Imatge de Johan Cruyff sobre la gespa d'un camp de futbol

Amb Johan Cruyff a la banqueta es va guanyar la primera Copa d'Europa. | ARXIU FCB

Després de la seva etapa com a jugador, el Flaco (Amsterdam, 25 d'abril del 1947 - Barcelona, 24 de març del 2016) va tornar al FC Barcelona la temporada 1988/89, en aquesta ocasió com a màxim responsable tècnic del primer equip de futbol. Abans de tornar a la Ciutat Comtal, però, Cruyff va fer els seus primers passos com a tècnic a Holanda. Va debutar a la banqueta amb l'Ajax, un dels dos equips de la seva vida conjuntament amb el Barcelona. Amb l'equip holandès va aconseguir ser campió de Copa l'any 1986 i de la Recopa d'Europa l'any següent. A Holanda va destacar com un entrenador amb una gran visió del joc d'atac i també com un gran descobridor de talents, com per exemple de Marco Van Basten o Dennis Bergkamp.

Amb el Barça, Cruyff va començar a treballar amb un equip totalment remodelat després de l'escàndol de la temporada anterior amb el cas del Motí de l'Hesperia. El seu segon va ser Charly Rexach, que ja feia una temporada que estava al Club. El Barça de Cruyff va començar a oferir espectacle i els resultats no van trigar a arribar. A més, les categories inferiors també practicaven el mateix sistema de joc que el primer equip, fet que facilitava als jugadors del planter l'accés al primer equip. Sens dubte, la potenciació del planter va ser un dels fets que expliquen l'èxit esportiu de Cruyff.

En els vuit anys que va dirigir l'equip –va ser l'entrenador que més temporades consecutives va estar a la banqueta blaugrana–, Johan també va passar èpoques difícils. Cal no oblidar que el 27 de gener del 1991 se li va practicar una intervenció quirúrgica a cor obert, a causa d'una insuficiència provocada pel consum de tabac. La seva operació va marcar un punt d'inflexió. A partir d'aleshores, l'equip va anar jugant millor any rere any i va arribar a aconseguir la preuada Copa d'Europa al mític estadi de Wembley. L'equip de les quatre Lligues consecutives va rebre el sobrenom de Dream Team i va despertar l'admiració del món sencer pel seu joc vistós i espectacular. Aquest equip, a part de comptar amb la millor tripleta d'estrangers del món (Stóitxkov, Laudrup i Koeman i, més tard, Romário), tenia una bona base nacional, formada bàsicament per jugadors bascos i catalans (Bakero, Txiqui, Salinas, Guardiola, Ferrer, Sergi...) que formaven una veritable pinya amb altres grans jugadors com Amor, Nadal o Eusebio.

Les dues darreres temporades de l'holandès a l'equip, però, van ser força decebedores, i no es va aconseguir cap títol. Com a conseqüència de les discrepàncies públiques amb el president Josep Lluís Núñez, Cruyff va sortir per la porta del darrere. Posteriorment, però, després d'uns quants litigis, tant el Club com l'holandès van arribar a un acord per celebrar un parell d'emotius partits d'homenatge al Camp Nou i a l'Amsterdam Arena.

Cruyff va morir el 24 de març del 2016 a Barcelona després de no haver pogut superar el càncer que se li va diagnosticar al pulmó.