25 anys del primer mosaic blaugrana

25 anys del primer mosaic blaugrana

Aquest 7 de març es compleix el 25è aniversari dels mosaics de l’afició del Barça, sent el primer en un Barça-Madrid al 1992 amb el lema “Barça”

El 7 de març de 1992 és ja una data que està als llibres d’història del FC Barcelona. Aquell dia, Barça i Reial  Madrid van empatar a un (amb gols de Koeman i Hierro) en una Lliga que s’acabaria enduent el conjunt blaugrana. Però a més, en aquell matx es va dur a terme el primer mosaic de l’afició barcelonista. Va ser al gol nord, amb el lema “Barça” i va comptar amb la participació de 20.000 culers. Aquest 7 de març es compleixen 25 anys i, des de llavors, un total de 70 mosaics han lluït entre l’afició blaugrana, sent la majoria d’ells al Camp Nou, però també d’altres en finals com a Wembley, l’Stade de France o l’Olímpic de Roma.

Per fer-nos una idea de la magnitud d’aquesta xifra de 70 mosaics, en aquests 25 anys s’han utilitzat gairebé tres milions de cartolines: 2.973.125. De fet, si situéssim totes aquestes cartolines en línia recta i en filera, tindrien una llargada de 1.932 quilòmetres, més que la distància que hi ha des de Barcelona fins als estadis on el Barça ha guanyat les seves cinc Lligues de Campions: Wembley (1.140 kms), Stade de France (1.037 kms), Estadi Olímpic de Roma (862 kms) o l’Olimpiastadion de Berlín (1.494 kms). 

D’alçada, apilades en paquets, farien 1.338 metres. És a dir, més de quatre vegades l’alçada de la Torre Eiffel, més de set la Sagrada Família i gairebé dos cops el Burj Khalifa de Dubai, el gratacel més alt del món. A més, pel que fa a la superfície, si despleguéssim totes aquestes cartolines fent un mosaic immens, ocuparien la gespa del Camp Nou fins a 113 vegades.

La iniciativa del primer mosaic va ser de la Penya Almogàvers, i amb el pas dels anys, altres grups de la Grada Jove es van afegir al muntatge dels següents. Concretament, Jordi Sant, soci del Barça i un dels fundadors dels Almogàvers, va ser el precursor dels mosaics al Barça, inspirant-se en el model dels clubs italians. De fet, el club blaugrana va ser pioner a Europa en fer-ne de grans, ja que prèviament només existien a Itàlia però força més petits.

El Club va acabar assumint plenament la responsabilitat d’organitzar els mosaics a partir de la temporada 1999/00, i amb els anys s’ha acabat consolidant com un gran actiu, sent referents arreu del món. D’aquests 70 mosaics, 11 han estat en finals, de les quals 6 han estat de la Champions, on el Barça n’ha guanyat 5. A més, 24 cops s’ha realitzat un mosaic ocupant tot el Camp Nou, i fins a 25 vegades s’ha fet contra el Reial Madrid. De fet, el darrer va ser contra el conjunt blanc, el passat 3 de desembre de 2016 on es podia llegir el lema “Força Barça”, acompanyat d’uns castellers.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut