Víctor Tomàs:

Víctor Tomàs: "Espero poder seguir aportant moltes altres coses dins del Club"

L’excapità del primer equip d’handbol del FC Barcelona ha reflexionat, a partir de la seva experiència, sobre com els esportistes afronten la fi de la seva carrera professional en l’acte de cloenda del congrés Sports Tomorrow

Víctor Tomàs ha posat aquest divendres el punt final a l’Sports Tomorrow, el congrés d’innovació esportiva organitzat pel Barça Innovation Hub que s’ha celebrat durant les dues darreres setmanes de manera telemàtica amb més de dos mil inscrits i la participació de més de 150 ponents d’arreu del món.

En el transcurs d’una conversa en el panel de cloenda, l’exjugador, recentment retirat a causa d’una dolència cardíaca, ha explicat, a partir de la seva experiència personal, com els jugadors afronten la retirada de l’esport professional i quins són els obstacles més grans amb què es troben.

“Com s’afronta la retirada depèn de les circumstàncies de cada jugador. En el meu cas -continua- un dia em vaig llevar a les 8 de matí, vaig baixar a esmorzar amb l’equip i a les 11 després de parlar amb el metge em vaig adonar que en sis mesos podria acabar la meva etapa com a jugador. Va ser una bufetada en tota la cara”.

Posteriorment, el mes de febrer passat, Tomàs anunciava la seva retirada de l’esport professional un cop acabés la competició després de 18 temporades al primer equip i amb un balanç final de 69 títols, entre els quals figuren 12 lligues Asobal, 3 Champions League i 5 Super Globes. És el tercer esportista amb més títols del Club, només per darrere d’Aitor Egurrola i David Barrufet. Tot just després va arribar la pandèmia “i no vaig poder acomiadar-me com jo volia”, lamenta.

Ara, des de la seva nova responsabilitat al Club en l’àrea de gestió esportiva del Palau Blaugrana, Tomàs explica els dubtes que se li van plantejar davant aquesta nova etapa. “Jo no tenia clar què volia fer un cop em retirés. El que sí sabia era que volia seguir vinculat a l’esport i al Club, perquè al final el Barça és casa meva. Ha estat la meva vida i espero ara poder seguir aportant moltes altres coses dins del Club”, comenta l’excapità del FC Barcelona, que reconeix que en el futur té la intenció de dedicar-se a la faceta esportiva.

El BIHUB, plataforma de formació dels jugadors

Tomàs aposta perquè el jugador es formi durant la seva etapa professional, però reconeix que això es una decisió individual. “Avui en dia el jugador té eines suficients per poder formar-se i perquè quan finalitzi la seva carrera ja no hagi de dir que l’esport que ha practicat és l’únic que sap fer. Però ha de ser una reflexió individual de cada jugador”, comenta.

En el seu cas Tomas explica que durant la seva etapa de jugador va cursar un màster en gestió esportiva que organitza el Barça Innovation Hub juntament amb el Johan Cruyff Institute. “Es molt important -afegeix- que el jugador sàpiga que el Club disposa d’una plataforma que pot ajudar a formar-se aquells que ho desitgin i a través de la qual puguin adquirir coneixements”, explica.

Víctor Tomàs també ha reflexionat sobre el paper cada cop més important que juga la tecnologia en l’esport, sobretot en la vessant de rendiment: “Ara hi ha un control molt més exhaustiu de diferents paràmetres com les càrregues de treball del jugador, la percepció de cansament al final de cada entrenament, la monitorització de diferents variables o a través d’un dispositiu incorporat al cos. Es treballa d’una manera molt més quirúrgica i amb dades objectives, i això crec que és positiu perquè són indicadors que et diuen què és el que realment necessita el jugador. Des d’un punt de vista tàctic -afegeix- les dades també t’ajuden a preparar millor el partit”, explica Víctor Tomàs, que en qualsevol cas creu que l’aportació de la tecnologia no substituirà mai el talent de l’esportista. “Tu pots tenir informació objectiva prèvia del rival o dels altres jugadors, però a la pista executes les accions en funció de la teva qualitat i intuïció. El talent natural no es perdrà mai”, conclou.

Presentació de la segona edició de la Guia Football Analytics

Prèvia a la conversa amb Víctor Tomàs ha tingut lloc la presentació de la Guia Football Analytics 2021, que ha coordinat l’Àrea de Data Analytics del BIHUB i que recopila els darrers estudis i investigacions de 37 experts i científics, de nou països diferents, en l’anàlisi de dades en l’àmbit del futbol. Aquesta és la segona guia que edita el Club sobre aquesta matèria, cada cop més present en el món del futbol, i entre les 155 pàgines i 325 científiques que inclou figuren diversos estudis provinents de l’equip de Metodologia del FC Barcelona que encapçala Paco Seirul·lo.

SPORTS TOMORROW, més de 2.000 inscrits

La presentació de la Guia Football Analytics i la conversa amb Víctor Tomàs han posat el punt final al Congrés Sports Tomorrow, que ha tancat l’edició d’enguany amb una xifra de més de dos mil inscrits, que han pogut seguir via telemàtica 66 hores de contingut distribuït en 66 panels relacionats amb la innovació esportiva i en què han participat més de 150 experts de l’àmbit de les ciències, la tecnologia i el negoci de l’esport. Alguns dels noms més destacats han estat els de Pau Gasol, que va inaugurar el Congrés, l’exentrenador Arsène Wenger o els tècnics Eusebio Sacristán, Paco Jémez i Javier Calleja.

D’altra banda, el contingut íntegre del congrés estarà disponible per a tots els inscrits fins al proper 30 de desembre. Durant aquest temps la plataforma incorporarà un cercador que permetrà accedir a totes les referències d’una temàtica concreta introduint una paraula o concepte que ho relacioni.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut