Cinc coses que hauries de saber sobre el Liverpool FC

Cinc coses que hauries de saber sobre el Liverpool FC

Repassem diversos aspectes curiosos del conjunt anglès a tenir en compte

1) This is Anfield

Anfield és un dels estadis més famosos del món. Originalment era la casa de l’Everton FC, abans que els 'toffees' es mudessin a Goodison Park. L’estadi del Liverpool FC ha acollit els partits del conjunt 'red' des del 1892 i recentment s’ha remodelat per ampliar la seva capacitat fins als 54.000 seients i amb plans de futur per a ampliar-la encara més.

Anfield és conegut per la seva atmosfera amb el Spion Kop –una de les quatre tribunes que formen l’estadi-  darrere d’un dels gols i que sovint és catalitzador de l’impressionant ambient que es produeix quan els dos equips salten al camp.

Recentment, s’especulava sobre la construcció d’un nou estadi en una ubicació més propera al centre de la ciutat. Els actuals propietaris de l’entitat, Fenway Sports Group, amb seu als Estats Units, han refusat la idea per temor a perdre l’atmosfera única que envolta l’estadi del Liverpool, el rival del Barça a les semis de la Champions.

L’estadi està ple de records i és un vertader museu per la llarga i notable història del club. Un exemple d’això és el cartell “This is Anfield”, que penja de les escales que porten els jugadors dels vestidors al terreny de joc. Aquest cartell va ser instal·lat pel llegendari tècnic Bill Shankly als anys seixanta amb l’objectiu de portar bona sort als jugadors abans de cada partit i intimidar el rival. Era una tradició per al Liverpool tocar el cartell abans de saltar a la gespa.

Actualment, l’entrenador Jürgen Klopp ha trencat la tradició des de la seva arribada el 2015, prohibint als jugadors tocar el cartell fins que el Liverpool no guanyi un títol. Amb el tècnic alemany a la banqueta del conjunt d’Anfield els 'reds' no han aixecat cap trofeu, tot i quedar-se a les portes en diverses ocasions.

Aquesta temporada el Liverpool està involucrat en una lluita cos a cos amb el Manchester City a la Premier League i s’enfrontarà al Barça a les semifinals de la Champions. De ben segur els aficionats esperen que els jugadors tornin a la tradició inicial abans de saltar al terreny de joc.

Jürgen Klopp

2) 29 anys sense guanyar la Lliga

Pot sorprendre, però segurament si els seguidors del Liverpool haguessin d’escollir entre guanyar la Champions League o la Premier League escollirien la segona opció. Els 'reds' van aconseguir la Champions League el 2005 contra l’AC Milan –en una remuntada històrica a la final d’Istanbul- i han estat subcampions el 2007 i el 2018.

Tot i això, el títol de Lliga no ha caigut a Anfield durant 29 anys, ja que el darrer dels títols de la competició domèstica es va aixecar el 1990. L’equip dirigit per Brendan Rogers va estar a punt d’aconseguir-ho el 2014, quan els 'reds' es van veure superats pel Manchester City, tot i els 31 gols de Luis Suárez que li van valer la Bota d’Or com a màxim golejador de les principals Lligues europees.

Suárez Liverpool

3. Un club amb accent nord-americà

El Liverpool va tenir dificultats financeres el 2010 abans de la venda del club a Fenway Sports Group, els propietaris de la franquícia de beisbol dels Boston Red Sox als Estats Units. El canvi de propietaris va portar estabilitat al club dins i fora del terreny de joc. Es va dur a terme una ampliació necessària de l’estadi per augmentar la capacitat a més de 54.000 persones i el 2012 els 'reds' van guanyar la Copa de la Lliga, mentre que el 2014 el Liverpool va estar a les portes d’aixecar la seva 19a Premier League.

El 2016, el nou entrenador Jürgen Klopp va portar l’equip fins a la final de l’Europa League en el seu primer any a la banqueta d’Anfield. A la final, però, el conjunt anglès va caure contra el Sevilla. La temporada passada, la 2018/19, el Liverpool va arribar fins a la final de la Lliga de Campions, però va caure contra el Reial Madrid.

Salah

4. El gran dominador dels anys 70 i 80

El Liverpool no ha tingut gaire fortuna en les darreres temporades pel que fa als títols, però hi va haver una època en què el domini a les competicions nacionals i europees era molt semblant al del FC Barcelona en els darrers anys.

Entre el 1974 i el 1983, sota les ordres de Bob Paisley, el Liverpool va guanyar 21 títols, incloent-hi tres Copes d’Europa, una Copa de la UEFA, sis Premier Leagues i tres Copes de la Lliga consecutives.

Després de la retirada de Paisley el 1983, el seu successor Joe Fagan va aconseguir el triplet, guanyant Lliga, Copa d’Europa i Copa de la Lliga. L’èxit en les competicions domèstiques es va mantenir en la resta de la dècada, en la qual es va guanyar un doblet amb la Lliga i la FA Cup el 1986, la Lliga el 1988, la FA Cup el 1989 i el darrer títol de la competició domèstica el 1990.

Liverpool

5. Els dies més foscos de la seva història

Enmig de la dècada de domini del Liverpool a Europa i a les competicions nacionals als anys 80, la tragèdia va marcar el club dues vegades. El 1985, moments abans de la final de la Copa d’Europa entre la Juventus i el Liverpool, va caure un mur de l’Estadi Heysel a Brussel·les. El resultat va ser la mort de 39 persones, principalment aficionats italians. Les conseqüències del desastre van portar la UEFA a imposar una prohibició als clubs anglesos a la competició europea, cosa que va suposar la fi de l’èxit del Liverpool en un escenari continental.

Poc menys de quatre anys després, el 15 d’abril del 1989, la tragèdia va tornar a afectar el Liverpool. En un fet que els 'reds' decreten com “el dia més fosc de la nostra història", 96 seguidors del Liverpool van morir esclafats abans de la semifinal de la FA Cup contra el Nottingham Forest a l’estadi de Hillsborough a Sheffield, el pitjor desastre de la història esportiva britànica. La mateixa setmana que el Liverpool ha assolit el seu bitllet per a la semifinal de la Champions League, en què s’enfrontarà contra el Barça, s’han complert 30 anys d’aquella tragèdia que mai s’oblidarà.

Anfield
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut