45 anys del I Dia Mundial del Futbol al Camp Nou

45 anys del I Dia Mundial del Futbol al Camp Nou

Arran d’aquest esdeveniment, es va començar a popularitzar l’eslògan ‘El Barça és més que un Club’, pronunciat pel president blaugrana Narcís de Carreras en el discurs de presa de possessió del 17 de gener de 1968

El 31 d’octubre del 1973 el Camp Nou va ser l’escenari del I Dia Mundial del Futbol, un excepcional partit amistós entre les seleccions d’Amèrica i Europa organitzat per la FIFA amb fins benèfics que va ser retransmès per Eurovisió i l’OTI.

Aquella nit les estrelles van brillar al Camp Nou. Un repàs als noms portarà alguns records als aficionats més veterans. L’equip europeu el van formar Viktor (Iríbar), Krivocuka (Kapsi), Sol (Dimitru), Paulovic, Fachetti, Keita (Nene), Eusebio (Odermatt), Asensi, Bene (Edström), Cruyff (Pirri) i Jara. El seleccionador era el gran Ladislau Kubala, que en aquella època dirigia a la selecció espanyola. Pel combinat americà van jugar Santoro (Carnevali), Wolf (Arrúa) (Morena), Pereira, Chumpitaz, Marco Antonio, Espárrago, Brindisi (Laso), Cubillas (Borja), Paulo César (Caszely), Sotil (Ortiz) i Rivelino. Tots ells dirigits pel tècnic argentí Omar Sívori.

Hi van participar tres jugadors barcelonistes: Johan Cruyff (que tres dies abans havia debutat en partit oficial al mateix Camp Nou) i Juan Manuel Asensi per part europea i Hugo Sotil al combinat americà. Precisament des d’aquella temporada 1973/74 els equips espanyols podien alinear fins a dos estrangers, com eren Keita i Jara (València), Carnevali, (Las Palmas), Arrúa (Saragossa), Espárrago (Sevilla) i Caszely (Llevant). També van jugar els nacionals Sol (València), Iríbar (Athletic de Bilbao) i Pirri (Reial Madrid).

Després de noranta minuts de futbol trepidant i sense complexes, el resultat va ser d’empat a quatre, amb gols de Eusebio, Keita, Asensi i Jara per part europea i de Sotil, Cubillas, Brindisi i Chumpitaz pel bàndol americà, que es va adjudicar el trofeu en joc a la tanda de penals.

La idea de la FIFA era portar a terme aquest esdeveniment del futbol mundial cada any en un escenari diferent (l’any 1974 havia de ser al Perú), però ja no es va tornar a celebrar. Val a dir que l’afició barcelonista no va respondre massa i només 25.000 espectadors es van donar cita a al Camp Nou.

Inici de la difusió del “Més que un club”

En qualsevol cas, aquell esdeveniment va deixar una curiositat històrica, ja que va ser aleshores quan es va començar a popularitzar la frase “el Barça és més que un club” que havia pronunciat el president blaugrana Narcís de Carreras en el discurs de presa de possessió del 17 de gener de 1968. Aquesta sentència es va poder veure a l’anunci del I Dia Mundial del Futbol que es va publicar a la premsa esportiva el 29 d’octubre del 1973, dins d’una campanya publicitària impulsada per Javier Coma.

Al text de l’anunci es podia llegir: “La història, la projecció i les activitats del Club de Fútbol Barcelona han col·locat sempre a aquesta entitat no només molt per damunt de les conjuntures per les que ha travessat el seu equip de futbol, sinó fins i tot a un nivell emotiu i cultural molt superior al que podria ser lògic a una societat esportiva”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut