El Barça recupera l’únic record de la Lliga del 37

El Barça recupera l’únic record de la Lliga del 37

Es tracta d’un banderí d’un Barça-Llevant de la Lliga Mediterrània que un col·leccionista d’antiguitats ha cedit al Club

El Barça visitarà diumenge el camp del Llevant, un club que va néixer el 1939 com a resultat de la fusió de dues entitats històriques que també van ser fundades el 1909, el Llevant Futbol Club i el Gimnàstic Futbol Club. Precisament el Llevant comparteix amb el Barça una petita història que ara ha tornat a lluir a les vitrines del Museu: la d’un banderí commemoratiu d’un partit que els dos clubs van disputar fa 81 anys i que també forma part de la història del futbol espanyol. 

Fa poc més d’un any, al novembre del 2017, Pablo Pérez, un jove valencià de Catarroja col·leccionista d’antiguitats i especialitzat en inventari esportiu, va adquirir de mans d’un conegut un banderí del FC Barcelona. Un humil objecte més de la seva col·lecció que, després d’una anàlisi detallada, ha resultat ser de gran valor històric per al Club, perquè es tracta de l’únic record de la Lliga Mediterrània de l’any 1937 del qual es té constància, ja que el trofeu no es conserva. Coneixedor d’aquesta circumstància, Pérez es va posar en contacte amb el Club per fer-li donació d’aquest objecte.

Es tracta d’un banderí amb el qual el Barça va obsequiar el Llevant FC en el partit de la Lliga Mediterrània que ambdós equips van disputar l’11 d’abril del 1937 a l’estadi de Les Corts. Aquell dia el Barça es va imposar per 2-1, amb gols de Josep Escolà i Miquel Gual per als locals i de Vicent Martínez per als visitants.

Després d’una restauració a càrrec del Club, el banderí ja està exposat al Museu del FC Barcelona, on ocupa un espai merescut en la història blaugrana. “El banderí té molt de valor perquè és un objecte de la Guerra Civil, un període del qual és molt difícil trobar objectes de col·leccionisme”, assegura Pablo Pérez, que recentment va ser convidat a la Llotja President Suñol i va ser rebut per Josep Maria Bartomeu. El president barcelonista li va agrair el gest d’haver cedit al Club aquest objecte tan emblemàtic que forma part de la història blaugrana. El banderí del 1937 és el més antic que està exposat al Museu del Barça, i supera un altre banderí del 1952.

La Lliga Mediterrània va ser el Campionat de Lliga que entre el gener i el maig de l’any 1937, en plena Guerra Civil Espanyola, es va organitzar a la zona lleial a la República, a Catalunya i al País Valencià, és a dir, als únics territoris on era possible.

 

Després de catorze partits disputats en circumstàncies extremes, el guanyador del torneig va ser el FC Barcelona després d’aconseguir vint punts, tres més que l’Espanyol, el València i el Girona. Malauradament, un decret de les noves autoritats franquistes va deixar sense efecte tots els tornejos futbolístics disputats a la zona republicana durant la guerra, que inclou la Lliga Mediterrània. Aquest decret a dia d’avui encara és vigent.

Curiosament, el Llevant FC, rival del FC Barcelona en aquell dia d’abril del 37, va ser el campió de la Copa de la España Libre, la competició del KO que es va disputar just després de la Lliga Mediterrània i que també va ser anul·lada per la dictadura feixista.

A hores d’ara la Federació Espanyola de Futbol encara no reconeix cap de les dues competicions, però el Barça inclou al seu palmarès oficial la Lliga Mediterrània del 1937.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut