Quaranta anys de la Lliga de Cruyff

El 7 d'abril del 1974 el Barça va conquerir matemàticament la Lliga en derrotar l’Sporting de Gijón (2-4) a cinc jornades del final del campionat L’equip blaugrana havia dominat el campionat amb una superioritat aclaparadora

Sota l’ègida de la rutilant estrella holandesa Johan Cruyff el Barça estava fent una Lliga 1973/74 excepcional, amb fites tan memorables com el 0-5 aconseguit al Bernabéu feia dos mesos. El domini blaugrana era incontestable i l’equip que dirigia Marinus Michels no va desaprofitar la primera ocasió que va tenir de conquerir de manera matemàtica un títol que se li resistia des de l’època d’Helenio Herrera, feia catorze anys.

Apoteosi al Molinón

La cita era al Molinón davant l’Sporting de Gijón el 7 d’abril del 1974. El Barça era força superior, però el conjunt asturià, amb el gran golejador Quini a la davantera, es va mostrar molt combatiu. Així, el primer gol del Barça, obra de Rexach (minut 35), va ser remuntat per l’Sporting mitjançant Ciriaco (minut 48, de penal), i Leal (minut 58). Però aquell Barça tenia com una de les seves virtuts la de no arronsar-se mai i un hat-trick de Marcial (minuts 74, 80 i 88) va deixar el resultat final en un contundent 2-4.

Com no podia ser d’una altra manera, en acabar el partit l’eufòria entre els jugadors barcelonistes va ser immensa, mentre l’esportiu públic asturià prorrompia en aplaudiments en reconeixement de la gran victòria del Barça. Ja als vestidors, el president Agustí Montal, molt emocionat, es va abraçar amb tots i cadascun dels seus futbolistes.

Frases per a la història

Aquella jornada històrica va deixar un parell de frases per a la història, pronunciades abans i després del partit. Abans del xiulet inicial Cruyff va etzibar a l'àrbitre Segrelles: "Usted pitar bien, nosotros ganar. Y ojo porque hay un delegado de la UEFA mirando". Per la seva banda, el davanter peruà Hugo ‘Cholo’ Sotil va trucar per telèfon a la seva mare en acabar el matx i li va dir: “¡Mamita, campeonamos!”