La llengua catalana es difon a la Xina gràcies al FC Barcelona

La llengua catalana es difon a la Xina gràcies al FC Barcelona

Des del maig del 2011, el Casal Català de Pequín ofereix classes de català a la Xina, on és el primer curs d'aquesta llengua al país asiàtic

Aquest mes de maig es compliran dos anys des que el Casal Català de Pequín va començar a oferir classes de català. Des del 2011 un grup de joves estudiants es reuneixen al barri de Chao Yang de la capital xinesa per aprendre aquest idioma. En total són unes vint persones, la majoria de les quals dones, joves i seguidores del FC Barcelona.

Una iniciativa per difondre el català

La idea d'oferir classes de català va sorgir en el Casal Català de Pequín fa uns anys. I és que un dels objectius principals de les Comunitats Catalanes a l'Exterior és el de difondre la cultura catalana pel món. Amb aquesta idea, doncs, van creure que el millor vehicle de transmissió cultural era la llengua. En prendre la decisió de promoure l'idioma es van adonar de la inexistent oferta de classes de català a Pequín, i per això van decidir crear el programa d'ensenyament de català, amb la qual cosa van sorgir els primers cursos de català que s'ofereixen a la ciutat xinesa.

Una de les principals dificultats per dur a terme la iniciativa ha estat trobar un lloc apte per a l'ensenyament i reunir prou alumnes. Però el gran nombre d'aficionats culers a la ciutat i el seu gran interès per conèixer la llengua i la cultura del país on se situa el Club ha assegurat la participació d'un grup d'alumnes motivats. No obstant això, encara no s'ha solucionat totalment el problema del lloc on s'impartiran les classes per la manca d'una seu permanent al Casal, i els espais on, de moment, s'han fet les classes han estat diversos, com, per exemple, en cafeteries.

Estudiant culer i motivat

El perfil mitjà de l'estudiant és el d'una dona, jove i seguidora del FC Barcelona. Quant a les motivacions, n'hi ha tantes com estudiants. Hi ha alguns alumnes que tenen la intenció d'estudiar a Barcelona, altres volen visitar la ciutat, d'altres que relacionen el català amb el Barça, alguns que ho veuen més com una reunió social, o bàsicament l'interès pels idiomes en general.

El president de la Penya Barcelonista Gran Muralla Xinesa i també professor d'aquest mateix curs, Xavi Roch, ha valorat molt positivament la iniciativa: "M'alegra veure com els alumnes van progressant en seu nivell lingüístic i en el coneixement de la cultura catalana. El nivell de la majoria dels estudiants estaria situat en el nivell A1 del Marc Comú Europeu. Alguns dels estudiants més avançats han assolit el nivell A2. Ha estat satisfactori el resultat del curs, tenint en compte la situació de molts estudiants que o bé estan cursant estudis universitaris o bé estan treballant durant la setmana. Ja hi ha a Pequín més estudiants de català que en d'altres llengües que aparentment poden semblar més famoses. A més, és un orgull ser els primers i únics, de moment, que hem ofert classes de català a la Xina".

Un curs lingüístic "de color blaugrana"

El perfil blaugrana dels estudiants del curs i la gran vinculació entre la llengua catalana i el club de Catalunya fa que el curs estigui ple d'elements relacionats amb el Barça. Per exemple, quan s'ensenyen els nombres en català el professor ha utilitzat els dorsals dels futbolistes del Barça. A més, l'himne del Barça ha estat un dels primers materials d'aprenentatge, en què l'objectiu ha estat aconseguir cantar i comprendre l'himne del Barça.

Reconeixement oficial per part de la Generalitat

Des que es va reconèixer oficialment el Casal Català de Pequín com a Comunitat Catalana oficial a l'exterior, la Generalitat de Catalunya ha ofert ajuda en temes d'assessorament per a aquest curs. El Govern de la Generalitat és molt conscient de la importància que persones nascudes fora de Catalunya tinguin interès i voluntat per aprendre català. El curs ha estat un pont per relacionar aquests estudiants i Catalunya, i més de la meitat d'aquests estudiants ja han visitat el nostre país, en part gràcies a les classes de català i a l'ajuda que els han prestat els professors. En l'actualitat estan intentant que els estudiants puguin obtenir títols acreditatius a través dels exàmens oficials de la Generalitat de Catalunya.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut