Ilaix Moriba, culer amb caràcter des dels 7 anys

Ilaix Moriba, culer amb caràcter des dels 7 anys

Garcia Pimienta, Franc Artiga, Marc Serra i Jordi Roura analitzen a la web del Club l’evolució del migcampista del Barça B que va complir el somni de debutar amb el primer equip davant el Cornellà

Mai oblidarà Ilaix Moriba el 21 de gener del 2021. Data en què el migcampista del Barça B va debutar amb el primer equip del FC Barcelona en el partit de Copa del Rei davant el Cornellà. Moriba va ser titular i va disputar un total de 73 minuts dos dies després de complir els 18 anys i va realitzar una actuació destacable i amb molta personalitat, fins que va ser substituït per Sergio Busquets, precisament, el seu referent.  

Peça clau al Barça B de Garcia Pimienta

El debut amb el primer equip va ser el premi a la constància i treball que realitza Ilaix Moriba dia a dia amb el Barça B de Garcia Pimienta. Moriba ha estat titular en els sis partits que ha disputat amb el filial blaugrana aquesta temporada i s’ha erigit com un dels líders de l’equip tot i ser encara juvenil de segon any. 

En aquest sentit, el tècnic Garcia Pimienta destaca en declaracions a la web del FC Barcelona, el secret del seu rendiment: “Estic molt content pel debut de l’Ilaix amb el primer equip. És un premi merescut i ell és plenament conscient que ha tingut aquesta oportunitat pel treball que fa dia a dia amb el Barça B. Ell ho té clar, sap que el seu equip és el Barça B i si ho fa bé aquí com ho està demostrant cada dia, sap que des de dalt el tenen ja vist i segur que anirà tenint oportunitats com les que va tenir davant el Cornellà”. I ha reconegut: “Jo he tingut converses amb ell i li he insistit moltes vegades en això. Les portes del primer equip se li podrien obrir si treballa i rendeix com ho està fent amb el Barça B, que és el seu equip. Li vaig proposar aquest repte i ho ha entès perfectament i s’estan veient els resultats”. 

Pimienta Ilaix

Pimienta, a més, ha volgut destacar el seu paper el curs passat: “Ja fa temps que confio molt amb l’Ilaix. El conec des de fa temps, l’any passat ja sent jugador juvenil de primer any va participar de manera continuada amb el Barça B. Va marcar un gol importantíssim al Johan Cruyff davant el Llagostera que ens va donar l’accés als Play-off”. I afegeix: “Va ser una peça importantíssima en els Play-off de la Segona A, sent una primera espasa quan potser encara no li tocava i va estar a un nivell altíssim, amb la dificultat que això comporta i amb la pressió que hi ha jugant-te un ascens d’aquesta magnitud”.

"He tingut converses amb ell i li he insistit moltes vegades en què el seu equip és el Barça B i si ho fa bé amb nosaltres el premi del primer equip li arribaria. Ell n'és plenament conscient i ho ha entès perfectament"

Garcia Pimienta (Entrenador del Barça B)

“L’Ilaix és un jugador que ha anat cremant etapes molt ràpid per la seva manera de ser, un jugador amb unes característiques físiques increïbles i amb molt de caràcter que el fan ser un líder dins del terreny de joc”, explica Garcia Pimienta que es mostra satisfet pel tercer debut aquesta temporada d’un jugador del filial amb el primer equip – Òscar Mingueza, Konrad i Ilaix-: “Aquí estem per promocionar els jugadors, perquè cada vegada siguin millors i estiguin preparats per jugar amb el primer equip. I per tant, cada jugador que arriba al primer equip dona sentit a la nostra feina, perquè significa que s’està fent bé i que els jugadors arriben preparats per afrontar el repte del primer equip i competir al més alt nivell”.

Irrupció amb el Juvenil A de Franc Artiga

Abans de fer el pas al Barça B de Garcia Pimienta, Ilaix Moriba va passar pel Juvenil A dirigit per Franc Artiga el curs passat.  Va disputar un total de 9 partits de Lliga en els que va marcar 4 gols i també va jugar tres partits de la Youth League. Les necessitats del filial i el seu rendiment van fer que debutés fins i tot amb el Barça B: “Té una aparença de jugador físic, però la seva gran virtut és l’entesa a la perfecció del nostre joc, el joc de posició”, explica Franc Artiga, qui el va tenir al Juvenil A, Juvenil B i Cadet A. Amb tots tres equips va ser campió de Lliga. 

Artiga - Ilaix Cadet A

A més, Artiga destaca que Ilaix té “una gran personalitat que fa que els dies importants mai falli. I així es va demostrar en el debut amb el primer equip davant el Cornellà”. I remarca: “Ho té tot per arribar a triomfar al primer equip: “la comprensió del joc, el talent, el físic i nosaltres l’hem d’acompanyar en el timming del seu procés de creixement”. 

"Té una aparença de jugador físic, però la seva gran virtut és l’entesa a la perfecció del nostre joc, el joc de posició"

Franc Artiga (Entrenador del Juvenil A)

Personalitat, lideratge i caràcter des de ben petit

Ilaix Moriba, nascut a Conakry (Guinea) va arribar al Barça al 2010, amb set anys, procedent del futbol base de l’Espanyol. El Benjamí C va ser el seu primer equip, però va durar molt poc perquè va passar ràpidament al Benjamí A de Marc Serra, artífex del seu fitxatge per l’entitat blaugrana.

Ilaix ha estat campió de Lliga amb el Benjamí A, Aleví C, Aleví A, Infantil B, Infantil A, Cadet B i Cadet A i, a més, va ser decisiu en la victòria de LaLiga Promises Internacional de 2015 disputada a Miami. Va començar la temporada 2018/19 amb el Juvenil B, aleshores dirigit per Franc Artiga, però va passar a la meitat de temporada a formar part del Juvenil A de Denis Silva. Aquella temporada va disputar cinc partit de la UEFA Youth League, amb un total de 298 minuts jugats, i on va marcar un gol en el partit de vuitens de final davant l’Herta de Berlín.

“Vam considerar que havia d’estar amb els jugadors que tenien un any més. A partir del segon partit ja va passar al Benjamí A”, explica Marc Serra, tècnic del Benjamí A aquella temporada. “És un jugador que li agraden molt els reptes, que quan les coses estan més difícils o compromeses o el partit és de més exigència és quan l’Ilaix més apareix”, reconeix l’actual tècnic del Cadet B i entrenador del Benjamí A en l’atapa de l’Ilaix: “A nivell personal és un jugador molt alegre, proper als entrenadors i companys i sempre intentar ajudar a la resta amb tot el que pot. El fet que li agradin els reptes ha fet que cada any hagi anat creixent”. “És molt llest, sap llegir el partit i interpretar què fer en cada moment i, sobretot, té una capacitat per superar-se i créixer que fa que sigui un jugador amb molt de futur”, sentencia Serra.

“És molt llest, sap llegir el partit i interpretar què fer en cada moment i, sobretot, té una capacitat per superar-se i créixer que fa que sigui un jugador amb molt de futur”

Marc Serra (Entrenador del Cadet B)

Un altre de les persones que ha estat important en l’evolució de Moriba ha estat Jordi Roura, secretari tècnic del Futbol Formatiu, qui ha tutelat la seva carrera esportiva a les categories inferiors: “Sempre hem estat atents a l’evolució de l’Ilaix perquè era un jugador que tenia recorregut. Nosaltres ens el vam trobar en edat aleví i hem seguit de ben a prop el seu rendiment. Sempre l’hem anat col·locant en equips superiors perquè les seves condicions així ho demanaven i sempre és una il·lusió que allò que sembla que pot arribar a ser, al final es converteixi en realitat”, reconeix Roura.

Com la resta d’entrenadors, Roura coincideix en destacar les capacitats físiques i tècniques de Moriba i el seu gran caràcter que el fan que, ja “des de ben petit quan el partit era més complicat ell era més valent i se sentia més còmode i això, en un club com el Barça és un factor molt important”.

"Ja des de ben petit quan el partit era més complicat ell era més valent i se sentia més còmode i això, en un club com el Barça és un factor molt important"

Jordi Roura (Secretari tècnic del Futbol Formatiu)

“Sabíem del seu caràcter i en aquest sentit, molta part de la nostra feina ha estat conduir aquest aspecte i traduir-lo dins del camp. Veure la seva evolució et demostra que al futbol formatiu les coses es fan amb criteri”, sentencia.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut