Joan Gamper, fundador i primer cronista del Barça

Joan Gamper, fundador i primer cronista del Barça

Amb motiu del 119è aniversari del Club, descobrim la crònica del primer partit de la història, disputat contra un combinat de jugadors anglesos, escrita pel mateix fundador

Avui, 29 de novembre, fa tot just 119 anys, Joan Gamper i onze joves més estrangers i catalans que vivien a Barcelona (els suïssos Otto Kunzle i Walter Wild, els anglesos John i William Parsons, l’alemany Otto Maier i els catalans Lluís d’Ossó, Bartomeu Terrades, Enric Ducay, Pere Cabot, Carles Pujol i Josep Llobet) es van reunir al Gimnàs Solé per formar una associació que portarà el nom i l’escut de la ciutat: el Futbol Club Barcelona. Nou dies després, el 8 de desembre, el club acabat de néixer va jugar el seu primer partit a l’Antic Velòdrom de la Bonanova davant un equip format per membres de la colònia anglesa de Barcelona. El més curiós és que el 13 de desembre del 1899 el FC Barcelona ja va encetar la seva projecció internacional amb la primera crònica esportiva a un mitjà estranger d’un partit del Barça, precisament aquell matx inaugural. Una crònica escrita pel mateix Gamper.

Nascut el 22 de novembre del 1877 a Winterthur, una ciutat veïna de Zuric, Joan Gamper va ser un complet sportsman que va practicar amb èxit disciplines tan diverses com l'atletisme, el ciclisme, el golf  i el futbol. L’any 1896 estava considerat el millor atleta i el ciclista més ràpid de Zuric i el seu prestigi social a la ciutat suïssa era enorme. A més, va ser futbolista dels equips locals FC Excelsior i FC Zuric, un club, aquest últim, que ell mateix va fundar. Amb 18 anys se'n va anar a Lió, on va practicar el rugbi i el futbol, però després va tornar a Zuric.

A principis de novembre del 1898, Gamper va arribar a Barcelona per treballar a la Companyia dels Ferrocarrils de Sarrià, empresa on arribaria a ser subdirector. A la capital catalana es va relacionar amb joves catalans, suïssos, anglesos o alemanys interessats, com ell, en l'esport, alhora que mantenia els vincles amb Zuric, ja que exercia de corresponsal del setmanari esportiu de la capital cantonal Schweizer Sportblatt. D’aquesta manera, quan Gamper va publicar el 22 d’octubre del 1899, al setmanari esportiu barceloní Los Deportes, l’anunci animant els seus conciutadans a fundar un club de futbol, només tres dies després va ser la publicació helvètica la que es faria ressò de la iniciativa amb una ressenya del mateix esportista suís.

Troballa històrica

El 13 de desembre del 1899, a les pàgines del Schweizer Sportblatt, Joan Gamper descrivia als lectors de Zuric les vicissituds d’aquell primer partit del Club que acabava de fundar dues setmanes abans, que va acabar amb la victòria del més experimentat conjunt anglès per 0-1. Al documental Gamper, l’inventor del Barça, el director del museu del FC Zuric, Saro Pepe, esmenta l’existència d’aquesta crònica de la qual es conserven els originals en el mateix museu suís i que ara s’ha digitalitzat i traduït per fer-ne difusió pública a iniciativa del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona. El mateix Saro Pepe ha confirmat al Club que l’autor de la crònica va ser Gamper.

Aquesta circumstància ajuda també a comprendre el to de la crònica, que, malgrat ser la descripció d’una derrota gairebé heroica, contra un equip molt més experimentat i amb la circumstància que el Barça va jugar amb 9 homes, “és a dir, amb tres davanters en lloc de cinc”, afirma que, malgrat el domini anglès, el resultat va ser “excepcionalment favorable per a aquest”, referint-se al club barceloní. Tanmateix, Gamper -que no signa l’article-, apunta que els jugadors anglesos es van apuntar al nou club i que “en el futur se’n sentirà a parlar”. I d’una manera que, 119 anys després, ni el mateix Gamper s’hauria pogut imaginar mai.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut