Valverde i Ziganda es retroben a San Mamés

Valverde i Ziganda es retroben a San Mamés

Els dos tècnics van coincidir a l’Athletic Club com a jugadors (1991-96) i com a tècnics (2013-2017), i aquest dissabte s’enfrontaran per primera vegada a les banquetes amb el Barça i el conjunt basc

Amics, companys de vestidor i també com a tècnics. Tot i els nombrosos futbolistes i entrenadors que han fet gran la història de l’Athletic Club, hi ha dos noms que mai passaran desapercebuts: Valverde i Ziganda. Coneguts com el ‘Txingurri’ i el ‘Kuko’, respectivament, tots dos van formar una de les millors davanteres que va tenir l’Athletic als anys noranta, sobretot en l’etapa en què Heynckes el va dirigir (1992/93-1993-94). “Era un equip que estava per fer-se, que s’havia de refer del final de la plantilla guanyadora de la Lliga del 1983 i que estava en època de transició”, recorda Xabier Eskurza a www.fcbarcelona.cat, migcampista titular en aquell Athletic i que havia compartit centenars de minuts al costat dels dos actuals tècnics del FC Barcelona i del conjunt basc, que aquest dissabte s’enfronten a San Mamés: “Érem un perfil de jugadors diferent, ens agradava tocar la pilota, amb velocitat. No érem el típic perfil lluitador tan característic d’altres anys. Era una manera diferent d’entendre el futbol”, destaca Eskurza.

“El Txingurri i el Kuko eren jugadors amb molt de caràcter i tenien molt de pes dins del vestidor, i això es nota ara com a tècnics” (Ander Garitano)

“Heynckes ens va donar molta confiança amb la pilota, teníem jugadors de nivell ofensiu molt alt i de poca contenció i això ens va fer jugar a un nivell de futbol espectacular”, afegeix a la web del Club Ander Garitano. Ell formava el famós rombe de l’Athletic, juntament amb Eskurza, Guerrero i Mendiguren i al costat d’homes gol com el Txingurri i el Kuko, que tantes victòries il·lustres va donar a l’afició de La Catedral. “Van ser els meus millors anys a l’Athletic”, corrobora Garitano. Andoni Goikoetxea, tot i només coincidir una etapa amb els dos futbolistes a l’Athletic (1995-96), i sense Heynckes ja a la banqueta, sinó amb Irureta i Amorrortu, reconeix que hi va coincidir “en un vestidor molt bo que havia aconseguit un gran nivell de futbol”. I afegeix: “El Txingurri era molt llest a la gespa i ho és ara com a tècnic, sobretot per la seva senzillesa i disciplina, i per això és respectat allà on va”.

Ziganda i Valverde van marcar un total de 96 gols durant l’etapa en què van coincidir (1991-96), repartits en 66 el Kuko i 30 el Txingurri. “Ziganda era un ‘9’ clàssic, un rematador d’àrea i un lluitador que tenia molt gol. El Txingurri era més hàbil, un mitjapunta intel·ligent que generava molt joc”, recorda Eskurza. “Eren jugadors amb molt de caràcter i que tenien molt de pes dins del vestidor, i això es nota ara com a tècnics”, assevera Garitano, que també elogia la tasca d’ells dos al capdavant de l’Athletic i el filial: “La seva feina allà ha estat increïble, és molt difícil que algú els superi perquè han fet créixer l’Athletic descobrint grans jugadors del planter que han estat molt importants per al club. Valverde ha fet créixer el primer equip, mentre que Ziganda ha instaurat bones bases al filial i va arribar a fer-lo pujar a la categoria de plata”, sentencia als mitjans del Club.

L’Athletic, el Txingurri i el Kuko han estat gairebé sempre lligats i han aconseguit grans fites com a jugadors, però també com a tècnics. Dues grans llegendes del conjunt basc que aquest diumenge es retrobaran com a rivals a San Mamés, un estadi que rebrà amb emotivitat Valverde el dia del seu retorn. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut