El Barça més jove del segle

El Barça més jove del segle

La mitjana d’edat dels jugadors culers sobre la gespa és de 25 anys i 169 dies, la xifra més baixa de les dues últimes dècades

Diuen que no hi ha res com ser jove. Doncs el Barça de Xavi ho és i molt, especialment si el comparem amb els equips de les últimes dues dècades. El FC Barcelona actual és el més jove des de la temporada 2001/02 (no es disposen de dades més antigues), amb una mitjana d’edat de 25 anys i 169 dies. En aquesta estadística es comptabilitzen únicament els jugadors que han estat sobre la gespa partit rere partit, i no pas la totalitat de la plantilla.

De fet, és la primera vegada des del 2005 que el FC Barcelona presenta als partits una mitjana d’edat inferior als 26 anys. Cal remuntar-se a la temporada 2004/05 per trobar una mitjana inferior (25 anys i 285 dies), en una plantilla en què figuraven jugadors com Puyol, Eto’o, Xavi, Ronaldinho o Iniesta, tots molt per sota dels 30 anys. Aquell curs també va ser el del debut d’un joveníssim Leo Messi.

Des de llavors, la mitjana d’edat del Barça s’ha mogut sempre entre els 26 i els 27 anys, amb l’excepció de la temporada 2015/16, en què la mitjana dels jugadors culers sobre la gespa es va enfilar fins als 28 anys i 60 dies.

Tenint en compte només els minuts sobre la gespa, el Barça actual és el més jove del segle.
Tenint en compte només els minuts sobre la gespa, el Barça actual és el més jove del segle.

L’onze més jove des del 2005, d’aquesta temporada

Si ens fixem només en els onzes inicials, trobem que l’alineació més jove del FC Barcelona des del 2005 és de... fa un mes. El dia del partit al Reale Arena, contra la Reial Societat, Xavi Hernández va sortir amb un equip que tenia una mitjana de 24 anys i 45 dies. Aquell dia l’onze del Barça va ser: Ter Stegen, Araujo, Christensen, Eric, Balde, Frenkie de Jong, Gavi, Pedri, Ferran, Dembélé i Lewandowski.

L'onze del Barça contra la Reial Societat, el més jove des del 2005.
L'onze del Barça contra la Reial Societat, el més jove des del 2005.

En aquesta línia, la quarta alineació més jove des del 2005 també correspon a l’era Xavi entrenador. En aquest cas, a un Mallorca-Barça de la temporada passada, disputat el 2 de gener. 

Completen el top-5 d’onzes més joves des del 2005 dos partits de l’era Valverde i un més de l’era Guardiola. En tots tres casos, però, van ser compromisos previs a duels clau a Europa: anada i tornada de la semifinal de Champions del 2019 (en el cas de Valverde) i la final de Champions del 2011 (en el cas de Guardiola). Eren, doncs, onzes amb jugadors menys habituals i més joves, cosa que encara atorga més valor als casos actuals.

Cal comentar també l’excepcionalitat donada en l’últim partit de Lliga contra l’Elx, quan el Barça va acabar el duel amb una mitjana d’edat de 23 anys i 88 dies. Marc ter Stegen, nascut el 1992, era el jugador culer més veterà sobre la gespa quan l’àrbitre va xiular el final.

El Barça, que està vivint el seu millor inici de Lliga en cinc anys, és un equip amb molt present i encara més futur. La plantilla culer lidera també la llista de nominats al Golden Boy, el premi que atorga anualment el mitjà italià Tuttosport al millor jugador del món de 20 anys o menys.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut