Bartomeu obre la jornada ‘És futbol, i és femení’ en el Dia Internacional de les Dones

Bartomeu obre la jornada ‘És futbol, i és femení’ en el Dia Internacional de les Dones

“El camí cap a la plena igualtat en totes les àrees del Club implica un repte que assumim en tota la seva dimensió”, assegura el president

El president del FC Barcelona Josep Maria Bartomeu ha obert aquesta tarda la jornada ‘És futbol, i és femení’, que s’està realitzant a l’Auditori 1899 i amb la qual el Club vol commemorar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra avui, 8 de març. La Jornada està organitzada pel Grup Edelmira Calvetó (GEC), que presideix la vicesecretària de la Junta Directiva, Maria Teixidor, i pretén oferir una visió desacomplexada sobre el futbol femení en tots els seus àmbits.

Bartomeu, en el seu discurs d’obertura de l’acte, ha reafirmat el compromís de la Junta Directiva, i que està reflectit en el pla estratègic del mandat, de treballar per millorar la presència de la dona dins del Club per canviar una realitat que “ens preocupa”. “El paper de la dona al FC Barcelona, el camí cap a la plena igualtat, i cap al reconeixement en totes les àrees de la nostra entitat, implica un repte que assumim en tota la seva dimensió, conscients que encara som lluny d’allò que, senzillament, seria just. No és just, per exemple, que ara mateix només tinguem una dona, la Maria Teixidor, a la nostra Junta Directiva”.

El president blaugrana ha recordat: “Des del nostre club fa temps que vam apostar a fons per l’esport femení, ja no només perquè veníem d’una llarga tradició, sinó perquè estàvem convençuts que l’havíem de situar al nivell que li corresponia”. En concret, Bartomeu es va referir a la professionalització del futbol femení, que el Club va iniciar el 2015. “No era gens normal que un Club amb un 26% de dones a la seva massa social, amb més de 700 dones a les seves seccions amateurs i amb més de 360 treballadores, no tingués un referent destacat que li donés la visibilitat que mereix”.

En la primera ponència de la jornada, De l’amateurisme al professionalisme, el llarg camí cap el reconeixement, dues de les capitanes del Barça Femení, Laura Ràfols i Marta Unzué, han explicat la seva trajectòria esportiva des que van arribar al Club. Han parlat de les dificultats als seus inicis, quan eren nenes aficionades al futbol. “Era l’única noia de l’equip masculí on jugava de petita i sovint sentia comentaris despectius dels companys d’altres equips i dels seus pares”, ha assegurat Ràfols. Afortunadament l’evolució de la societat durant els últims anys ha estat notable en aquest àmbit. “S’han reduït els comentaris despectius als camps, la gent ens coneix més, està canviant la visió del futbol femení”, ha assegurat Unzué.

També la primera àrbitra catalana que va obtenir la distinció internacional, Ainara Acevedo, ha intervingut per deixar palesa la importància que té donar difusió al futbol femení perquè les noies puguin créixer amb referents i també ha destacat que la formació de les àrbitres és clau per arribar a l'èxit.

A continuació, el vicepresident de l’Àrea Esportiva del FC Barcelona, Jordi Mestre; el team manager del Futbol Femení, Markel Zubizarreta, i l’exentrenador de l’equip femení les darreres temporades i actual responsable de Projectes Dona i Esport, Xavi Llorens, han pujat a l’escenari i també han respost a les preguntes de la conductora de l’acte, la periodista Marta Carreras.

Mestre ha recordat que el FC Barcelona “fa anys que treballa pel futbol femení; el salt des del 2010 ha estat cap a millor” i ha reconegut que els èxits de l’actualitat són fruit “del treball d’equip” de tot el Club. Zubizarreta, per la seva part, ha reconegut: “Som un dels clubs referents a nivell d’Espanya i estem en camí de ser-ho a Europa”, i Xavi Llorens, ha tingut paraules de record per a totes aquelles dones que han contribuït a l’evolució del futbol femení al Club. “Tot el que tenim ara és gràcies al sacrifici de moltes altres jugadores durant més de 10 anys”.

Ernesto Valverde i Fran Sánchez comparen el futbol masculí i el femení

La primera part de la jornada ha finalitzat amb la participació d’Ernesto Valverde, entrenador del primer equip, i de Fran Sánchez, entrenador del Barça Femení, que han estat els protagonistes de la segona ponència Futbol femení i futbol masculí: tan lluny i tan a prop. Valverde ha explicat com va ajudar a impulsar el futbol femení a l’Athletic Club de Bilbao, conjuntament amb Andoni Zubizarreta. “L’experiència va ser genial, s’omplia Lezama i l’equip va tenir una gran repercussió social. És un futbol que l’aficionat gaudeix més, es viu d’una altra manera”, ha assegurat. Pel que fa a l’evolució de la visibilitat de l’equip femení del FC Barcelona, Fran Sánchez ha reconegut: “En els últims anys ha estat molt gran. Els clubs estan invertint en el futbol femení, també hem millorat molt a nivell mediàtic i això genera interès”. En aquesta línia Valverde ha volgut afegir que el procés d’augment de la notorietat “és i serà llarg, cal treballar en el formatiu i que hi hagi referents com les jugadores blaugrana”, ha augurat.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut