10 anys d’un sextet històric

Es compleix una dècada des que el Barça va guanyar els sis títols possibles l’any 2009

Copa del Rei, Lliga, Champions League, Supercopa d’Espanya, Supercopa d’Europa i, per culminar-ho, el Mundial de Clubs. D’aquest darrer, guanyat a Abu Dhabi, se’n compleixen exactament 10 anys aquest de desembre. O dit d’una altra manera, es compleix una dècada des que el Barça va aixecar els sis títols possibles en un any natural, una fita que mai cap altre equip ha aconseguit.

Onze anys després, una nova Copa del Rei

El primer de tots els títols guanyats el 2009 va ser la Copa del Rei. El Barça va superar el Benidorm, l’Atlètic de Madrid, l’Espanyol i el Mallorca per plantar-se a la final contra l’Athletic Club. Els blaugranes van remuntar el gol inicial de Gaizka Toquero amb gols de Yaya Touré, en el primer temps, i de Messi, Bojan i Xavi, en la segona part. D’aquesta manera, el Barça tornava a aixecar un títol que se li resistia des del 1998. El Rei de Copes aconseguia el seu 25è títol de la competició.

Gerard Piqué amb la Copa del Rei, el seu primer títol com a blaugrana

La 19a Lliga

Tot i començar amb mal peu en la primera temporada de Guardiola a la banqueta del Barça (1-0 contra el Numància i 1-1 contra el Racing de Santander), des de llavors, els blaugranes van encadenar 21 partits consecutius sense perdre i van assolir un lideratge a la 9a jornada que ja no van perdre. L’espectacular triomf al Santiago Bernabéu per 2-6 va deixar el títol de Lliga a tocar, que es va certificar de forma matemàtica dies després. D’aquesta manera, el Barça tornava a aixecar el títol de Lliga tres temporades després per aconseguir la 19a de la seva història. A més, Víctor Valdés va obtenir el seu segon trofeu Zamora al porter menys golejat.

Carles Puyol celebrant el seu gol en l'històric 2-6 contra el Reial Madrid

Roma per tornar a regnar a Europa

La Champions va ser la cirereta del pastís a una temporada rodona en què es va aconseguir el primer triplet de la història del Club. Després de l’aixecada a Wembley el 1992 i a París l’any 2006, els blaugranes van tornar a tocar el cel europeu a Roma en vèncer per 2-0 el Manchester United amb gols d’Eto’o i Messi. El camí, però, no va ser gens fàcil. Els de Guardiola, emparellats amb l’Sporting de Lisboa, el Xakhtar Donetsk i el Basilea, van quedar líders a la fase de grups amb 13 punts. Als vuitens de final van eliminar l’Olympique de Lió per 5-2 en el resultat global, el Bayern de Munic per 5-1 als quarts de final i el Chelsea per 1-1 a les semifinals gràcies al gol in extremis d’Andrés Iniesta a Stamford Bridge. Els blaugranes van coronar-se a l’Olímpic de Roma com a nous vencedors de la Champions en superar els diables vermells d’Alex Ferguson.

Messi i Iniesta celebrant la Champions a Roma, la segona dels seus palmaresos individuals

Nova temporada, nous títols: la Supercopa d’Espanya

La campanya 2009/10 va començar de la millor manera possible. Al mes d’agost el FC Barcelona va assolir la seva vuitena Supercopa d’Espanya superant, novament, l’Athletic Club. En el partit d’anada, el Barça va remuntar el gol de De Marcos amb dianes de Xavi i Pedro. En la tornada, al Camp Nou, un doblet de Messi i un gol de Bojan van certificar el primer títol de la temporada i el quart de l’any.

Carles Puyol aixecant la Supercopa d'Espanya: el primer títol de la temporada 2009/10

Pedro dona la Supercopa d’Europa a la pròrroga

Cinc dies després d’aixecar la Supercopa d’Espanya, el Barça va alçar un nou títol. La Supercopa d’Europa va emparellar els blaugranes com a campions de la Champions i el Xakhtar Donetsk com a vencedor de la Copa de la UEFA. En un partit complicat a l’Estadi Lluís II de Mònaco, els blaugranes no van aconseguir el primer i únic gol fins al minut 115. Pedro Rodríguez, que va entrar en el minut 80 de partit, va ser l’autor del gol que servia per aixecar el cinquè títol de l’any i la tercera Supercopa d’Europa de la història del Club.

La plantilla del Barça celebrant la tercera Supercopa d'Europa de la història del Club

El primer Mundial de Clubs i... el primer sextet!

Després de conquerir el Vell Continent, era el moment de guanyar-se l’honor de ser el millor club del món. Els de Guardiola van deixar pel camí l’Atlante mexicà, remuntant el gol inicial de Rojas amb els de Busquets, Messi i Pedro. A la final, també va tocar capgirar el marcador contra el Club Estudiantes de La Plata. A dos minuts del final, Pedro, l’home de les finals, va situar l’1-1 en el marcador. D’aquesta manera, el canari va veure porta en les sis competicions disputades. No va ser fins al minut 110 quan Messi, amb un gol amb el pit, amb l’escut del Barça, va sentenciar la final per tancar un any rodó en què s’aconseguien els sis títols possibles. Un any per emmarcar que quedarà gravat a la memòria de tots els culers.