fcb.portal.reset.password

L'antic Velòdrom de la Bonanova / FOTO: ARXIU FCB

El 24 de desembre del 1899 el Barça va jugar a l’antic Velòdrom de la Bonanova el segon partit de la seva història i va aconseguir la seva primera victòria. El FC Català va ser derrotat per 3-1, amb dos gols de Gamper i un d’Arthur Witty, que va jugar aquell matx amb el jersei de l’equip de rugbi del Merchant Taylors, de color grana amb una banda transversal blava.

En aquella vigília de Nadal del 1899 ja hi havia una certa rivalitat entre ambdós equips, ja que ningú oblidava que els jugadors del Català provenien del Gimnàs Tolosa, precisament l’entitat que setmanes abans havia rebutjat la proposta de Joan Gamper d’unir esforços per crear un equip de futbol, tot adduint la seva condició d’estranger. Així doncs, el partit entre els rivals barcelonins tenia garantida la passió en el joc.

Un partit força disputat

L’antic Velòdrom de la Bonanova (un terreny de joc que compartien ambdós equips) va ser l’escenari d’un partit força disputat, però el Barça, més conjuntat i tècnic, va demostrar una neta superioritat sobre el Català, molt aguerrit en les seves accions. A una crònica de l’època es va poder llegir: “Si el Barcelona FC, amb l’intel·ligent campió suís Hans Gamper al capdavant, va realitzar filigranes de combinació i conducció, el Català, representat, no per onze jugadors, sinó per onze herois, es va multiplicar per contrarestar l’encertat joc dels seus rivals”. Finalment, la superioritat blaugrana es va veure reflectida al marcador amb els dos gols de Gamper i el d’Arthur Witty, que van deixar el marcador en un just 3-1. L’equip que va aconseguir la primera victòria de la història del Barça va ser aquest: Brown, John Parsons, Wild, Urruela, Terrades, D’Ossó, Cruzate, Ernest Witty, Gamper, Arthur Witty i Llobet.

Primer partit amb la samarreta blaugrana

El 13 de desembre, onze dies abans de la disputa d’aquest partit, s’havia decidit que els colors de la samarreta del Barça fossin el blau i grana. La important decisió es va prendre a la segona reunió de junta directiva de la història del FC Barcelona,  per bé que a hores d’ara desconeixem les raons per les quals es van triar aquests colors. En qualsevol cas, el fet és que aquell matx davant el Català va ser el primer en què el Barça va lluir els colors blaugrana. Curiosament, el golejador Arthur Witty va jugar amb un jersei grana amb una banda transversal blava, l’uniforme de l’equip de rugbi del col·legi anglès de Merchant Taylors de Liverpool. Arthur, com el seu germà Ernest Witty, havia jugat en aquell equip anglès durant els anys 1893-94 i s’havia guardat el jersei com a record.

Forum Barça

Fòrum Barça

Coincidint amb el 115è aniversari del Club, el Fòrum Barça impulsa el Dietari FCB, que es difon a través de www.fcbarcelona.cat, amb un record diari d’un esdeveniment remarcable de la història del Club. Aquest recull és fruit de la tasca de recerca de Jaume Llauradó, i compta amb la col·laboració del Centre de Documentació del FC Barcelona.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();