25 anys de la proesa de Pizzi a la Copa

L'argentí va ser l’heroi d’una victòria apoteòsica que va permetre al Barça arribar a les semifinals de la Copa guanyant 5-4 a l'Atlètic de Madrid

Es compleixen 25 anys d'una remuntada històrica al Camp Nou. El 12 de març del 1997 el FC Barcelona rebia l’Atlètic de Madrid en un Camp Nou ple a vessar, i el partit corresponent a la tornada dels quarts de final de la Copa del Rei va quedar gravat per sempre a la retina de tots els culers gràcies a una remuntada gloriosa (5-4).

L’equip dirigit per Bobby Robson va aconseguir un meritori 2-2 en el partit d’anada al Vicente Calderón, però els 90 minuts al Camp Nou dictarien sentència. Els primers compassos van ser un monòleg de l’equip entrenat per Antic, amb un hat-trick de Pantic als primers 25 minuts. Però el talent de Ronaldo Nazario va emergir per posar el 2-3 (min 49), amb dos gols en menys de quatre minuts.

Però Pantic, de nou, va augmentar la diferència (2-4). Malgrat el revés, el Barça i el Camp Nou no estaven disposats a abaixar els braços, i l’esperit de superació va permetre a Figo marcar el 3-4 amb una volea des de la frontal, mentre que Ronaldo va fer creure en el miracle gràcies a un xut creuat després d’una assistència de De la Peña (min 72).

Pizzi, l'heroi blaugrana

Els següents minuts van ser un assetjament constant dels blaugranes a la porteria rival. En una d’aquestes envestides va arribar el gol del deliri. Centrada a l’olla de Guardiola i, després d’un parell de rebutjos, la pilota arriba al peu providencial de Pizzi que envia la pilota al fons de la xarxa. El destí tenia reservada una pàgina d’or dedicada a l'argentí, que va convertir en possible l’impossible: afusellant el porter matalasser al minut 82 al caçar una pilota a l’àrea petita i posar el 5-4 definitiu al marcador. L’Estadi, inundat per l’eufòria, va tremolar després d’aixecar un partit que s’havia posat molt difícil amb el 0-3.

Aquesta remuntada va deixar empremta en l’ADN culer i el famós “Pizzi, sos macanudo!” de Joaquim Maria Puyal ja és part de la història del Club. Aquella Copa del Rei es va tenyir de blaugrana després de guanyar la final davant el Betis al Santiago Bernabéu.

Juan Antonio Pizzi celebrant el cinquè i definitiu gol que va tancar la remuntada contra l’Atlètic de Madrid