Noces d’Or del FC Barcelona femení

Noces d’Or del FC Barcelona femení

El 25 de desembre es compliran 50 anys del primer partit de la Selecció Ciutat de Barcelona, l’equip de dones que va jugar al Camp Nou davant 60.000 espectadors sota les ordres de Ramallets i que va ser l’embrió del futbol femení blaugrana

La gènesi del futbol femení del FC Barcelona es remunta al dia de Nadal del 1970, ara fa 50 anys. Aquell dia, un grup de pioneres i valentes dones que volien jugar a futbol van complir el somni de jugar al Camp Nou. No ho van poder fer amb la samarreta blaugrana, com hauria estat el seu desig, però aquell partit s’ha convertit amb el pas del temps amb el símbol d’una lluita de perseverança per aconseguir el reconeixement que avui en dia té el Barça Femení, un dels sis equips professionals del Club, que cada dia guanya més aficionats i desperta més interès mediàtic.

L’onze que va jugar a l’Estadi el Nadal del 1970 va ser batejat per l’ocasió amb l’asèptic nom de Selecció Ciutat de Barcelona i portava samarreta blanca, pantaló blau i mitges blaugrana. El seu entrenador era el mític porter Antonio Ramallets, tota una llegenda del Club, i el rival era la Unió Esportiva Centelles. A les graderies hi havia uns 60.000 espectadors, ja que el debut d’aquelles valentes noies que va tenir lloc el matí del 25 de desembre al Camp Nou formava part d'un festival benèfic organitzat per Ràdio Nacional per recaptar fons per als hospitals infantils i que comptava com a plat fort un partit internacional amistós del primer equip del Barça amb el CSKA de Sofia.

Però, com es va arribar a aquell moment que ara forma part de la història del Barça?

Tot va començar a la tardor d’aquell any gràcies a Immaculada Cabecerán, una jove afeccionada culer de 18 anys que volia practicar de manera seriosa un esport que aleshores encara estava vedat a les dones. Decidida a complir el seu objectiu, un matí de novembre del 1970 es va reunir amb el president blaugrana Agustí Montal a la seu institucional del Club, situada a la vella Masia del Camp Nou. Aquell dia, Immaculada va confessar al mandatari barcelonista que estava convençuda que hi havia moltes noies que voldrien jugar al futbol. Montal va contestar que que si l’Imma trobava suficients dones per formar aquest equip, el Barça li donaria suport.

Un anunci a la revista

Pocs dies després, un redactor de la Revista Barcelonista, assabentat de tot, va parlar amb Imma Cabecerán i la va convèncer que la millor manera per trobar jugadores de futbol era posar un anunci a la seva revista a la recerca de dones interessades a practicar aquest esport. Curiosament, es tornava a repetir el que havia succeït el 1899, quan Gamper va posar un anunci per buscar companys per jugar a futbol, i així es va originar el FC Barcelona.

 La gasetilla va ser publicada a la RB el 17 de novembre. D’aquesta manera, l’Imma també va aconseguir formar la primera plantilla de la història del futbol femení blaugrana, formada per un grup de valentes pioneres d’entre 18 i 26 anys. 

Després d’un parell d’entrenaments autogestionats i no massa afortunats, Imma i les seves companyes es van adonar que necessitaven una peça bàsica de tot equip de futbol com és l’entrenador. Va ser així com el FC Barcelona va enviar per fer de tècnics d’aquelles noies inexpertes un duet de categoria com eren les velles glòries barcelonistes Antoni Ramallets i César Rodríguez. 

César no va tenir paciència amb aquelles incipients futbolistes i ho va deixar córrer al cap d’un parell de dies. En canvi, Ramallets va estar en el càrrec d’entrenador d’aquelles noies fins al 1972. El llegendari Gat de Maracanà, plenament conscient que no podia fer cap miracle en tan poques setmanes d’entrenaments, es va carregar de paciència per tal d’ensenyar a aquelles noies aprenents de jugadores els rudiments més bàsics de la tècnica futbolística.

Aquell primer partit del Camp Nou del 1970 va enfrontar les jugadores reclutades per Imma Cabecerán contra la Unió Esportiva Centelles, un equip molt més experimentat que lluïa samarreta groga. Per la seva banda, les pioneres del Barça femení suplien la seva evident manca de tècnica futbolística amb una il·lusió enorme. Malauradament, aquell equip de dones barcelonistes, que encara no estava reconegut oficialment pel Club, no va poder lluir els colors blaugrana ni utilitzar el nom de FC Barcelona. 

El camp estava reduït (72 x 40,3 metres), amb cadascuna de les porteries (que eren mes petites que les reglamentàries) situada just al darrere dels semicercles de les respectives àrees. A més, la duració del matx va ser limitada, amb dues parts de només mitja hora, cosa que va emprenyar molt les jugadores, ja que elles es veien perfectament capaces d’aguantar els reglamentaris noranta minuts.

Les 17 pioneres

Comptant també les que sortirien després des de la banqueta, aquestes van ser les 17 pioneres del futbol femení barcelonista: Maria Antònia Mínguez, Llera, Giménez, Pilar Gazulla, Lluïsa Vilaseca, Aurora Arnau, Anna Jaques, Maite Rodríguez, Immaculada Cabecerán, Núria Llansà, Alicia Estivill, Blanca Fernández, Lolita Ortiz, Consuelo Pérez, Carme Nieto, Fina Ros i Glòria Comas. 

El partit va ser força disputat i va acabar en empat sense gols, malgrat les ocasions de gol que van tenir ambdós conjunts. Així les coses, la conquesta del trofeu en disputa es va decidir mitjançant el llançament de penals. Després de dues emocionants tandes, la Selecció Ciutat de Barcelona es va acabar imposant per 4-3, amb dues dianes d’Imma Cabecerán. Aquell dia es va posar la primera pedra del que amb el pas del temps seria el FC Barcelona femení, al capdavall reconegut com a secció oficial del Club l’any 2002 després de moltes heroiques vicissituds.

La tornada al Camp Nou  

El partit de les pioneres va ser l’inici d’un projecte de futur que va obrir la porta al fet que l’any següent, el 28 de març del 1971,  l’equip femení, que havia passat a anomenar-se Penya Femenina Barcelonista, disputés també al Camp Nou la final de la Copa Pernod contra l’Espanyol (1-2). Mesos més tard,  el 8  de desembre del 1971, el conjunt barcelonista va a tornar a mesurar-se contra l’Espanyol a l’Estadi (2-2), com a preliminar d’un amistós de l’equip masculí contra el Vasas de Budapest amb 40.000 espectadors a les grades. 

El proper 6 de gener del 2021, el Camp Nou tornarà a acollir un partit de futbol femení, 50 anys després que ho fessin les pioneres del futbol blaugrana, i ho farà amb un enfrontament entre el Barça Femení i l’Espanyol. Les jugadores de Lluís Cortés tornaran a fer història, ja que saltaran a la gespa de l’Estadi per primera vegada en un partit oficial i per primer cop des de la seva professionalització, l’any 2015,  resultat de l’aposta que va fer el Club el 2015 per impulsar el futbol femení.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut