FC Barcelona - Reial Madrid: Derrota d’un Barça il·lusionant (2-3)

El conjunt de Xavi cau a les semis de la Supercopa tot i oferir una molt bona cara a Riad

No ha pogut ser. El FC Barcelona ha caigut eliminat de la Supercopa d’Espanya en una trepidant semifinal en què el Reial Madrid s’ha imposat per 2-3 després de la pròrroga. Vinicius i Benzema han avançat en dues ocasions els blancs, però un bon Barça ha respost tant a la primera meitat com a la segona mitjançant Luuk de Jong i Ansu Fati. A la pròrroga, un contracop finalitzat per Fede Valverde ha decidit el primer finalista.

Malgrat la derrota, el conjunt de Xavi pot tornar a Barcelona amb el cap ben alt. Tot i les nombroses cares noves (han jugat els cinc futbolistes que van rebre l’alta mèdica dimarts), ha competit a gran nivell contra el líder de la competició, mereixent molt més que una derrota per la mínima. És una derrota que il·lusiona de cara al futur, que podria suposar un punt d’inflexió, la llavor del que pot deparar els anys propers.

S’avança el Reial Madrid

S’enfrontaven a Riad dos equips diametralment oposats. Per una banda, el Reial Madrid, líder de la Lliga i un conjunt consolidat, que es plantava pràcticament amb el seu onze de gala (només faltava Alaba, baixa d’última hora per unes molèsties). Com s’esperava, els blancs han buscat transicions ràpides perquè Vinicius i Asensio poguessin córrer a l’espai.

I així ha arribat el seu gol. Una pèrdua de Sergio al migcamp l’ha aprofitat el davanter brasiler del Reial Madrid, que en carrera ha definit bé davant de Ter Stegen. Era el minut 25 i els blancs, fins llavors més perillosos prop de l’àrea, ja havien aconseguit allò que volien: posar-se per davant.

Respon el Barça

Però al davant hi era un Barça que, tot i estar 17 punts per sota a la Lliga, fa setmanes que està mostrant signes de millora. És un equip en construcció, que a la semifinal ha arrencat amb un debutant (Ferran Torres), un jugador que duia  tres partits (Dani Alves) i dos futbolistes més que sortien de lesió (Araujo i Frenkie de Jong).

Res a veure amb un equip fet i madur com el Madrid, però que ha mostrat caràcter i esperit rebel després del gol blanc. I també bon futbol. Mica en mica, el Barça de Xavi ha anat concedint menys contracops i trepitjant més àrea rival, especialment a través de Dembélé i Jordi Alba, incisius des de l’esquerre, i un rematador Luuk de Jong ubicat com a ‘9’ referència.

L’holandès, enratxat després de dos gols decisius a Mallorca i Granada, ha aprofitat la tercera pilota que li ha arribat per signar l’empat. Les dues primeres rematades han estat amb el cap, però massa centrades i fàcils per a Courtois. La tercera, un pèl estrambòtica, ha acabat en gol després d’un refús de Militao que ha colpejat al peu de Luuk de Jong. Un gol de rebot que valia igual que l’altre.

Entren Ez Abde i Pedri

Que el Barça és un equip que està recuperant efectius s’ha vist també a la mitja part, quan Xavi ha donat entrada a Ez Abde i Pedri, que reapareixia després de tres mesos i mig lesionat. Han deixat el seu lloc al camp dos dels que havien rebut l’alta mèdica fa només 24 hores, Ferran Torres i Frenkie de Jong.

Els primers minuts de la represa han estat molt bons per part del Barça. Pedri ha fregat un golàs des de la frontal, Luuk de Jong gairebé signa un doblet i Dembélé ha rematat massa alt en tres accions pràcticament consecutives que confirmaven la milloria culer. No en tenia prou Xavi, que ha incorporat Ansu Fati a l’atac blaugrana enlloc del golejador holandès. A totes.

Intercanvi de cops trepidant

Però ja se sap que el Madrid és el Madrid i que el seu ‘9’ és un tros de jugador. Karim Benzema ha perdonat la primera (xut al pal), ha vist com la segona la salvava miraculosament Ter Stegen... però la tercera ha acabat en gol. Els blancs tornaven a posar-se per davant gràcies a uns pocs minuts bons.

La condemna era massa elevada per a un bon Barça, que novament ha tirat de caràcter quan s’ha vist per sota en el marcador. Xavi ha cremat els seus últims cartutxos fent entrar Nico i Memphis per Gavi i Dani Alves. I els moviments han tornat a sortir bé, perquè el conjunt blaugrana ha tornat a bolcar-se sobre l’àrea blanca amb assiduïtat. El premi a la insistència ha arribat mitjançant Ansu Fati, el nen trenca-rècords que està tocat amb una vareta, que ha rematat de cap a gol com si fos holandès i medís 1,90. La pròrroga estava servida.

Decideix un contracop blanc

Trenta minuts extra sonaven bé després de l’espectacle que s’estava veient sobre la gespa de l’estadi King Fahd. Malauradament, al primer temps de la pròrroga s’ha repetit la història dels dos parcials previs, amb el Reial Madrid avançant-se en el marcador per tercera vegada. Aquest cop, com en el primer gol, la diana ha arribat després d’un contracop letal dels blancs. Fede Valverde ha rematat a gol una ràpida transició liderada per Rodrygo.

A contrarellotge i cada cop més cansat, el Barça ho ha intentat amb una defensa de tres. Bolcat a l’atac, els culers han estat a prop de tornar a empatar mitjançant Ez Abde i Memphis. La pilota, però, no ha tornat a entrar. Avui no, però en el futur segur que sí. Aquest Barça il·lusiona. Al temps.