fcb.portal.reset.password
Belletti, amb la samarreta del Barça a l'Arena de Sao Paulo / FOTO: LUCAS DUARTE – FCB

Belletti, amb la samarreta del Barça a l'Arena de Sao Paulo / FOTO: LUCAS DUARTE – FCB

Stade de France. 17 maig de l’any 2006. Final de la Champions League. 81 minuts disputats del decisiu partit entre el FC Barcelona i l'Arsenal. Belleti rep la pilota des de la dreta i combina amb Larsson. El suec, que veu la internada dins l'àrea del defensa brasiler, li torna la passada. Belletti recull l'esfèrica, avança cap a porteria i prova un xut creuat. La pilota passa per sota les cames del porter Almunia i va a parar al fons de la xarxa. El Barça s'avança 2 a 1.

Després d'aquest gol, una explosió d'alegria va envair tots els jugadors del Barça, que ho celebraven sota la fina pluja de París. Una alegria que també es va estendre per Barcelona, en una de les celebracions més grans mai vistes a Catalunya. Va ser el gol que va assegurar la segona Lliga de Campions del Barça i que eternitzava per sempre el lateral brasiler.

Juliano Haus Belletti (38 anys) va conquistar dues lligues espanyoles, va ser l'heroi de la Champions de París i va formar part de l'històric equip entrenat per Frank Rijkaard. Tots aquests èxits van arribar després de conquerir un Mundial amb el Brasil, el 2002.

Pel que hem vist fins ara, creu que l'equip brasiler pot guanyar la Copa del Món?

"Crec que sí, però no és fàcil. El patiment contra Xile era esperat, ja que és un gran equip, però veig que el Brasil ha millorat en alguns aspectes i, per tant, pot ser campió".

Vostè és un dels privilegiats que han guanyat una Copa del Món. Segons la seva experiència, què és el més important per guanyar una competició com aquesta?

"Has de saber jugar amb intel·ligència i estar concentrat tot el temps. Però el més important és superar-te partit rere partit, especialment en una edició tan equilibrada com la que estem veient aquí, al Brasil. Això és primordial".

Què va significar per a vostè guanyar el títol? Va canviar la seva carrera i la seva vida personal?

"És un motiu d'orgull per a la família, els amics i per a totes les persones en general. Això no té preu. En l'aspecte professional també és molt gratificant. Hi ha grans jugadors brasilers que no han aconseguit aquest títol. Pocs tenen una Copa del Món i ser part d'aquell grup és un gran orgull, fet que em va marcar per sempre".

Quan sent a parlar de la Copa del Món, quin és el primer record que li ve al cap?

"Quan vaig entrar al terreny de joc durant la semifinal contra Turquia, el 2002. Un partit d'aquesta magnitud mai s'oblida. Sóc de Cascavel (Paraná) i aconseguir alguna cosa així és molt difícil".

LA SEVA ETAPA AL FC BARCELONA

Què és el que més enyora de la seva etapa al FC Barcelona?

"No trobo a faltar res en concret. Com a professional, la major part de la meva etapa futbolística la vaig passar a Barcelona i ja vaig viure tot el que havia de viure. Puc dir que és un orgull haver jugat en aquest gran club amb grans futbolistes".

Per què el Barça és 'més que un club'?

"Per aconseguir títols en totes les seccions. D'altra banda, per la forma de tractar les famílies dels esportistes, ja que ho fa amb la deguda atenció i de manera excepcional. I també l'atenció cap als mateixos jugadors. No et falta de res i, per tant, l'única preocupació que tens és jugar. Això és molt important".

Va coincidir amb Messi a l'inici de la seva carrera. El va sorprendre la seva explosió i les quatre Pilotes d'Or que va guanyar?

"Era un jugador diferent, amb ganes de fer coses importants. Estava clar que havia de ser un gran jugador, però ningú s’imaginava que podia arribar tan lluny. Confesso que em va sorprendre, perquè guanyar quatre Pilotes d'Or i mantenir el nivell durant tants anys és impressionant. Ningú ho havia fet".

No sé si és conscient del que representa per al FC Barcelona. Aquell gol a París, a la segona Champions del Barça, el va eternitzar. Què opina sobre això?

"Recordo que va ser una gran festa, una de les més grans mai vistes a Catalunya, però no en tinc una idea exacta, ja que visc al Brasil i al final perds una mica el contacte. De totes maneres, el Club em va donar una rèplica de la Lliga de Campions, que tinc a casa meva. És gratificant, perquè va ser un títol difícil de conquerir, més complicat que els que van venir després".

Com analitza la remodelació que està vivint el Barça?

"La d'ara és diferent de la de la nostra època. Durant aquella etapa, el problema va ser l'acomodament. Ara és l'edat i, per tant, és un canvi inevitable. Jo crec que el Barça no ha perdut qualitat, però l'edat dels jugadors impedeix que el Club mantingui el nivell mostrat durant els últims anys i que faci la pressió sobre el camp rival com la feia abans".

Creu que Neymar pot ser un gran ídol del FC Barcelona?

"Crec que està succeint el mateix amb ell que amb Messi. A la nostra època Messi tenia una zona fixa sobre el terreny de joc. Amb l'arribada de Guardiola, va alliberar la seva posició i es va convertir en el jugador que és. Crec que Neymar també necessita mostrar tot el seu potencial. A la selecció gaudeix de llibertat i és el crac de l'equip. Al Barça també ho pot ser".

Si hagués d'enviar un missatge a l'afició del Barça, que sempre el recorda, quin seria?

"Quan em van contractar, només volia fer feliç el Barça i els seus aficionats. Mai em vaig imaginar que podria arribar a ser part de la vida dels seguidors blaugrana. Haver-ho aconseguit és un honor i un orgull molt gran. No puc demanar més".

Tornar a dalt