Athletic Club – FC Barcelona: Tocarà remuntar al Camp Nou (2-1)

Un gran gol de Messi i una gran reacció de l’equip a la segona meitat no són suficients per evitar la derrota, però mantenen l’eliminatòria oberta de cara a la tornada de la setmana vinent a l’Estadi

El Barça no ha pogut estrenar l’any amb victòria en la nit de Reis i ha perdut davant l’Athletic Club a San Mamés (2-1). La bona reacció dels blaugranes a la segona meitat i un gran gol de Messi de falta han estat clau per mantenir l’eliminatòria oberta  de cara a la tornada de la setmana vinent al Camp Nou.

Que el partit no seria fàcil ho sabien els jugadors d’entrada. I és que visitar San Mamés sempre implica dificultat. L’Athletic ha sortit amb molta intensitat des del primer minut amb una pressió asfixiant que no deixava als blaugranes sortir amb la pilota controlada amb comoditat. Ho intentaven, però, a través d’Iniesta i la velocitat de Neymar Jr, els dos homes més actius del Barça durant els primers 45 minuts. Tot i tenir el control tímidament, el cert és que costava arribar amb claredat a l’àrea basca. Seria un partit de remar i de saber com trobar els espais que deixava l’Athletic amb la seva pressió.

Un Athletic intens s’avança

La primera ocasió més clara del partit l’ha tinguda Piqué després d’una centrada de Messi. Una jugada que hauria pogut acabar en penal, després de xocar amb Iraizoz. Amb tot, una pèrdua blaugrana a la zona del mig del camp ha propiciat un contracop ràpid dels de Valverde que ha acabat rematant Aduriz per posar l’1-0. S’avançava l’Athletic, que vuit minuts després ha recuperat una pilota en zona de tres quarts i Williams ha engaltat un xut potentíssim a l’escaire sense que Ter Stegen hi pogués fer res. Amb el 2-0 el partit perdria continuïtat i els bascos jugaven al límit. En una d’aquestes accions, Aduriz hauria pogut ser expulsat per una agressió a Umtiti. Es complicava el partit i l’eliminatòria i el Barça s’havia de posar la granota de treball. Sense poder trenar jugades llargues, el Barça s’encomanava a la velocitat i el desequilibri de Neymar Jr, que abans del descans ha caigut a dins l’àrea en una acció que hauria d’haver estat penal.

Genialitat de Messi i domini blaugrana

La missió del Barça després del descans era clara. Buscar un gol al més ràpidament possible per aconseguir un millor resultat de cara a la tornada. El pas pels vestidors ha anat bé als blaugranes, que han sortit amb les idees més clares per crear dificultats a l’Athletic. Neymar Jr ha tornat a desequilibrar i Messi s’ha disfressat de Rei Mag per marcar el primer gol del Barça a San Mamés amb un excel·lent xut de falta. El gol ha activat el Barça, que ha passat a dominar el partit de manera clara i ha arribat amb més perill en zona ofensiva. Sobretot, gràcies a les cavalcades del trident, que han fet anar de corcoll la defensa bilbaïna durant el segon temps.

Neymar Jr era dels més insistents, i no ha parat de rebre faltes. En una d’aquestes Raúl García ha rebut la segona groga. Es quedava amb deu homes l’Athletic. Patien els de Valverde, que es dedicaven a aguantar el marcador. En aquest context, el Barça creava moltes accions de perill. Sobretot, a través de la màgia de Messi, que hauria pogut empatar després d’una genialitat a l’àrea petita. Els bascos continuaven jugant al límit i amb molta intensitat, i un altre cop Neymar Jr, omnipresent durant tot el partit, ha rebut una altra entrada que ha fet que Iturraspe veiés la segona groga.

Era un monòleg del Barça. I més encara quan els de Valverde s’han quedat amb nou jugadors. Era un autèntic taquigol blaugrana. L’Athletic es defensava amb tot a l’àrea i el Barça tocava i tocava al voltant de l’àrea. Era hora d'insistir i persistir. Mereixia el Barça el gol de l’empat, i el públic de San Mamés empenyia el seu equip pressionant. Però la sort no s’alinearia amb els blaugranes, ja que a l’últim segon del partit Messi, a la sortida d’un córner, ha enviat un xut al pal. Al final, derrota per la mínima a San Mamés, però el gol crac argentí fa que l’eliminatòria es mantingui viva i quedi tot obert de cara a la tornada de la setmana vinent al Camp Nou.