El Camp Nou acull un punt de recollida de mostres per a un estudi de prevenció de nous contagis de COVID-19

El Camp Nou acull un punt de recollida de mostres per a un estudi de prevenció de nous contagis de COVID-19

L'estudi està liderat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, promotors de la campanya #JoEmCorono

Dia rere dia, investigadors d’arreu del món treballen per identificar solucions terapèutiques a la COVID-19 que permetin reduir les mesures de confinament i aturar la pandèmia. En aquest context, el 16 de març passat, la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses començava un assaig clínic, liderat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, destinat a testar una combinació de fàrmacs que limiti la transmissibilitat del virus. L’estudi compta amb la col·laboració de l’Hospital Germans Trias, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, l’Institut Català de la Salut, el Departament de Salut, el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT), Laboratoris Rubió i Laboratori Gebro.

L’assaig pretén provar l’efectivitat d’un tractament preventiu a partir de la hidroxicloroquina, un fàrmac utilitzat per prevenir la malària. Es vol comprovar si aquest medicament impedeix que les persones que han estat en contacte amb una persona infectada desenvolupin la malaltia o que ho facin d’una manera més suau.

Els participants es divideixen de manera aleatòria en dues branques: la branca de tractament i la branca control. A les persones que tenen la infecció se’ls fa seguiment domiciliari, i se'ls proporciona la medicació quan s’escau. En el cas dels contactes, a qui també s’ha de fer seguiment i administrar-los el fàrmac, se’ls pot oferir atenció domiciliària però resulta més àgil adreçar-los a un dels punts d’atenció de l’estudi, que s’han situat a diversos emplaçaments a peu de carrer. Sempre amb cita prèvia amb els investigadors, en aquests punts s’extreuen les mostres i s’administra la medicació sense que els participants hagin de baixar del cotxe. D’aquesta manera, es minimitza el risc de contagi.

Per aquest motiu el Futbol Club Barcelona i la Fundació Barça van oferir les seves instal·lacions per ubicar des del passat dijous 9 d'abril un d’aquests punts de recollida, que és el quart que funciona, però per les seves característiques es pot atendre un nombre més gran de persones. Els altres estan situats a l’aparcament de l’Hospital Germans Trias, al Club Natació Sabadell i a la benzinera Meroil situada a l’avinguda Meridiana de Barcelona.

Aquesta iniciativa se suma a les accions que des del Club, i a través de la Fundació Barça, s’estan portant a terme per ajudar en la lluita contra la pandèmia del coronavirus.

Aval de l’OMS

El projecte ha estat aprovat pel Departament de Salut de Catalunya i l'Agència Espanyola del Medicament, i s’implementa amb l’aval de l’Organització Mundial de la Salut. “Si es verifica la validesa del tractament, s’obrirà una via addicional per al control de l’epidèmia de coronavirus al món. L’estratègia podria reduir la transmissió comunitària del nou virus, tot comportant un benefici significatiu quant a vides salvades”, explica el Dr. Mitjà. “També comportaria canvis en l’aïllament preventiu i en les mesures de mobilitat, que reduirien l’impacte econòmic de la pandèmia”, afegeix.

Aquest desplegament de mitjans no hauria estat possible sense la solidaritat de les institucions i empreses que gestionen els emplaçaments, així com amb la generositat de JM Caravaning i la col·laboració de l’ONG Open Arms, que ha posat a disposició de l’estudi un gran equip de voluntaris amb coneixements sanitaris per fer-se càrrec de l’atenció als participants en els punts d’atenció, així com a residències de gent gran de Catalunya, on usuaris i els seus cuidadors s’han sumat a l’estudi.

mini__W9A0402

Crida a la participació

L'assaig està dissenyat perquè hi participin 3.000 persones, de les quals ja se n’han reclutat 1.745. Per tal de promoure i facilitar la participació de més casos i contactes, s’ha creat la pàgina web estudicovid19.org, on es defineixen els criteris per poder participar a l’estudi, i es canalitza l’enviament de la informació als investigadors.

Els organitzadors de l’assaig fan una crida a la participació a l’estudi. Demostrar la validesa del tractament pot ser un element fonamental per relaxar les mesures de confinament amb garanties i assegurar l’èxit de la lluita contra el coronavirus fins que hi hagi una vacuna disponible.

Campanya #JoEmCorono

La campanya de recaptació de fons #JoEmCorono (www.yomecorono.com/ca) està en marxa des del dia 18 de març per aconseguir finançament per a aquest estudi clínic i per a un altre projecte desenvolupat per l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa, centrat en la recerca d’una vacuna contra el coronavirus. La campanya ha tingut un fort ressò als mitjans de comunicació i les xarxes socials, amb la participació de moltes cares conegudes que s’han volgut sumar a la iniciativa com el capità del Barça Leo Messi.

mini__W9A0410
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut