Cent anys del debut de Josep Samitier i Ricardo Zamora

Cent anys del debut de Josep Samitier i Ricardo Zamora

El 31 de maig del 1919 van debutar amb el FC Barcelona dos jugadors que han transcendit en la història del futbol estatal

El 31 de maig del 1919, avui fa just cent anys, el Barça es va enfrontar en un partit amistós al camp del carrer Indústria a una selecció internacional formada per jugadors dels països aliats vencedors de la I Guerra Mundial (francesos, anglesos i belgues). L’alineació blaugrana estava formada per Zamora, Coma, Galícia, Rodríguez, Zabala, Samitier, Costa, Sesúmaga, Gràcia, Lakatos i Greenwell. Com era de preveure, en aquells moments la importància d’aquell partit -acabat amb victòria local per 2-0- va ser més simbòlica que esportiva, amb les banderes de les nacions vencedores en la guerra adornant l’abarrotat estadi barcelonista.

El temps, però, ha posat aquest matx en un pedestal màgic. D’una banda, va ser el primer partit sota els pals de la porteria blaugrana del mític Ricardo Zamora, el Diví, un extraordinari porter que al capdavall faria carrera a l’Espanyol. Però molt especialment ens hem de quedar amb el segon debutant de la jornada, un jovenet de 17 anys que es deia Josep Samitier Vilalta. Aquell mig volant de joc elèctric va marcar el segon gol del Barça en rematar un córner de manera esplèndida. Però qui era aquell noi que apuntava unes enormes maneres de futbolista?

Pep Samitier (1902-1972) és la gran llegenda històrica del FC Barcelona. Parlar d’aquest símbol és fer referència a una autèntica institució del futbol mundial de principis del segle XX. Samitier, màxim representant de l’Edat d’Or blaugrana dels anys vint, s’ha convertit en una figura carismàtica del barcelonisme, no només per la seva estima pels colors blaugrana i per la seva categoria com a futbolista, sinó també per l’humanisme que tant el va caracteritzar com a persona.

El davanter barceloní era un jugador avançat al seu temps i va fer del Barça un equip de llegenda; així doncs, no és estrany que fes petit el camp del carrer Indústria i provoqués l’edificació del camp de Les Corts. Sami va formar part de la disciplina del Barça des de la temporada 1919/20 fins a la 1932/33, portant la samarreta blaugrana 504 vegades i marcant 361 gols.

Conegut amb el sobrenom de l’Home Llagosta o el Mag per la seva manera de jugar, Pep Samitier feia fantasia pura amb una pilota als peus. Sami era un autèntic mag amb la bimba gràcies a una tècnica impressionant poc habitual per a l’època. Destacava per la seva rapidesa, pels seus magnífics salts i per la seva habilitat. Malgrat que va començar com a mig volant va acabar sent davanter centre, ja que tenia una gran facilitat per “veure porteria”. Sovint feia un joc anàrquic, molt marcat per la improvisació i, fins i tot, desconcertant, però això responia a la concepció del futbol espectacle que tenia. Era un futbolista elàstic -fet que aprofitava per desempallegar-se dels defenses rivals-, valent i el seu esperit de lideratge era present dintre i fora del camp. 

El seu remat de cap era espectacular i el seu xut amb les dues cames es caracteritzava per la potència i la precisió. En definitiva, tots aquests trets van fer d’ell el millor davanter del món de l’època. El seu palmarès amb el FC Barcelona és impressionant: una Lliga, cinc Copes d’Espanya i dotze Campionats de Catalunya.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut