fcb.portal.reset.password

L’Estadi Johan Cruyff, que serà la joia de la Ciutat Esportiva Joan Gamper i una instal·lació emblemàtica de l’Espai Barça, ha començat aquest dijous a ser una realitat tangible amb la col·locació simbòlica de la primera pedra, que té la forma d’una caixa dels records on s’han dipositat diferents objectes que quedaran per a la història. L’acte institucional s’ha celebrat als antics terrenys del tennis El Forn, on s’edificarà la instal·lació blaugrana, que està previst que es construeixi en un termini de 14 mesos. L’Estadi Johan Cruyff, que porta el nom d’una figura cabdal en la història del FC Barcelona en homenatge al seu llegat, serà la casa del Barça B, del Barça Femení i del Juvenil A en els partits de la Youth League, però també serà la instal·lació on els jugadors del planter culminaran el seu camí de formació i somiaran a fer el salt al Camp Nou.

L’acte ha comptat amb la presència del president Josep Maria Bartomeu; el vicepresident primer Jordi Cardoner; el vicepresident Jordi Mestre; el comissionat de l’Espai Barça, Jordi Moix; els directius Ramon Pont, Silvio Elías, Josep Ramon Vidal-Abarca, Jordi Calsamiglia, Maria Teixidor, Emili Rousaud, Oriol Tomàs, Xavier Vilajoana, i el director executiu del Club, Òscar Grau. Per part de la família Cruyff, hi han estat presents Danny Cruyff, vídua de Johan Cruyff, i les seves filles, Susila i Chantal, juntament amb altres membres de la família. L’Ajuntament de Sant Joan Despí hi ha estat representat pel seu alcalde, Antoni Poveda. També han assistit a l’acte representants de les institucions esportives del país, com el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i el president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies.

El Club ha volgut donar protagonisme també als futbolistes, representats pel capità del primer equip, Andrés Iniesta, i el seu company Gerard Deulofeu; el capità del Barça B, Sergi Palencia, i el jugador Carles Aleñá; la primera i la tercera capitana del Barça Femení, Laura Ràfols i Marta Unzué, i dos joves jugadors del futbol formatiu amateur, Pau Prim, de l’equip Aleví A, i Martina González, jugadora del Femení Aleví-Benjamí. També han assistit a l'acte una àmplia representació de jugadors residents a la Masia, així com els tècnics del futbol formatiu. 

Homenatge a Cruyff amb el 14 del 9

La col·locació simbòlica de la primera pedra ha començat amb la projecció d’un vídeo en què s’ha mostrat com serà i què significa aquest Estadi Johan Cruyff. Aquesta primera pedra té la forma d’una caixa dels records i és de metacrilat transparent, i s’hi han anat dipositant objectes que quedaran per a la història. Aquesta caixa que avui s’ha cobert de sorra no quedarà soterrada per sempre, sinó que més endavant el Club la recuperarà i la col·locarà en algun indret del nou Estadi Johan Cruyff perquè tothom la pugui veure i recordar aquest dia. Un dia, el 14 de setembre, que, com ha explicat el president Josep Maria Bartomeu, no ha estat escollit a l’atzar, sinó que el Club ha volgut que fos un homenatge a Johan Cruyff, que va lluir els números ‘14’ i ‘9’ al llarg de la seva carrera esportiva.

Després dels parlaments de l’alcalde Poveda, del comissionat Jordi Moix, de la capitana del Barça Femení, Laura Ràfols, i del capità del Barça B, Sergi Palencia –ambdós en representació dels equips que seran els usuaris de la instal·lació–, i del president Josep Maria Bartomeu, s’ha procedit a la col·locació dels objectes a la caixa dels records. Susila Cruyff, filla de Johan Cruyff i presidenta de la seva fundació, hi ha dipositat una petita estàtua del seu pare, i Andrés Iniesta, acompanyat del president Bartomeu, hi ha introduït un objecte molt especial: una pilota (signada pels jugadors del primer equip), que és el símbol que defineix més bé l’estil de joc que Johan Cruyff va convertir en un referent del Barça al món. Ràfols i Palencia hi han dipositat una samarreta signada per la resta de jugadors en representació de tots els futbolistes del Club. Jordi Moix hi ha introduït un casc de les obres de l’Espai Barça, i l’alcalde de Sant Joan Despí una safata, de l'escultor Josep Maria Jujol, en representació d'una de les seves obres més emblemàtiques, l'edifici modernista de Can Negre de Sant Joan Despí. A la caixa dels records també s’hi han guardat l'últim número de la Revista Barça, les portades dels diaris del dia i les monedes del curs corrent.

Finalment, els jugadors Pau Prim i Martina González han estat els encarregats d’escenificar el descens de la caixa dels records, que ha simbolitzat la primera pedra, i tot seguit els diferents participants en l’acte han fet les palades de sorra i s’ha immortalitzat el moment amb una fotografia de família. Al final de l’acte, els convidats han pogut fer una immersió virtual dins de l’estadi Johan Cruyff gràcies a uns ‘oculus’ de 360° i un programa elaborat pel grup de Visualització, Realitat Virtual i Interacció Gràfica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Paraules del president Josep Maria Bartomeu:

“Aquest és un acte carregat de simbolisme per a nosaltres. Hem escollit fer aquest acte avui perquè el 14 i el 9 han estat números lligats a la vida esportiva de Johan Cruyff. Els jugadors de la Masia podran tornar a veure per la finestra l'Estadi on han de créixer els seus somnis".

“És un somni col·lectiu que és de tots els socis. Voldria mostrar el meu agraïment als anteriors presidents del Club: al president Nuñez perquè va comprar aquests terrenys fa uns anys i va iniciar la Masia; al president Gaspart perquè va creure en aquest projecte i va posar la primera pedra; al president Laporta per les obres de Sant Joan Despí i per haver inaugurat la Ciutat Esportiva; i finalment també al president Rosell per donar l’impuls final a la nova Masia i als nous pavellons. Igualment, vull felicitar els arquitectes Batlle i Roig pel seu disseny i agrair a la família Cruyff que acceptessin posar el nom a l’estadi”.

“Tindrem les millors instal·lacions per a la pràctica del futbol. Animo els veïns de Sant Joan Despí i del Baix Llobregat que s’acostin a veure les futures llegendes del futbol”.

Paraules del comissionat de l’Espai Barça, Jordi Moix:

“És un moment molt emocionant. L'Estadi Johan Cruyff tindrà una capacitat d'uns 6.000 espectadors, costarà uns 12 milions d'euros i s'inaugurarà en 14 mesos. Ens hauria agradat anar més ràpid però l’urbanisme és lent i laboriós. L’Estadi Johan Cruyff és un exemple del treball d’aquests anys. Us convido a formar-ne part”.

“Els culers som molts i hem tingut diferències, però hi ha un fil conductor que com a club ens ha fet forts i en què tots hem estat d’acord. Tenir un patrimoni fort propi i que ens arrela a la terra és el que ens ha demostrat que podem fer el club que tenim avui i que podem continuar tenint-lo. L’estadi Johan Cruyff és un exemple d’això”.

Paraules de l’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda:

“Avui és un dia important. Posem la primera pedra d’un equipament que sobrepassa les fronteres de Sant Despí i de Catalunya, d’un equipament que serà un punt de referència mundial perquè es del FC Barcelona i perquè porta el nom de Johan Cruyff”.

“En nom de l’Ajuntament vull agrair al president Bartomeu, a la Junta i als representants del FC Barcelona el gran esforç que han fet perquè es pugui fer aquest pas endavant. Són moltes satisfaccions per a Sant Joan Despí: la ciutat recupera patrimoni històric i tindrem més equipaments i transport públic”.

Tornar a dalt