De Cruyff a Xavi: mig segle amb un estil de joc reconeixible

De Cruyff a Xavi: mig segle amb un estil de joc reconeixible

Des que el tècnic holandès va arribar a la banqueta del primer equip el FC Barcelona ha estat una referència per la seva manera de jugar a futbol

Parlar de Johan Cruyff i de Xavi Hernández és parlar del Barça i del seu estil de joc. Fa dècades que tothom associa el FC Barcelona a una determinada manera d’entendre el futbol. El com ha esdevingut el pilar principal del model de joc del Club. No n’hi ha prou a guanyar de qualsevol manera: s’ha de fer jugant un futbol de possessió vistós i ofensiu.

La història d’aquesta manera de fer arrenca a la dècada dels 70. L’any 1973 aterra a Barcelona, procedent de l’Ajax, una de les grans estrelles del panorama europeu: Johan Cruyff. Amb l’holandès a l’equip, el Barça recupera el seu gen guanyador i torna a aixecar una Lliga 11 anys després de l’última. És la temporada 1973/74 i el Barça compta a les seves files amb un futbolista que guanya tres Pilotes d’Or en quatre anys (1971, 1973 i 1974). Aquell mateix 1974 neix també el seu tercer fill, Jordi.

FOTO: ARXIU SEGUÍ / FC BARCELONA
FOTO: ARXIU SEGUÍ / FC BARCELONA

Tot i guanyar únicament dos títols en els seus cinc anys de blaugrana, la figura de Johan Cruyff deixa empremta al Camp Nou. Tanta, que exactament 10 anys després del seu adeu com a futbolista el Flaco retorna a Can Barça com a primer entrenador, novament procedent de l’Ajax.

I és en aquest moment quan canvia la història del FC Barcelona.

Assegut a la banqueta del primer equip, Johan Cruyff lidera un equip que assoleix la primera Copa d’Europa de la història del Club i que encadena quatre Lligues consecutives (1990-94). En total, són nou els títols que el FC Barcelona aixeca durant els vuit anys de Cruyff -és l’entrenador que més temporades consecutives ha estat a la banqueta blaugrana. 

Més enllà dels títols, aquella etapa és recordada sobretot per com jugava el Barça. Un estil atractiu, amb extrems i golejador enamora culers (i també rivals) i fa que l’equip es guanyi el sobrenom de Dream Team. Ronald Koeman, Michael Laudrup, Hristo Stòitxkov, Guillermo Amor i José Mari Bakero, entre molts altres, fan del Barça un conjunt que ataca i agrada, guanyant-se el respecte de la resta del món.

En aquell equip figura també un noi de Santpedor, Josep Guardiola, que destaca pel seu tracte exquisit de la pilota. La tècnica, la precisió i l’elegància són les seves característiques principals sobre la gespa. Resulta ser també un gran alumne: sota les ordres de Johan Cruyff aprèn tots els conceptes clau del Dream Team per aplicar-los, a partir del 2008, a la banqueta del primer equip.

Perquè el Barça no s’entén sense Johan Cruyff, però tampoc sense Josep Guardiola. El de Santpedor lidera el Barça més guanyador de la història, sumant 14 títols en quatre anys, entre ells dues Lligues de Campions i el primer triplet de la història del Club. Puyol, Piqué, Xavi o Messi, entre d’altres, eleven el Barça a una dimensió desconeguda en el món del futbol.

Josep Guardiola, doncs, exerceix de nexe entre aquell Johan Cruyff entrenador de la dècada dels 90 i Xavi Hernández, l’actual tècnic del primer equip. A la banqueta des de fa poc més d’un any, el de Terrassa ha aconseguit revertir una situació complicada al Barça. Immers en una profunda crisi econòmica i paint l’adeu de Messi, Xavi ha pogut retornar la il·lusió a l’Spotify Camp Nou amb un futbol alegre i ofensiu, que situa el Barça líder a la Lliga i que manté les essències d’aquell Dream Team engegat per Johan Cruyff ara fa mig segle.

El ‘14’, el número de Cruyff

L’etapa de Johan Cruyff al FC Barcelona és recordada pel seu número ‘9’ a l’esquena, seguint la normativa que obligava als titulars a lluir un d’aquests primers onze números. Però tothom associa la figura del crac holandès al ‘14’ que va lluir durant la major part de la seva etapa a l’Ajax i també a la selecció holandesa, a la que va conduir a la final del Mundial el 1974.

D’aquí que aquest dimecres 14, a les 14.14 hores, s’hagi llançat la nova col·lecció de roba ‘Col·lecció Barça Cruyff’, que reprodueix peces emblemàtiques inspirades en l’estil de la llegenda blaugrana.

La seva història amb el ‘14’ va més enllà de la seva trajectòria com a jugador. Com a tècnic, Cruyff tenia el costum d’atorgar el número ‘14’ a tots aquells futbolistes que, entrant des de la banqueta, farien el seu debut aquell dia. És el cas de Miquel Àngel Nadal, Òscar Garcia, Ernesto Valverde o el propi Jordi Cruyff, tots ells debutants amb el ‘14’ de Cruyff a l’esquena.

Cal recordar que a partir de la temporada 1995/96 es van instaurar els dorsals personalitzats. Curiosament, el primer en tenir el ‘14’ de forma permanent al FC Barcelona va ser... Jordi Cruyff.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut