Craig Easton i Cristina de Middel guanyen la primera edició dels FCBarcelona Photo Awards

Craig Easton i Cristina de Middel guanyen la primera edició dels FCBarcelona Photo Awards

El fotògraf escocès, en la modalitat de Photo Awards, i l’artista alacantina, en la de Project Awards, són els escollits del jurat dels premis del concurs internacional de fotografia que organitza el Club

El reconegut fotògraf escocès Craig Easton i l’artista alacantina Cristina de Middel han estat els guanyadors de la primera edició dels FCBarcelona Photo Awards, segons l’elecció d’un jurat de contrastat prestigi internacional, que ha valorat la sensibilitat de les obres premiades, les quals aconsegueixen unir el món de l’esport i el de les arts visuals. Aquest és un dels objectius del FC Barcelona, que per primera vegada ha organitzat aquests guardons, amb el patrocini d’Agbar i la col·laboració de la Fundació Foto Colectania.

Easton, amb una imatge que pertany al seu projecte Sixteen, és l’escollit en la modalitat Photo Awards, que està enfocat a les fotografies que expressin els valors positius de l’esport. La modalitat Project Awards està adreçada a un projecte que expressi la contribució de l’esport a la societat actual, com és el cas de Variations on the Podium, de la guanyadora Cristina de Middel. El Premi per a la Realització d’un Projecte Fotogràfic permet al FCB demostrar el seu compromís amb el mitjà fotogràfic oferint als fotògrafs suport per dur a terme la seva activitat de manera independent

Els FC Barcelona Photo Awards neixen amb la voluntat d’identificar el treball que reflecteix de manera conscient els valors positius intrínsecs a l’esport. Aquests premis s’instauren amb l’objectiu de donar reconeixement a aquests valors, vistos a través de l’objectiu dels fotògrafs contemporanis.

Destacant aquests valors positius, comuns a l’esport i la cultura, els premis fotogràfics del FC Barcelona pretenen crear una plataforma fotogràfica global que comuniqui la importància i la contribució d’aquests valors universals a la societat actual, així com donar el seu suport al sector de la fotografia, i generar un entorn favorable per al desenvolupament de projectes del més alt nivell.

Craig Easton i la història d’Arshia

Craig Easton és un fotògraf de renom internacional, guanyador del Premi Cutty Sark com a Millor Fotògraf de Viatges del Món de 2012/13 i, més recentment, el premi Landscape Award  al Fotògraf de Viatges del 2016. El seu treball està molt vinculat a la tradició documental, i és conegut per la seva capacitat de combinar paisatges amb retrats íntims.

Té passió per donar veu als seus protagonistes i treballa amb ells en molts projectes, fins al punt que permet que el model escrigui el seu propi testimoni juntament amb la seva imatge. El jurat ha admirat “la sensibilitat de la foto i la seva rellevància amb els assumptes migratoris de la societat actual, a més de la creativitat addicional d’enfocar-se en la història autobiogràfica dels protagonistes d’una manera poc convencional”.

El protagonista de la foto és Arshia, un refugiat iranià que ara viu a Liverpool mentre espera que avaluïn la seva petició d’asil. Com a adolescent, s’ha enfrontat a molts reptes per encaixar en una nova comunitat i una nova societat, incloent-hi la necessitat d’aprendre un nou idioma i continuar la seva educació en un entorn estrany per a ell. La primera cosa que va fer quan va arribar a Liverpool, i com una manera de fer nous amics i sentir-se més acceptat, va ser jugar a futbol. Ho fa al Kingsley United de Toxteth, conegut com l’equip més “divers” de la ciutat. Té 16 anys i explica la seva història amb les seves pròpies paraules: ha escrit el seu testimoni/peu de foto en la seva llengua nativa: el farsi. 

Cristina de Middel i el projecte ‘Variations on the Podium’

Per la seva part, Cristina De Middel, artista nascuda a Alacant, ha exposat la seva obra a Les Rencontres de la Photographie d’Arles, PHotoEspaña, al Festival Images de Vevey (Suïssa) així com en nombroses sales i galeries d’arreu del món. De Middel va rebre l’Infinity Award del Centre Internacional de Fotografia de Nova York a la millor publicació del 2013. A més, va ser finalista l’any 2013 del premi de fotografia Deutsche Börse amb el seu fotollibre Afronautas, tot un bestseller inspirat en el breu programa espacial de Zàmbia.

El jurat, sota la premissa de premiar el projecte fotogràfic que millor expressi els valors intrínsecs a l’esport i la seva contribució a la societat actual, apunta que ens trobem davant “una artista amb una història distingida de comunicar les seves idees i convertir-les en realitat”. També ressalta una afirmació de l’artista: “Hi ha poques coses que simbolitzin millor la paradoxa inherent de l’esport com el podi”.  

Cristina de Middel ha estat escollida guanyadora pel seu projecte Variations on the Podium, que explora la idea, la forma, les connotacions i la historia de l’objecte Pódium, per reflexionar sobre la paradoxa dels esports, on l’equilibri entre l’autosuperació i la competició professional és fonamental. El jurat ha tingut molt en compte com la proposta de la fotògrafa “és positiva, però amb un toc d’ironia, i converteix un dels símbols universals de l’esport en un procés creatiu molt alegre”. Un altre dels motius que l’han dut a l’elecció d’aquest projecte és que compleix amb l’objectiu del FC Barcelona “d’unir el món de l’esport amb el de les arts visuals”. El projecte es de senvoluparà del maig al desembre del 2017 i s’exposarà al costat de les fotografies guanyadores de la modalitat Photo Awards de l’edició del 2018.

Jurat de prestigi internacional

Els dos guanyadors han estat escollits per un jurat de reconegut prestigi internacional. Figures com Vicente Todolí, exdirector de la Tate Modern London i director artístic d’Hangar Bicocca de Milà; Ayperi Karabuda Ecer, ex-vicepresidenta de fotografia de l’agència Reuters; Azu, Nwagbogu, fundador i director de l’African Artists’ Foundation (AFF); Sandra Phillips, Senior Curator emèrita del MOMA de San Francisco; Christopher Anderson, membre de Màgnum Photos i guanyador de la Medalla d’Or Robert Capa,  i Stephen Mayes, mànager de projectes i artistes de diferents sectors durant més de 25 anys, han avalat aquest ambiciós projecte del Club, sota la iniciativa de Barça Cultura impulsada per l’Àrea de Relacions Internacionals i Institucionals de l’Entitat.

L’entrega dels premis, al juny

A finals de juny se celebrarà la cerimònia d’entrega de premis dels FC Barcelona Photo Awards, que coincidirà amb la inauguració de l’exposició que el Club organitzarà amb les obres guanyadores, així com amb la de les 29 obres finalistes de la modalitat Photo Award. També es publicarà un catàleg amb les obres guanyadores i finalistes d’aquesta primera edició.

Així mateix, el Club realitzarà els màxims esforços per donar a conèixer a nivell mundial els treballs guanyadors, i portarà a terme diverses accions de promoció dels premis a diferents ciutats a Europa, els Estats Units i Àsia.

Al microsite del lloc web del Club es troba disponible tota la informació sobre els premis, el jurat i les bases legals de participació: www.photoawards.fcbarcelona.com

Declaracions de Carles Vilarrubí, vicepresident responsable de l’Àrea de Relacions Internacionals i Institucionals:

“Al FC Barcelona estem molt satisfets de com ha anat aquesta primera edició dels FCBarcelona Photo Awards. La participació ha estat molt bona i la qualitat de totes les obres presentades ha sigut extraordinària. Hem tingut una participació de fotògrafs de tot el món i valorem molt positivament aquesta iniciativa que vam començar ara fa dos anys”.

Valoració del jurat sobre la fotografia de Craig Easton:

“Admirem la sensibilitat de la foto i la seva rellevància amb els assumptes migratoris de la societat actual, a més de la creativitat addicional d’enfocar-se en la història autobiogràfica dels protagonistes d’una manera poc convencional”.

Valoració del jurat sobre el projecte de Cristina de Middel:

“Ens trobem davant una artista amb una història distingida de comunicar les seves idees i convertir-les en realitat. La proposta és positiva, però amb un toc d’ironia, i converteix un dels símbols universals de l’esport en un procés creatiu molt alegre. Compleix amb l’objectiu del FC Barcelona d’unir el món de l’esport amb el de les arts visuals”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut