50 aniversari de la final de les ampolles

50 aniversari de la final de les ampolles

Aquest dimecres es compleixen cinquanta anys de la victòria del Barça a la final de Copa disputada al Santiago Bernabéu davant el Reial Madrid l’11 de juliol de 1968

Aquest dimecres es compleixen cinquanta anys de la victòria del Barça a la final de Copa disputada al Santiago Bernabéu davant el Reial Madrid l’11 de juliol de 1968. Aquell partit va passar a la història amb l’apel·latiu popular de “la final de les ampolles” pel fet que alguns afeccionats madridistes que no van pair la derrota van llençar ampolles de vidre contra els jugadors barcelonistes.

L’ambient amb el que es va arribar a la final ja estava força caldejat, atès que encara que a les semifinals el Barça havia eliminat d’una manera neta l’Atlètic de Madrid, els mitjans de comunicació madrilenys van fer circular la brama que l’àrbitre Rigo havia afavorit descaradament els blaugranes, cosa que era falsa del tot. Això, de fet, no hauria tingut massa importància si no hagués estat designat precisament Rigo l’àrbitre de la final de Copa, que havia d’enfrontar l’equip barcelonista amb el Reial Madrid, en un escenari tan poc neutral com era l’estadi Santiago Bernabéu.

Aquell dia, l’entrenador blaugrana Salvador Artigas va alinear els següents jugadors: Sadurní, Torres, Gallego, Eladio, Zabalza, Fusté, Rifé, Zaldúa, Mendonça, Pereda i Rexach. Per la seva banda, el tècnic blanc Miguel Muñoz va presentar aquest equip: Betancourt, Miera, Zunzunegui, Sanchís, Pirri, Zoco, Serena, Amancio, Grosso, José Luis i Miguel Pérez.

L’ambient a les grades era força tens, amb uns afeccionats madridistes –que, evidentment, eren la immensa majoria dels congregats- disposats a discutir qualsevol decisió de Rigo. Malgrat aquest ambient tan hostil, el Barça va jugar amb una gran serenitat i va controlar bé el joc d’un Madrid molt nerviós, com es va poder comprovar amb l’únic gol del partit: al minut sis, una centrada de Rifé fou desviada pel madridista Zunzunegui al fons de la seva pròpia porteria. A partir d’aleshores, tots els atacs blancs es van estavellar contra la impecable barrera defensiva dreçada pels homes d’Artigas. A mesura que passaven els minuts i davant la impotència del seu equip, els afeccionats madridistes es dedicaren a protestar sistemàticament totes les decisions de Rigo, i a demanar penal en totes les accions dubtoses que van tenir lloc a l’àrea blaugrana.

Els incidents més greus, però, van succeir quan, faltant pocs minuts per al final del partit, alguns espectadors van llençar ampolles de vidre, moltes de les quals havien estat trencades prèviament, contra els jugadors barcelonistes. Malgrat tot, el Barça va poder assolir un triomf heroic, aconseguit en unes circumstàncies tremendament adverses.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut