El Barça Femení torna al Camp Nou 50 anys després del primer partit disputat per les pioneres a l’estadi

El Barça Femení torna al Camp Nou 50 anys després del primer partit disputat per les pioneres a l’estadi

El primer equip femení del FC Barcelona s’enfrontarà a l’Espanyol en competició de Lliga el 6 de gener i serà el primer cop que juga al Camp Nou des de la seva professionalització. El partit es retransmetrà per Barça TV, Barça TV+ i Teledeporte.

El Barça Femení jugarà al Camp Nou per primer cop des de la seva professionalització, en el partit de Lliga contra l’Espanyol del proper 6 de gener a les 18.00 hores. Les jugadores de Lluís Cortés, que des del 2019 juguen a l’Estadi Johan Cruyff, saltaran a la gespa del Camp Nou per commemorar el 50è aniversari del partit que el 25 de desembre del 1970 va disputar en el mateix escenari l’equip de dones Selecció Ciutat de Barcelona, considerat com l’embrió del futbol femení blaugrana.

El dia de Nadal del 1970, les pioneres del Barça, sota el nom de Selecció Ciutat de Barcelona i entrenades pel mític porter Antoni Ramallets, van jugar un partit contra la Unió Esportiva Centelles, que va acabar sense gols, com a preludi d’un partit del primer equip davant el CSKA de Sofia. Aquell partit al Camp Nou, davant de 60.000 persones que s’havien citat a l’Estadi per viure una matinal de futbol, va passar a formar part de la història blaugrana del Barça Femení, tot i que en aquell moment no poguessin vestir els colors del Club ni utilitzar el seu nom,  ja que no en formaven part oficialment.  Amb anterioritat l’Estadi havia acollit el 1967 i el 1969 uns altres dos partits amb participació femenina, però es tractava d’equips que s’havien creat únicament per a aquella ocasió, a diferència del combinat que entrenava el Gat de Maracanà,  que va néixer amb la voluntat de tenir una continuïtat i posar les bases per a un projecte de futur.

Ara, amb el partit contra l’Espanyol al Camp Nou el Barça Femení tornarà a ser protagonista d’una fita històrica. I aquest cop les jugadores ho faran com a equip professional, resultat de l’aposta que va fer el Club al 2015 per impulsar el futbol femení.

El partit es podrà veure en directe a través de Barça TV així com a Barça TV+, el canal digital de streaming del Club, que l'oferirà de forma gratuïta sota registre. Així mateix, també es podrà veure a través de Teledeporte. 

El 6 de gener, l’esperit d’aquelles pioneres serà a l’Estadi, ja que està previst que una representació del grup pugui assistir a veure el matx en directe, si les mesures sanitàries ho permeten. Així mateix, les jugadores blaugrana lluiran un patch a la samarreta per commemorar la fita de fa 50 anys, mentre que en els videomarcadors i a través de l’speed time -les pantalles de leds que voregen el terreny de joc- es recordarà aquell enfrontament únic de fa 50 anys.  

A més d’aquest acte central al Camp Nou, el Club i l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona han preparat una sèrie d’accions paral·leles per commemorar aquella data. En aquesta línia, l’Agrupació ha organitzat un acte commemoratiu per a les pioneres amb la participació de Ramón Alfonseda, president de l’entitat, i Carles Tusquets, president de la Comissió Gestora del FC Barcelona, i ha creat diferents peces audiovisuals que repassen moments clau de la història del femení vistos per aquelles primeres jugadores. Una sèrie de càpsules publicades a través de les seves xarxes socials de manera setmanal, i que es tancarà el proper dia 24 amb un vídeo dedicat exclusivament al partit del 25 de desembre del 1970.

Així mateix, el Barça ha preparat un vídeo amb les actuals jugadores del Barça Femení Alexia Putellas i Aitana Bonmatí, que participen en un unboxing que recull la seva reacció davant d’objectes característics de la dècada dels 70, imatges d’aquell primer partit i fins i tot una reproducció de la primera Copa de la Reina del Futbol Femení 1993/94, entre d’altres, amb l’objectiu de poder donar a conèixer aquella època, fer un recorregut per la història del futbol femení i oferir una idea de com han canviat les coses fins a l’actualitat.

El Barça i el futbol femení 

El Barça Femení es va professionalitzar l’estiu del 2015. Des d’aleshores l’equip s’ha consolidat com un referent a la Lliga espanyola, on la temporada passada es va alçar campió. La professionalització de l’equip va suposar la culminació d’un camí iniciat precisament per aquell grup de dones que van formar part de la Selecció Ciutat de Barcelona.

L’equip, que el 1971 següent va passar a  anomenar-se Penya Femenina Barcelonista, va començar a rebre en aquella època suport material del Club. Després de jugar nombrosos torneigs i partits amistosos durant gairebé una dècada, la seva situació es va estabilitzar el 1980 quan el futbol femení es va integrar a la Federació Espanyola (RFEF). Un nou escenari que va permetre celebrar  la primera Copa de la Reina 1983 i la primera Lliga la temporada 1988/89, permetent fer nous passos endavant en aquest esport.

Posteriorment, dues dates clau per a l’equip van ser el 26 de juny del 1994 i el 26 de juny del 2002. En la primera, el Club Femení Barcelona, el nou nom sota el que jugaven les blaugranes, va conquerir la primera Copa de la Reina en derrotar a la final l’Oroquieta Villaverde de Madrid per 2-1.  La segona, marca el moment en què el Club Femení Barcelona es va convertir en una secció més del Club i es va anomenar FC Barcelona Femení.

Des del 2006 el futbol femení barcelonista va iniciar una trajectòria ascendent que ha culminat en l’actual època daurada, amb un palmarès acumulat de cinc Lligues, cinc Copes de la Reina, una Supercopa d'Espanya i deu Copes de Catalunya.

L’aposta pel futbol femení s’ha mantingut amb la potenciació del Barça Femení, apostant tant  pel talent format al Club amb figures com les capitanes Vicky Losada i Patri Guijarro o les jugadores Leila Ouahabi i Aitana Bonmatí, entre d’altres. Així com per importants fitxatges internacionals com Lieke Martens, que el 2017 va ser escollida jugadora de l’any per la UEFA i The Best per la FIFA, Asisat Oshoala, designada millor jugadora africana els últims quatre anys consecutius o la noruega Caroline Graham Hansen.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut