fcb.portal.reset.password

Els cinc entrenadors, al Palau. FOTO: MIGUEL RUIZ-FCB.

Tito, Xavi, ‘Pasqui’, Marc i Gaby tenen moltes coses en comú, a més de ser entrenadors del Barça. Tots ells comparteixen vivències, històries i complicitats al voltant del món blaugrana en una trobada organitzada per la REVISTA BARÇA. Tots ells van compartir un dinar plegats a l’avantllotja del Palau Blaugrana, on els tècnics de les seccions van fer d’amfitrions de Tito Vilanova, l’últim a incorporar-se a aquest grup.

Carreres paral·leles

Els protagonistes de la REVISTA BARÇA han arribat per camins molt similars, ja que tots ells han estat jugadors o tècnics ajudants abans de fer-se càrrec dels primers equips. El compromís amb el Club va més enllà de les seves obligacions professionals, ja que tots s’han format a casa, són barcelonistes i socis. “Passar de segon a primer és positiu per a la formació, però els inicis són més durs si els resultats no són bons, costa més que et valorin”, diu el tècnic del Barça Regal Xavi Pascual. Tito Vilanova, que també va ser segon entrenador abans de fer el salt a primer, explica que “ser primer entrenador és difícil, però ser segon també és molt difícil. Jo diria que ser un bon segon és més difícil que ser un bon primer”.

Tots cinc expliquen com són en el tracte amb els seus jugadors. Coincideixen a assenyalar que els ha servit el fet d’haver estar jugadors abans que entrenadors –tots excepte Xavi Pascual- i que per liderar un grup s’ha de trobar l’equilibri entre ser autoritari quan toca i a la vegada pròxim quan es necessita. A Pasqui l’ajuda recordar que es posava en la pell de l’entrenador quan era jugador i ara fa al revés, mentre que Marc Carmona necessita “que ells sentin que sóc proper, m’agrada tocar els jugadors, el contacte físic per a mi és important”.

L’estil i l’aposta pel planter

Els cinc entrenadors comparteixen plenament la filosofia del Club d’apostar per la base i els jugadors formats a casa. En el cas del futbol, es nota que s’estan recollint els fruits del treball fet en els últims anys. Tito Vilanova explica els avantatges de fer jugar els jugadors que pugen del planter. “La nostra manera de jugar és tan diferent a la de la resta dels equips que fa que sigui més fàcil posar els que s’han format aquí i que des de petits s’entrenen com juguem al Barça. Si els posem, és perquè creiem que amb ells guanyarem”. L’entrenador del primer equip també fonamenta la seva teoria que, a diferència del que molta gent creu, el primer equip és el que juga com els equips inferiors, i no al revés: “Quan jo jugava al futbol base el meu entrenador era Charly Rexach, i abans Quique Costas, i ja jugàvem al 4-3-3 i com avui el primer equip intenta jugar. Amb l’arribada de Cruyff i els coneixements del Charly, van fer que el primer equip adoptés aquesta manera de jugar”.

L’actitud dels jugadors és fonamental a l’hora d’entendre perquè el Barça és ‘més que un Club’. Carmona explica l’episodi que es va produir a Múrcia, en últim partit de Lliga davant El Pozo, en què instants abans d’acabar va recordar als seus jugadors que havien de mantenir una actitud esportiva. “Quan vaig dir a Múrcia que havíem de saber guanyar va ser un moment dur. Amb la final decidida i tot el que havien aguantat els jugadors vaig veure que hi havia el risc que a algú se li escapés alguna cosa. Vaig veure que ens podíem equivocar, i no tocava”. En aquest sentit també es pronuncia l’entrenador de l’handbol Xavi Pascual. “En tots els nostres equips l’actitud és innegociable. El soci vol que els seus equips ho donin tot”.

Per la seva banda, Gaby Cairo comenta com és d’important per als jugadors de les seccions l’exemple que donen els jugadors del primer equip. “Són un mirall important. Donen una imatge fora de la pista normal, tranquil·la i senzilla. És una sort tenir gent de perfil clar d’humilitat”. En aquest sentit, Carmona creu que té molt a veure amb el fet que “van entrar unes persones que tenen el perfil del català, prudent i respectuós i es van ajuntar amb uns jugadors que tenen aquesta educació”.

Tots els tècnics prefereixen de moment fugir de les xarxes socials, excepte Gaby Cairo, que les troba molt útils i necessàries en el seu cas. “Utilitzo les xarxes socials perquè és important per promocionar el nostre equip i el mateix esport. És una necessitat”.

Som-hi Palau!

El Club ha impulsat una campanya per incrementar l’assistència al Palau Blaugrana. A través de la REVISTA BARÇA s’expliquen les mesures que ha impulsat el Club aquesta temporada perquè el públic s’animi a apropar-se al Palau a veure els partits de bàsquet, handbol, futbol sala i hoquei patins. A més, els lectors trobaran les històries d’alguns dels jugadors de referència de les seccions blaugrana. Es tracta del pivot del Barça Regal Nathan Jawai, dels porters de l’handbol Daniel Saric i Arpad Sterbik, dels jugadors nascuts al Brasil del Barça Alusport, i dels osonencs Marc Torra, Mia Ordeig i Sergi Panadero.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();