Es compleixen 20 anys de l’històric gol de Pizzi en la remuntada davant l’Atlètic de Madrid

El davanter argentí va ser l’heroi d’un triomf apoteòsic que va permetre al Barça arribar a les semifinals de la Copa del Rei (5-4)

El 12 de març del 1997 el Barça rebia l’Atlètic de Madrid en un Camp Nou ple a vessar. El partit corresponent a la tornada dels quarts de final de la Copa del Rei va quedar gravat per sempre a la retina de tots els culers gràcies a una remuntada gloriosa (5-4). L’equip entrenat per Bobby Robson va aconseguir un meritori empat a dos en el partit d’anada al Vicente Calderón, però els 90 minuts al santuari blaugrana dictarien sentència.

Els primers compassos van ser un monòleg de l’equip entrenat per Antic, amb un hat-trick de Pantic als primers 25 minuts. Però el talent de Ronaldo Nazario va emergir per posar el 2-3 (min 49), amb dos gols en menys de quatre minuts. Pantic, de nou, va augmentar la diferència (2-4). Malgrat el revés, el Barça i el Camp Nou no estaven disposats a abaixar els braços. L’esperit de superació va permetre a Figo marcar el 3-4 amb una volea des de la frontal, mentre que Ronaldo va fer creure en el miracle gràcies a un xut creuat després d’una assistència de De la Peña (min 72). El destí tenia reservada una pàgina d’or dedicada a Juan Antonio Pizzi. El davanter argentí va convertir en possible l’impossible: afusellant el porter matalasser al minut 82 en pescar una pilota a l’àrea petita i posar el 5-4 definitiu al marcador. L’Estadi, inundat per l’eufòria, va tremolar després d’aixecar un partit que s’havia posat molt difícil.

Aquesta remuntada va deixar petjada en l’ADN culer i el famós “Pizzi, sos macanudo!” de Joaquim Maria Puyal ja és part de la història del Club. Aquella Copa del Rei es va tenyir de blaugrana després de guanyar la final davant el Betis al Santiago Bernabéu.

Tocant el cel

Aquesta efemèride es compleix la mateixa setmana que el Barça ha aconseguit la remuntada més gloriosa de la història del futbol europeu. Dimecres els de Luis Enrique van ser capaços de remuntar un 4-0 davant el PSG, una gesta inèdita. L’equip culer va arribar al descans amb mitja feina feta (3-0). Malgrat encaixar un gol de Cavani al minut 61, la màgia del Camp Nou combinada amb la fe dels jugadors van ser un còctel perfecte per poder marcar sis gols i tocar el cel.