El Barça Femení aposta per la gamificació

El Barça Femení aposta per la gamificació

L’entrenador Lluís Cortés i el seu 'staff' introdueixen el joc i la competició entre les jugadores per mantenir la motivació i la comunicació del grup en els entrenaments per teletreball

El cessament de l’activitat conjunta arran del coronavirus ha obligat els equips a reinventar-se i a modificar substancialment la seva preparació. En el cas de l’equip femení hi ha una particularitat. Els seus entrenaments són en gran mesura gamificats, és a dir, se sostenen en la mecànica del joc. L’objectiu és mantenir la motivació i la competitivitat entre les jugadores a través de diversos reptes i jocs prèviament dissenyats per a les diferents àrees que conformen el treball de l’equip.  

Aquest programa, inclòs sota l’epígraf #YoEntrenoEnCasa, introdueix una sèrie d’exercicis planificats per a la competició entre les jugadores dels quals resulta una puntuació al final de cada setmana. La setmana següent es torna a començar des de zero i d’aquesta manera les que han quedat més avall tenen opció de refer-se en la classificació. Aquest joc permet mantenir no només mantenir la competitivitat, sinó incrementar els vincles i la cohesió del grup.

Els jocs s’han dissenyat per a les diferents àrees de treball. La part tècnica consisteix en exercicis d’habilitat amb la pilota; la tàctica, a respondre a qüestionaris d’anàlisi de rivals o accions a pilota aturada; la física, a fer circuits en el menor temps possible. També hi ha reptes dissenyats per a l’àrea mèdica -estiraments- l’àrea de nutrició -es proposen receptes per elaborar plats saludables que són valorats pel Departament de Nutrició #COCInamientoFCB- i la de psicologia, amb tècniques de relaxació i meditació. Alguns dels resultats es comproven a través de les gravacions amb el mòbil i en altres en què això no és possible es confia en l’honestedat de les jugadores.

L’entrenador Lluís Cortés valora molt positivament aquest mètode de treball: “Crec que gamificant aquest procés d’entrenament no hem fet més que aprofitar una de les principals virtuts del nostre equip: gaudeixen competint. Competint a través del joc hem aconseguit complir amb dos objectius que consideràvem clau, un cop es va dictaminar el confinament: augmentar la motivació de les jugadores per dur a terme les sessions d’entrenament i mantenir la comunicació entre jugadores i entre jugadores i staff.

D’altra banda, Cortés explica la gran acceptació que ha tingut per part de les jugadores: “El feedback és molt positiu, per a elles és més divertit i motivant seguir entrenant-se amb aquest sistema de competició que no pas que els preparadors físics enviessin un programa d’entrenament a principis de setmana i cadascuna el seguís pel seu compte. El fet de rebre el rànquing actualitzat cada dia, que hi hagi uns premis a la guanyadora de cada setmana, que els reptes canviïn cada dia..., fa que per a les jugadores sigui més atractiu aquest programa d’entrenament, tot i el moment tan difícil que estem vivint com a societat”.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut