Els Jocs Olímpics de Barcelona en blaugrana

Els Jocs Olímpics de Barcelona en blaugrana

Aquest dimarts es compleixen 25 anys de la inauguració dels Jocs de Barcelona’92, en què el Camp Nou i el Palau Blaugrana van albergar algunes de les competicions olímpiques

Aquest dimarts 25 de juliol es compleix un quart de segle de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona’92. Aleshores, l’Estadi Olímpic i el Palau Sant Jordi van ser les instal·lacions esportives que van acollir les competicions més importants. Tot i això, el FC Barcelona va col·laborar posant a disposició de l’organització el Camp Nou i el Palau Blaugrana per allotjar algunes de les altres proves olímpiques. A més, fins a 15 esportistes del club blaugrana van participar-hi en un total de cinc modalitats diferents.

La medalla d’or d’Espanya al Camp Nou

El Camp Nou va ser un dels escenaris principals de la competició de futbol. I és que l’estadi blaugrana va albergar fins a sis partits, entre els quals la gran final : Itàlia, 2 - Estats Units, 1 (24 de juliol, primera fase); Polònia, 2 – Qatar, 0 (1 d’agost, quarts de final); Austràlia, 2 - Suècia, 1 (2 d’agost, quarts de final); Polònia, 6 – Austràlia, 1 (5 d’agost, semifinal), Ghana, 1 – Austràlia, 0 (7 d’agost, partit per al tercer i quart lloc) i Espanya 3 – Polònia 2 (8 d’agost, la final).

Per guanyar l’or, la selecció espanyola es va enfrontar a Polònia en un Camp Nou on es van aplegar unes 95.000 persones. L’equip espanyol comptava, en aquella cita, amb dos jugadors blaugrana: Albert Ferrer i Josep Guardiola (a més d’Antonio Pinilla, que estava en mig de dues cessions, al Mallorca i a l’Albacete). També hi eren Francisco Veza ‛Paqui′, aleshores jugador del Tenerife, però que provenia de les categories inferiors del Barça, així com Abelardo Fernández (Sporting de Gijón), Luis Enrique Martínez (Reial Madrid), i Alfonso Pérez (Reial Madrid), tres futbolistes que vestirien la samarreta blaugrana els anys 1994, 1996 i 2000 respectivament.

L’estadi del Barça va viure una final emocionant, que es va decidir a l’últim minut, amb el definitiu 3 a 2, obra de Kiko, autor de dos gols en aquell partit, mentre que el ‘Pitu’ Abelardo va fer l’altre. L’or va ser un èxit per l’anomenada ‘Quinta del Cobi’, ja que era el primer metall que aconseguia el combinat espanyol des de l’argent d’Anvers 1920.

El Palau Blaugrana: seu de l’hoquei patins i les arts marcials

Les competicions de taekwondo, judo i els últims partits del torneig d’hoquei sobre patins van tenir lloc al Palau Blaugrana. En taekwondo i judo les alegries van arribar en forma de vuit medalles. En el cas de les dones, l’èxit va ser total, amb cinc ors: tres en taekwondo i dues en judo. D’altra banda, els homes taekwondistes també van guanyar tres metalls: un or, una plata i un bronze.

Quant a l’hoquei patins, una modalitat esportiva que no figura al programa oficial dels Jocs Olímpics, es va jugar a Barcelona’92 com a “esport de demostració”. En aquella ocasió, el Palau Blaugrana, entre d’altres, va acollir la final que va perdre la selecció espanyola davant l’Argentina per 8 gols a 6.

Els jugadors del Barça Josep Benito i Joan Carles van participar en aquella final i van guanyar la medalla d’argent d’hoquei patins. El conjunt espanyol aleshores, estava dirigit per Carles Trullols, antic jugador barcelonista, que va seleccionar també, per a aquella fita, Carles Folguera i Ferran Pujalte, els quals ingressarien al FC Barcelona posteriorment. El cas contrari era el de Joan Ayats, que havia vestit la samarreta blaugrana fins al 1991.

D’altra banda, en la selecció guanyadora, l’argentina, no hi havia cap jugador del Barça, però tres hi ingressarien més tard: Gaby Cairo, Roberto Roldán i José Luis ‘el Negro’ Páez.

Els altres 10 del Barça a Barcelona’92

Als Jocs de Barcelona’92 també van ser-hi molts altres esportistes del club blaugrana. En bàsquet, Espanya (novena) va comptar amb la participació de Juan Antonio San Epifanio ‘Epi’ i Andrés Jiménez, mentre que Puerto Rico (vuitena) ho va fer amb José Rafael ‘Piculín’ Ortiz. A més, en handbol, David Barrufet, Enric Masip, Ángel Hermida, Iñaki Urdangarin i Lorenzo Rico van formar part d’un combinat espanyol que, tot i ser un dels favorits, va quedar en cinquena posició.

Finalment, en atletisme també van ser-hi presents dos atletes del Barça: un fondista i l’altre perxista. El primer, Jaume Barroso, va córrer una de les proves més dures dels Jocs Olímpics, els 50 kilòmetres marxa, arribant a meta en catorzena posició, mentre que en salt de perxa, Daniel Martí va quedar eliminat després d’haver fet un salt màxim de 5’40 metres.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut