool i Genk, i una victòria, a l’estadi del Red Bull Salzburg. Uns números molt similars als enregistrats prop del Vesuvi: dos triomfs i un empat.

El nou tècnic com a revulsiu

El passat desembre, Gennaro Gattuso substituïa Carlo Ancelotti a la banqueta napolitana.  La catarsis de la fase de grups de la Champions no amagava la nociva quotidianitat de la Serie A. Set jornades sense conèixer la victòria dinamitaven l’alteració en el timó de la banda tècnica.

19-12-19-TC-36
Gennaro Gattuso va arribar a la banqueta partenopea el desembre del 2019 per substituir Carlo Ancelotti | SSC Napoli

Un canvi que, en l’inici, no fluctuaria els resultats. Quatre derrotes en els primers cinc partits. Una negativitat que allunyaria definitivament els partenopeus del podi de la Serie A. Un cop dur per a una entitat que havia quedat entre els tres primers en set de les nou últimes campanyes. Però la mentalitat combativa de l’excampió del món amb el país transalpí reconduiria la situació.

De l’onzena posició a les sisena. Una escalada que començava al febrer amb l’eliminatòria de Champions contra el Barça a l’horitzó. Els azzurri arribaven amb confiança, immersos en la victòria, tant en l’anada com en l’ajornada tornada del 18 de març.

En l’epíleg de la Serie A, després de l’aturada pel coronavirus, el Nàpols acabaria perdent la sisena posició en benefici de l’AC Milan. Però concloure la competició domèstica guanyant el Lazio (3-1) els ha motivat. “Estic content amb el rendiment de l’esquadra”, deia Gattuso en la roda de premsa posterior al matx entre napolitans i romans.

L’equip amb més possessió de la Serie A

Amb el tècnic calabrès, l’equip donaria un pas enrere, agafaria múscul defensiu i apostaria per les transicions ràpides. Però, tot i el canvi, hi ha hagut partits on el conjunt del sud d’Itàlia s’ha apoderat de l’esfèric. Una voluntat que l’ha convertit en el conjunt amb més percentatge de possessió (59%) i amb més passades de la lliga italiana (22.877) per davant del Juventus.

Campions de la Coppa Italia

Aquest curs, l’equip també ha format part del cel i l’infern napolità. En una temporada d’alts i baixos en lliga, el rocós exfutbolista rossonero ha dotat de personalitat defensiva el grup per proclamar-se campió de Coppa. Una glòria en forma de trofeu que va arribar el passat 17 de juny després de vèncer la Juventus en la tanda de penals.

D’aquesta manera, el conjunt de la ciutat del volcà del Vesuvi ha aixecat un títol després de cinc temporades en blanc. Un confeti que li dona accés a la fase de grups de l’Europa League de la campanya següent. Un bitllet directe que no li pertocava amb la setena plaça de la Serie A. Perquè de no haver-se proclamat campió davant la Vecchia Signora, hagués hagut de disputar les rondes preliminars de la segona màxima competició continental.

Noms propis: Fabián Ruiz i Mertens

Fabián Ruiz és el vers lliure en el Nàpols de Gattuso. El migcampista andalús, amb una esquerra exquisida, és mou per trencar línies de pressió i, d’aquesta manera, iniciar la transició. Una conducció o una passada vertical cap als atacants encén l’alarma de la defensa contrària.

Gen-Nap-54-mertens
Fabián Ruiz i Mertens, màxim golejador de l'equip, dos dels jugadors a tenir en compte | SSC Napoli

Una rereguarda rival que també s’ha d’esforçar per anular les escomeses de Dries Mertens. El màxim anotador històric del club napolità en totes les competicions, per davant de Hamsik i Maradona. Una voracitat golejadora d’un extrem reconvertit a ‘9’ que el Barça va testar en el matx d’anada a San Paolo. Ara bé, el belga, tot i ser l’azzurro que més ha marcat aquest curs (16), ha encadenat les sis darreres jornades lligueres sense enviar la pilota al fons de la xarxa.

Insigne, dubte

El capità napolità es va retirar amb molèsties físiques en el últim partit. Ara bé, l’excampió del món amb Itàlia és optimista amb l’evolució d’Insigne. Així doncs, si l’atacant es recupera a temps, Gattuso podrà comptar amb la totalitat de la seva plantilla. Cap altra lesió soscava les botes azzurri. De fet, l’aturada obligatòria de la Champions ha beneficiat el Nàpols. Perquè si l’anada hagués tingut lloc el 18 de març, tres peces claus eren seriós dubte: Maksimovic, Insigne, Demme. A més, Koulibaly, Meret i Kevin Malcuit seguien el seu procés de recuperació i també eren possibles baixes.

Sens dubte, el matx europeu entre Barça i Nàpols es presenta atractiu.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut