25 anys del debut de Xavi Hernández amb el primer equip

25 anys del debut de Xavi Hernández amb el primer equip

L'actual entrenador blaugrana va estrenar-se amb el primer equip un 24 de març del 1998 contra el Lleida al Camp d'Esports

Xavi Hernández és una de les persones més representatives de tota la història del Barça. Amb una carrera més que brillant com a futbolista, forjada durant moltes temporades a la Masia, després de guanyar-ho absolutament tot com a futbolista, ara busca fer el mateix a la banqueta.

El primer de Xavi, al Camp d'Esports de Lleida

Però sempre hi ha una primera vegada, i aquestes sempre són especials. I per a Xavi, d'aquesta primera vegada ja en fa un quart de segle exacte, quan el 24 de març del 1998 va saltar a un terreny de joc com a futbolista del primer equip blaugrana. Ho va fer al Camp d'Esports de Lleida, en unes semifinals de la Copa Catalunya que es va endur l'equip culer per 1-2.

Abans d'aquell partit, Xavi no només no havia jugat cap partit oficial, sinó que tampoc havia disputat ni tan sols un partit amistós, així que el partit a la capital del Segrià va ser el que va inaugurar una llarguíssima trajectòria de Xavi a l'elit del futbol mundial.

Tito Vilanova, protagonista el dia del debut

El partit contra els lleidatans, a més de suposar el debut de Xavi Hernández, té bastants detalls interessants. Començant pels golejadors, tots tenen una vinculació entre els dos equips. El Barça va prendre avantatge amb dos gols al començament del primer i del segon temps, obra d'un lleidatà com Jofre Mateu, natural d'Alpicat i que, com Xavi Hernández, també feia les seves primeres aparicions amb el primer equip. Aquell dia, per part blaugrana van jugar: Carles Busquets (Vítor Baía, 46'), Puyol, Òscar Álvarez, Xavi, Couto, Miguel Ángel (Luis García, 46), Ciric, Ferrón - que també debutava -, Pizzi, Giovanni (Sony Anderson, 46), Jofre (De la Peña, 63).

Però el Lleida va respondre al doblet de Jofre amb un gol a les acaballes del partit, concretament al minut 86... de Tito Vilanova. L'enyorat exentrenador blaugrana va jugar aquella temporada a la Terra Ferma, i va marcar contra els culers convertint un lliure indirecte davant Vitor Baía. El portuguès va ser el porter de la segona part en el lloc de Carles Busquets, que poc més d'un any després d'aquell partit acabaria fitxant per la Unió Esportiva Lleida.

11 debut xavi hernandez foto Diari Segre
Foto: Diari Segre

La història de Xavi encara té molt recorregut

De blau, Busquets va jugar les seves últimes tres temporades i el seu fill Sergio, actual capità barcelonista, va passar pel futbol base lleidatà en edat cadet. Una vinculació més entre tots dos clubs. Tornant a Xavi Hernández, aquell derbi català sempre quedarà gravat a la seva carrera, però també per a un altre dels entrenadors més reconeguts del segle XXI, José Mourinho.

El portuguès, que formava part del cos tècnic de Louis van Gaal, va exercir com a primer entrenador en aquell duel, sent així la primera vegada que feia d'entrenador principal de tota la seva carrera. La resta és història, tot i que més blanca que blaugrana. La història blaugrana és la de Xavi, que des de fa 25 anys l'escriu entre els millors. Com 25 són també els títols que va guanyar de blaugrana com a futbolista. D'entrenador, en porta un, la Supercopa d'Espanya d'aquesta temporada, i amb la Lliga ben encaminada i a un pas de la final de la Copa, tot sembla indicar que no serà l'únic.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut