La nova Masia està ubicada a Sant Joan Despí. | ÀLEX CAPARRÓS-FCB

La nova Masia, inaugurada el 20 d’octubre del 2011, és una construcció que es caracteritza per la seva funcionalitat, la comoditat per als seus residents i per ser un edifici amb capacitat de creixement en funció de les necessitats del Club.

Compta amb unes instal·lacions immillorables, pensades exclusivament per optimitzar la formació intel·lectual, personal i social dels esportistes. Tot això sense oblidar en mantenir el caliu i la proximitat humana entre els residents, els educadors i el personal que forma part del club i que tants bons resultats ha donat.

L'edifici té una superfície construïda de gairebé 6.000 metres quadrats, distribuïts en cinc plantes, tres de les quals es destinen al planter i dues es reserven per a usos futurs. Les obres van tenir una durada de 19 mesos (desembre 2009- juliol 2011).

El cost de construcció de l'edifici va ser de 8,8 milions d'euros que, sumats els costos de les llicències, dels arquitectes i dels equipaments, va arribar al voltant d'11 milions d'euros.

Fins a la construcció de la nova Masia, el Club acollia 60 esportistes de la base en les instal·lacions de la Masia, distribuïts entre l'antiga Masia de Can Planes (12 residents), i els espais habilitats al Gol Nord del Camp Nou (48 residents). Ara, la nova Masia té una capacitat per a 83 esportistes.

Les habitacions estan distribuïdes en dues plantes –la primera i la segona– i tenen capacitat per a 4 i 2 residents, i també se'n reserven per a ús individual. En cada habitació, cada resident té el seu llit, un armari, un bany equipat i una taula per estudiar. Algunes d'aquestes habitacions disposen de llits especials per als esportistes de més alçada, com els de bàsquet i handbol base i, fins i tot, n'hi haurà d'adaptats per a usar-los per rehabilitar físicament els jugadors.

La funcionalitat i la racionalitat són dos conceptes bàsics per definir la nova Masia. Un exemple és la planta baixa de la nova residència, on s'integra la cuina, el menjador amb 'self-service', els despatxos per a l'administració, les aules de reforç i l'espai d'esbarjo i oci per als residents. D'aquesta manera, no només es milloren les condicions dels esportistes, sinó també les condicions de treball per als que cuiden els residents. Cuiners, personal d'administració i els màxims responsables de la Masia podran gaudir de millors instal·lacions per desenvolupar les seves tasques, sense perdre mai l'esperit familiar.

La façana de la Masia pot ser, sens dubte, un mitjà de comunicació potent, inèdit i impactant. Gràcies a un acord de col·laboració signat entre el FC Barcelona i l’empresa especialitzada MCM, existeix a partir d’ara mateix la possibilitat d’anunciar la seva marca sobre la cara externa d’aquest edifici emblemàtic. Per a informació i reserves: www.mcmpublicidad.es.

L’antiga Masia, del 1979 al 2011

Abans d’aquest nou edifici a Sant Joan Despí havia funcionat com a centre formador l’antiga Masia, ubicada al costat del Camp Nou. Aquesta emblemàtica edificació, que forma part del patrimoni i història del Futbol Club Barcelona, és una antiga residència pagesa construïda el 1702. En un primer moment, aquesta primera Masia es va fer servir com a taller per a la confecció de la maqueta i sala de treball d'arquitectes i constructors, així com a punt de partida de les visites d'altres personalitats i associats a les obres de construcció.

Un cop inaugurat l'Estadi, el 24 de setembre del 1957, La Masia va tancar les seves portes esperant un destí. En el període presidencial d'Enric Llaudet aquest edifici es va remodelar i al mateix temps ampliar per albergar la seu social del club, que deixava la Via Laietana per traslladar-se al costat de l'Estadi.



La nova seu social fou inaugurada el 26 de setembre del 1966. L’auge del club i la creació de diverses secretaries va determinar que La Masia no tingués cabuda suficient com a seu social, que novament va ser traslladada per la directiva d'Agustí Montal, ara al costat de la Pista de Gel. D'aquesta manera, La Masia quedava una altra vegada disponible per a un nou servei. El consell directiu de Josep Lluís Núñez, però, li va treure rendiment ben aviat. La Masia esdevindria la residència dels joves jugadors amb domicili allunyat de la nostra ciutat. Les obres d'adequació van efectuar-se amb molta rapidesa i el 20 d'octubre de 1979 s'inaugurava oficialment per al seu nou ús. L'edifici de la Masia ubicat al costat del Camp Nou va deixar de ser centre formador el 2011, any en què es va inaugurar la nova Masia, el Centre de Formació Oriol Tort, a la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí.

 

FITXA TÈCNICA DE LA NOVA MASIA

Inauguració
20 d'octubre del 2011

Superfície
6000m2, repartits en cinc plantes

Capacitat
83 esportistes

Instal·lacions
Cuina, menjadors, gimnàs, zona d’aigües, sala massatges, sala d’audiovisuals, aula magna, aules de reforç, aules de formació, sales de tutories , zona lúdica, despatxos de Direcció, sala de treball en grup i diferents sales de tutoria. Compta amb unes instal·lacions immillorables, pensades exclusivament per optimitzar la formació intel·lectual, personal i social dels esportistes.

Habitacions
Total: 78
Habitacions individuals: 39
Habitacions dobles: 36
Habitacions quàdruples: 3
 

Superfícies i usos per plantes

Total superfície construïda
5.883,20 m2

Planta soterrani
Superfície
1.305,85 m2

Usos futurs
Vestíbul, bar, menjador, gimnàs, zona d'aigües, vestidors

Gestió de mercaderies: cuines, 'office', recepció mercaderies, cambres frigorífiques i magatzems, entre d’altres

Personal: vestidors

Planta baixa
Superfície
1.216,55 m2

Usos
Jugadors residents: Recepció, menjador, aules, sales d'esbarjo

Gestió de mercaderies: cuines i magatzems

Personal: administració, consergeria, sales de reunions

Altres: zones de visites externes

Primera planta
Superfície
1.149,80 m2

Usos
Jugadors residents: Habitacions, magatzems, consulta mèdica, sala ordinadors

Personal: consergeria

Segona planta
Superfície
1.073,25 m2

Usos
Jugadors residents: Habitacions, magatzems, consulta mèdica, sala ordinadors

Personal: consergeria

Tercera planta
Superfície
1.137,75 m2

Usos futurs
Habitacions, magatzems, sala massatges, espai descans