FC Barcelona – Deportivo Alabès: Derrota inesperada abans de tornar a Europa (1-2)

Els blaugranes deixen escapar els primers punts de la Lliga, després de l’aturada per seleccions, i just abans de començar el seu camí a la Lliga de Campions

Tornava la Lliga al Camp Nou, després de la primera aturada pels partits internacionals, i ho feia amb la visita, deu anys després, de l’Alabès. El conjunt basc, dirigit per l’exblaurana Pellegrino, ha arribat a Barcelona sense complexos i, contra pronòstic, s’ha endut els tres punts gràcies a l'efectivitat. Luis Enrique ha fet rotacions, deixant Messi i Suárez a la banqueta, però ha comptat d’inici amb Neymar Jr i Paco Alcácer. Tot i dominar durant gran part del matx, els gols de Deyverson en la primera part, i d’Ibai Gómez en la segona, han decantat el partit per a l’Alabès. Mathieu, de cap, havia igualat el marcador, just després del descans.

Complicacions inicials

D’entrada, el partit presentava innombrables atractius. Tornava Neymar Jr, després de guanyar l’or olímpic amb el Brasil, i debutaven Paco Alcácer i Cillessen com a blaugranes –i com a titulars. Messi i Suárez, per la seva banda, esperaven a la banqueta. L’’11’ blaugrana ha començat molt actiu dirigint les jugades ofensives del Barça, però amb els minuts l’Alabès s’ha situat al camp i ha complicat el joc blaugrana. En el seu intent de trencar la barrera basca, els homes de Luis Enrique han acumulat pèrdues en els canvis de joc i no han tingut continuïtat.

Rakitic ho ha provat des de fora sense sort davant de la falta d’espais. Arda buscava el perill per una banda i Neymar Jr per l’altra, però Alcácer no rebia pilotes. Davant de les dificultats, l’estratègia ha estat a punt de donar fruits, però Pacheco –el porter visitant- ha evitat el gol d’Aleix Vidal. En defensa el Barça no patia –Cillessen només havia fet una aturada fins al moment-, però, en la segona arribada de l’Alabès, Deyverson ha fet saltar la sorpresa anticipant-se a Mascherano a l’àrea petita. Tot seguit, Neymar Jr podria haver empatat, però ha creuat massa la rematada.

Ànims renovats sense continuïtat

Un xut lleugerament desviat de Rakitic ha donat pas al descans. Quedaven 45 minuts per davant, però amb dos n’hi hagut prou per tornar a igualar el matx. Rakitic ha servit un córner i Mathieu l’ha rematat al fons de la xarxa. El partit tornava a començar, i el Barça manava. Mathieu podria haver culminat ell mateix la remuntada, però incomprensiblement ha enviat fora una pilota morta a l’àrea. El Barça millorava i el Camp Nou celebrava que Messi, primer, i Iniesta, després, sortien a escalfar-se. Però aleshores ha arribat el gerro d’aigua freda.

L’Alabès ha avisat amb un gol que ha estat anul·lat per fora de joc. Les entrades de Messi, en el minut 60, i d’Iniesta, en el 64, semblaven ser els ingredients necessaris per a la remuntada, però han estat els bascos els que han marcat. Un mal refús defensiu ha acabat amb Ibai Gómez superant Cillessen per baix. Amb l’1-2, els homes de Pellegrino han renunciat a l’atac i s’han dedicat a defensar.

Luis Enrique ha fet entrar Suárez i el perill ha estat constant a l’àrea visitant. Però el premi no ha arribat. Ni quan Messi, ja en el minut 93, ha rematat sol a l’interior de l’àrea i la pilota ha fregat el pal. Sense temps per lamentar-se, el Barça ja pensa en l’inici de la Lliga de Campions. El dimarts, també al Camp Nou, arriba el Celtic de Glasgow per encetar una nova edició de la màxima competició continental.