Pau Gasol: “L’esport és un motor per al desenvolupament i el benestar de la societat”

Pau Gasol: “L’esport és un motor per al desenvolupament i el benestar de la societat”

L'ambaixador global del Club als EUA ha reflexionat, entre d'altres temes, sobre el futur de la indústria de l'esport, el paper que hi juga la innovació i les noves tecnologies i els reptes d'afrontar davant la Covid-19

El jugador de l’NBA i ambaixador global del Club als EUA Pau Gasol ha inaugurat aquest dilluns el Congrés del BIHUB ‘Sports Tomorrow’, amb una intervenció en què ha reflexionat, entre altres temes, sobre el futur de la indústria de l’esport, el paper que hi juga la innovació i les noves tecnologies i els reptes que ha d’afrontar davant la pandèmia de la Covid-19.

En conversa amb Alfons Cornella, expert en innovació i cofundador de l’Institute of Next, que desenvolupa nous models d’innovació i transformació per a empreses, Gasol ha subratllat la rellevància de la innovació en el món de l’esport: “La innovació és important per al desenvolupament de qualsevol negoci i l’esport no n’és una excepció”, explica Gasol, que en aquest cas creu que intervé en un doble vessant: “Per un costat millora constantment el producte, adaptant-lo als temps actuals i a allò que el fan i l’aficionat reclamen. I d’altra banda és important per al desenvolupament dels esportistes, ja que ajuda a millorar el seu rendiment”.

Per això Gasol assenyala que és clau que l’esport continuï invertint per créixer i aposti d’una manera inequívoca per la innovació, ja que això no només beneficiarà la mateixa indústria, sinó que acabarà beneficiant tothom pels beneficis que l’esport aporta a la societat. “L’esport no és només una indústria, és una manera de viure, un entreteniment que cobreix diferents camps. Per això és important continuar invertint-hi, perquè l’esport és un motor per al desenvolupament i el benestar de la societat, de les comunitats, de les ciutats i dels països. Generalment, els països que inverteixen en el món de l’esport estan en una millor posició”, assegura el jugador de l’NBA.

L’Sports Tomorrow com a catalitzador de la indústria de l’esport

Les noves eines tecnològiques suposen un element essencial de la innovació i, segons Gasol, s’han d’anar integrant de la manera més eficient possible per complir aquest doble objectiu de millorar la indústria i l’experiència del fan, així com el rendiment dels esportistes. “És important incorporar les noves tecnologies i per això aquest Congrés del Barça Innovation Hub és un esdeveniment únic i molt important, ja que permet reunir emprenedors, experts en innovació i empreses del món de l’esport per parlar i posar en comú aquests temes, extreure’n conclusions i fer de catalitzador perquè potser pugui sortir quelcom de productiu per a la indústria de l’esport”, assegura Gasol. 

Valors que es poden aprendre a través de l’esport

Gasol recorda els seus inicis i com els seus pares, que jugaven a bàsquet, van portar d’una manera natural que tant ell com el seu germà Marc comencessin a practicar aquest esport. Des d’aquell moment, Gasol ha anat coneixent i incorporant una sèrie de valors a través de l’esport, entre els quals destaca “el joc en equip, la comunicació, treballar plegats per un objectiu comú, saber valorar el que costa intentar aconseguir l’excel·lència o guanyar campionats, la determinació, el compromís, el sacrifici, i el respecte pels teus rivals”.

L’aspecte psíquic i la salut mental dels esportistes

Gasol explica que és important posar damunt la taula un tema del qual es parla poc com és l’aspecte psíquic i la salut mental dels esportistes professionals. “Els esportistes estan sotmesos a molta pressió per rendir, perquè res els afecti. Tothom espera de tu que siguis un superhome, però això no és així. Per tant, de la salut mental se n’ha de parlar”. En aquest sentit, el jugador de l’NBA posa com a exemple casos com els d’Andrés Iniesta i Ricky Rubio, esportistes que han parlat d’aquest tema i que han dit obertament que van passar per una mala situació i que van reconèixer que necessitaven ajut. “Crec que això és molt important. Al final som persones i hem de reconèixer que no som invencibles, que no som robots, que no som màquines i que potser necessitem ajut”, afegeix Gasol.

Impacte de l’esport i dels esportistes en la societat

Nelson Mandela deia que l’esport pot portar esperança allà on només hi havia desesperació. Gasol ho subscriu i assenyala l’impacte positiu de l’esport basat en la seva experiència de molts anys participant en diferents causes socials. “He viatjat amb UNICEF per diferents llocs del món i he comprovat com l’esport uneix les persones, les comunitats, incloent-hi aquelles que han estat dividides per conflictes i guerres civils. Necessitem connectar entre nosaltres.. No importa d’on ets, quina llengua parles, quina religió tens o quina es la teva identitat sexual, l’esport et permet jugar el mateix joc, divertir-nos plegats i també -afegeix Gasol- ens ajuda a socialitzar, a superar els teus temors i a connectar els uns amb els altres”.

Pel que fa a l’impacte que poden tenir els esportistes a través de les seves accions i del seu comportament en la infantesa, Gasol reconeix que això és una cosa de la qual n’ets conscient amb el pas del temps. “A mesura que madures t’adones de l’impacte que pots tenir en nens i nenes i de quina manera pots ajudar, sobretot als menys privilegiats. Això, assegura Gasol, és una de les coses més impressionants i poderoses que he pogut experimentar”.

Gasol recorda la seva experiència amb UNICEF, com a Ambaixador Global durant 17 anys, i ara com  a Defensor Mundial per la Nutrició i la Fi de l’Obesitat Infantil, una causa per la qual també lluita a través de la Gasol Foundation. En aquest sentit ara, en la recta final de la seva etapa com a esportista, vol que se’l recordi, segons assegura, “per l’impacte que he pogut tenir en altres persones, per la feina feta i el temps que he dedicat als altres, i això és quelcom que vull continuar fent i que vull transmetre a altres esportistes, perquè s’adonin de l’impacte positiu que poden tenir”.

El paper dels esportistes en la indústria de l’esport

Shut up and drible. Es podria traduir com juga i calla. Aquesta és, segons Gasol, una de les frases que com a tòpic s’utilitza encara massa sovint per definir el paper que han de tenir els esportistes. Ben al contrari, el jugador de l’NBA reivindica la implicació dels esportistes professionals en el desenvolupament de la indústria de l’esport.

“Hem de mirar els esportistes no només com uns actius dins de la indústria que juguen durant un cert temps, després marxen, arriben uns altres i el negoci continua. A mi m’agrada que els jugadors s’impliquin en el negoci, que es formin com a gestors, que inverteixin en tecnologia i en noves empreses, que puguin constituir-se en partners dins del món de l’esport i que pugin participar en el seu procés de creixement”. Gasol afegeix que per aconseguir-ho és important “la formació i aprofitar mentre estàs en actiu per crear oportunitats de futur”. 

L’esport i els seus reptes davant la pandèmia

La indústria de l’esport, com tantes altres, s’ha hagut d’adaptar a la nova realitat. La pandèmia ha expulsat els aficionats dels estadis en la majoria dels casos i això planteja a Gasol algunes preguntes: “Com es pot fer que l’esport continuï sent una experiència única quan els aficionats no poden anar als partits? Com poder seguir mantenint l’esport com un producte atractiu? Quin paper ha de jugar la innovació en això?”. Les respostes a algunes d’aquestes preguntes, segons Gasol, passen de nou per la innovació. “La innovació ha de jugar un paper important per adaptar-nos a aquest nou temps disruptiu. Els clubs i les lligues han de buscar noves fórmules i noves línies de negoci per compensar la manca de públic i per seguir proporcionant als aficionats un producte atractiu en uns temps en què hi ha una gran competència pel que fa a l’oferta de continguts”.

Pel que fa al vessant social, la pandèmia constitueix, segons Gasol, “un repte que ha de fer que traiem el millor de cadascú de nosaltres amb l’objectiu de trobar tots junts la millor solució a aquest problema”. I en aquest cas també amb una especial mirada a la infància. “Hem de saber arribar als nens i nenes perquè continuïn practicant l’esport a casa. És molt important, ells són el futur i els hem de protegir”, conclou.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut