Introducció històrica del futbol femení

Introducció històrica del futbol femení

En aquest text s'explica l'evolució històrica del futbol femení des de la seva fundació fins a l'actualitat

Els actuals equips blaugrana de futbol femení tenen al darrere una llarga història d’incomprensions i penúries causades per un context institucional i social que no entenia el desig de la dona de participar activament en el món del futbol, tradicionalment masculí.

El primer partit

El 25 de desembre del 1970, gràcies a una iniciativa de la jugadora Imma Cabecerán, es va disputar al Camp Nou el primer partit del Barça femení, amb la UE Centelles com a rival. L’entrenador va ser el llegendari exporter blaugrana Antoni Ramallets, que ocuparia el càrrec durant més d’un any. Tanmateix, aquell equip de noies barcelonistes, que no estava reconegut oficialment pel Club, no va poder lluir la samarreta blaugrana ni utilitzar el nom de FC Barcelona. L’onze que va jugar aquell dia de Nadal es va anomenar Selecció Ciutat de Barcelona i va portar samarreta blanca, pantaló blau i mitges blaugrana. Estava integrat per Mínguez, Gimeno, Gazulla, Vilaseca, Arnau, Jaques, Mayte, Cabecerán, Llansá, Estivill, Fernández, Ortiz, Pérez, Nieto, Ros i Comas.

Sense reconeixement federatiu

Al febrer del 1971 la Selecció Ciutat de Barcelona va canviar el seu nom pel de Penya Femenina Barcelonista, i va rebre suport material i econòmic per part del FC Barcelona, encara que va continuar sense dependre orgànicament del Club. Amb tot, gràcies a aquest canvi aquelles futbolistes ja van poder portar la samarreta blaugrana, però sense lluir encara l’escut de l’Entitat.

A l’octubre del 1980 el futbol femení es va integrar a la Federació Espanyola de Futbol. La primera Copa de la Reina es va disputar l’any 1983, i la primera Lliga, la temporada 1988/89. El 26 de juny del 1994 el Club Femení Barcelona (nou nom de les blaugranes) va conquerir la primera Copa en derrotar a la final l’Oroquieta Villaverde de Madrid per 2-1. Finalment, el 26 de juny del 2002 el Club Femení Barcelona va passar a ser una secció més del Club, i es va anomenar FC Barcelona femení.

De la integració al Club al professionalisme

Malgrat l’encomiable tasca de l’entrenadora Natalia Astrain (que va dirigir l’equip el 2005 en l’anhelat ascens a la Superlliga), els primers anys d’aquesta nova etapa van ser complicats. Però amb l’arribada de l’entrenador Xavi Llorens el 2006 el futbol femení barcelonista va iniciar una trajectòria ascendent que ha culminat en l’actual època daurada, amb un palmarès acumulat de quatre Lligues, quatre Copes de la Reina i sis Copes de Catalunya.

A l’estiu del 2015 el futbol femení blaugrana va fer un pas més amb la professionalització del primer equip. Consagrat com un referent en l’àmbit estatal, el Barça té l’objectiu a mitjà termini de convertir-se en un aspirant a ser campió d’Europa.

L’aposta pel futbol femení ha continuat en les darreres temporades amb la potenciació del Barça Femení, l’equip professional, amb fitxatges de la categoria de Lieke Martens, que el 2017 va guanyar l’Europeu amb la selecció holandesa, va ser distingida com la millor del torneig i va ser escollida jugadora de l’any per la UEFA i The Best per la FIFA.

A més, el Club va crear una categoria més en la seva estructura formativa, el Femení Aleví-Benjamí, i els resultats de les noies del formatiu ja estan donant els seus fruits. El Femení B, el Juvenil-Cadet i l’Infantil-Aleví van revalidar els títols de Lliga, mentre que l’equip de les més petites va quedar segon.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut