Història

Història

Història de la secció d'handbol

L’handbol blaugrana, fundat oficialment el 1943, pot presumir de ser l’equip amb més Lligues de Campions en tot el Vell Continent

La secció d’handbol es va fundar oficialment el 23 de novembre de 1943, tot i que es tenen referències de partits amistosos que va disputar el Barça des de la dècada dels trenta.

Originàriament, aquest esport es jugava en camps de futbol i amb onze jugadors, i no va ser fins a la dècada dels cinquanta que va començar a practicar-se en la modalitat que ara coneixem, amb equips de set jugadors i en pista coberta.

ÈXITS EN LA MODALITAT A 11 JUGADORS

Els èxits de l’handbol van començar ben aviat. Es va assolir el doblet del Campionat de Catalunya i d’Espanya durant tres temporades consecutives a mitjans dels anys 40. Aquests triomfs es van completar amb dos doblets més als anys 49 i 51. A la dècada dels 50, l’equip blaugrana va guanyar quatre campionats més de Catalunya i un d’Espanya.

CONSOLIDACIÓ DEL MODEL ACTUAL

Els primers èxits en la nova modalitat de set jugadors i en pista coberta no van arribar fins al final de la dècada dels seixanta amb la conquesta de la primera lliga i la primera copa, l’any 1969. La construcció i inauguració del Palau Blaugrana, que va oferir un espai propi i més gran per a les seccions en pista coberta del FC Barcelona, va servir per consolidar el nou model. Si bé durant la dècada dels setanta, on dominaven el Granollers, el Calpisa i l’Atlètic de Madrid, només es van assolir dues copes i una lliga, estàvem a les portes d’entrar en la millor època en la història de la secció.

COMENÇA L’ÈPOCA DAURADA

La dècada dels 80 comença amb dos títols de Lliga i una Copa del Rei i va ser coincidint amb l’arribada de Valero Rivera a la direcció tècnica de l’equip al 1984, quan s’inicia un període excepcional ple de títols. Des d’aleshores i durant dues dècades la secció aconsegueix nombrosos èxits tant a Espanya com a Europa. El FC Barcelona és el clar dominador de l’handbol espanyol assolint cinc lligues de manera consecutiva de 1987 a 1992 i cinc més de 1995 al 2000, a més de guanyar nou Copes del Rei fins l’any 2000.

DOMINI ACLAPARADOR A EUROPA

L’hegemonia que el Barça imposava a Espanya es va traduir també a nivell continental. El conjunt blaugrana, liderat per Serrano i Sagalés, va guanyar tres Recopes consecutives a mitjans dels 80. A més, es va conquerir la primera Copa d’Europa, l’any 1991, i dues Recopes consecutives a mitjans dels 90. Però encara faltava el millor. Des del 1996 al 2000, l’equip de Valero Rivera va conquerir cinc copes d’Europa de manera consecutiva, una fita que mai cap altre equip havia aconseguit i que probablement mai es repetirà en la història d’aquest esport. Aquest domini aclaparador es va completar amb quatre Supercopes d’Europa consecutives.

ADÉU AL 'DREAM TEAM' I CANVI DE MODEL

A la temporada 2003/04 Valero Rivera va deixar la direcció tècnica de l’equip blaugrana, juntament amb un dels mites de l’handbol barcelonista, Enric Masip. Amb ells i amb l’adéu d’Urdangarín, Guijosa, Ortega, Xepkin i O’Callaghan, entre d’altres, s’acabava el 'Dream Team' de l’handbol, un equip de somni i irrepetible. La sortida de Rivera i l’entrada a la banqueta de Xesco Espar, amb Masip i O’Callaghan com a responsables de la secció, va significar un canvi important. Però els èxits continuarien.

Liderats pel capità David Barrufet, supervivent del 'Dream Team', i amb jugadors com Nagy, Skrbic o Iker Romero, entre d’altres, aquest nou model va seguir donant bons resultats. La setena Lliga de Campions l'any 2005 i la Lliga Asobal del 2006 així ho van demostrar.

PLE HISTÒRIC AL 2015

El següent títol de Lliga no arribaria fins al 2011, quan la secció també sumaria la seva vuitena Champions, ara ja amb Xavi Pascual a la banqueta, qui el 2009 havia substituït Manolo Cadenas en el càrrec. Des del 2011 la secció encadenaria moltes Lligues, competició en què l’equip establiria també un nou rècord històric de victòries consecutives. Durant aquest període guanyador, l’equip de Víctor Tomàs, Nikola Karabatic i Jesper Noddesbo, entre molts altres, assoliria les dues primeres Superglobes i també la novena Champions de la secció. Ho faria a la temporada 2014/15, un curs de record inesborrable, en què s’aixecarien els set títols en joc, fita que ja s’havia assolit la temporada 1999/00. Des de llavors, els blaugrana han seguit acumulant títols de Lliga Asobal, Copes del Rei, Copes Asobal, Supercopes Catalanes i Supercopes Espanyoles, demostrant el clar domini estatal culer.

 

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut