fcb.portal.reset.password

Portada de la Memòria 2014/15 del FC Barcelona

El pròxim diumenge, el Club sotmetrà a l’aprovació de l’Assemblea de socis compromissaris la liquidació de l’exercici 2014/15, que va assolir els 608 milions d’euros d’ingressos, xifra rècord en la història del Club, i un benefici de 15 milions, que generen un acumulat de 128 milions de beneficis des de l’any 2010. El pressupost d’aquesta temporada també preveu uns ingressos rècord de 633 milions, amb uns beneficis de 20 milions d’euros.

El tancament de l’exercici 2014/15 va quedar marcat, tant a nivell d’ingressos com de despeses, pel triplet esportiu aconseguit pel primer equip de futbol. Els ingressos de màrqueting van augmentar per damunt dels 56 milions d’euros, un increment percentual del 33%, especialment pels resultats de la gestió comercial, amb nous acords (Telefónica, Beko) i les millores contractuals amb patrocinadors rellevants com Audi, Damm i La Caixa, i també pels bonus per títols que van aportar els patrocinadors per la consecució del triplet.

El capítol d’ingressos de l’Estadi i la resta d’instal·lacions va créixer un 16%, uns 21 milions, a causa de la participació i organització de la final de la Copa del Rei i les rondes finals de la Champions, tot i l’efecte negatiu de no haver disputat la Supercopa d’Espanya, que suposa una font important d’ingressos en ser un partit no abonat.

En el capítol de despeses d’explotació destaca l’increment del 39% en salaris esportius. A diferència de la temporada anterior, en què el primer equip de futbol no va guanyar cap títol, la temporada 2014/15 es va assolir el triplet. Això va comportar que les variables esportives s’incrementessin 53 milions d’euros. Per altra banda, destaquen les renovacions dels contractes de Sergio Busquets, Dani Alves, Pedro Rodríguez i Sergi Roberto.

Les despeses de gestió van créixer en 15 milions respecte a la temporada anterior principalment per factors no pressupostats com són les despeses per les participacions a les finals de Copa i Champions, i les corresponents celebracions, a més d’un increment de les despeses en serveis jurídics.

Una dada rellevant és que en els darrers 6 exercicis, des de la temporada 2009/10, els ingressos creixen una mitjana d’un 8% i les despeses un 4%.

Evolució del cost esportiu

El percentatge sobre ingressos de la massa salarial esportiva del total del Club (futbol + seccions) va augmentar 8 punts passant del 65% al 73%, per sobre del llindar del 70%. Cal tenir en compte, però, que el cost variable va ser especialment alt per la consecució del triplet. En el càlcul d’aquest percentatge es considera com a massa salarial el total de salaris esportius, que inclou salaris de jugadors, ‘staff’ tècnic, premis variables per títols, drets d’imatge, agents esportius, seguretat social, així com també les amortitzacions dels fitxatges.

És important destacar que un fet diferencial del nostre club respecte d’altres és que inclou el cost afegit de les seccions esportives, tant professionals (bàsquet, handbol, futbol sala i hoquei patins) com les no professionals. Si l’anàlisi es limita només a futbol, la ràtio se situa al 66%, dins dels nivells recomanats.

Deute

El deute net s’ha incrementat, passant dels 287 milions d’euros de l’exercici anterior a 328 milions d’euros, a causa especialment de la important inversió en adquisicions de jugadors (Suárez, Mathieu, Bravo, Vermaelen i, a final de temporada, Aleix Vidal), molt superiors a les inversions en temporades anteriors per la sanció de la FIFA. Tot i això, cal destacar que des de la temporada 2010/11 el deute s’ha reduït en 102 milions d’euros.

La ràtio de deute net sobre EBITDA s’ha situat en la xifra de 3,24, superant el màxim de 2,75 que estableixen els Estatuts per a aquesta temporada. La previsió per a la temporada 2015/16, amb menor cost d’adquisició de jugadors i obtenint un EBITDA de 120 milions d’euros, és situar el Club per sota del 2,5, que permetrà complir amb la ràtio d’equilibri patrimonial i seguir reduint el deute en la línia dels últims anys.

El deute financer net (préstecs + avals + compromisos de pagament ajornat per compra de jugadors – tresoreria), és de 85 milions d’euros, complint amb escreix les obligacions derivades del contracte de préstec sindicat amb els bancs. Un préstec sindicat que està previst finalitzar-lo el pròxim estiu.

Pel que fa a la tresoreria, el Club va tancar l’exercici passat amb una caixa disponible de 76 milions d’euros, havent reduït el deute bancari en 21 milions (dels 73 de l’exercici anterior a 52), estant al corrent a 30 de juny de les seves obligacions, i sense deutes pendents amb les administracions públiques.

El patrimoni net del Club s’ha incrementat i ara se situa en 69 milions d’euros i l’actiu s’ha enfortit invertint 16 milions d’euros en instal·lacions esportives i socials, sistemes informàtics i altres actius, destacant els nous pavellons de seccions de la Ciutat Esportiva i l’inici dels projectes de l’Espai Barça.

Pressupost 2015/16

El pressupost per a aquesta temporada preveu que els ingressos s’incrementin en un 4% fins a un nou màxim històric de 633 milions d’euros, amb unes despeses d’explotació de 599 milions. Això fa que el resultat d’explotació pressupostat se situï en 34 milions d’euros, que incloent-hi el resultat financer i els impostos suposa un benefici després d’impostos previst de 20 milions d’euros.

Pel que fa als ingressos, el capítol que més creix és el de Màrqueting, en línia amb la contínua internacionalització i l’increment de valor de la marca amb un objectiu d’augment de 25 milions d’euros.

Quant a les despeses, tot i les noves incorporacions d’Arda Turan i Aleix Vidal i les renovacions de jugadors i tècnics, la despesa esportiva disminueix respecte a la temporada anterior perquè el pressupost esportiu de futbol parteix de la hipòtesi, com cada any, que assolim el títol de campió de Lliga, els quarts de final de la Champions i la semifinal de la Copa del Rei. Per altra banda, aquestes incorporacions fan que hi hagi un cost més gran d’amortització.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();